Mina olen lasteaiaõpetaja ja kuna kogemust veel vähe, siis hammustajatega kokkupuude puudub. Siin mitmed süüdistavad, et õpetaja ei tee piisavalt, aga, mida siis peaks tegema? Ära hoida pole enamasti võimalik, selleks peaks olema koguaeg ikkagi konkreeetselt lapse kõrval. Aga kuidas peaks siis õpetaja pärast reageerima, kui lihtsalt “ei tohist” ei piisa?
Ausalt, praktika põhjal võin öelda, et ei kujutanud varem ettegi, milliseid probleemkohti õpetajatöös ette tuleb. Mõne lapsega riidlemisest (asja eest) võib teinekord saada sellised süüdistused, et anna olla (õpetaja oli kuri, lapsel trauma nüüd). Nn. mõtlemisetool on ka paljude meelest alandav ja kurjast. Et mis need vahendid siis on? Just sellise lapse puhul, kus mõistlik jutt ei aita ja põhjus-tagajärg seos veel ei tule?
Ja osa siin spekuleerivad, et kas teise osapoole vanem üldse teab, siis ega õpetaja ju saagi sellele vanemale rääkida, mida ta teise vanemaga rääkis. Tegelikult hakkan juba siin mõtlema ka selle üle, et kas õpetaja seaduse järgi üldse tohibki öelda, kes see hammustaja oli. Ega see andmekaitseseadusega seonduv on ka kõik üpriski keeruline ja kerge on libastuda.
Õpetajal peavad silmad olema ilmselt ka selja taga. See tähendab, et kui laps on lasteaias ühe korra saanud hammustada, siis tuleb seda paari kullipilgul jälgida ja ENNETADA hammustamise olukorda. Ehk jah, võimlemistunnis oledki kõrval või on abiõpetaja. Plahvatusohtlikud olukorrad ära ennetada ja last nö läbi näha ja sellega tegeleda on oluliselt lihtsam, kui pärast tagajärgedega maadelda. Ma saan aru, kui oleks esmakordne juhtum, et siis tõesti ei osatud ette näha, aga teemaalgataja puhul on ju juhtunud 3 korda juba. Minu laste lasteaias tehakse probleemsete lastega õpetajate poolt konkreetselt üks-ühele tööd näiteks. Halvasti käitunud laps eemaldatakse kohe situatsioonist sõnaga “stopp” ning seejärel õpetaja viib ta eraldi (kuskile rahulikumasse nurka, teise ruumi) ja vestleb temaga pikemalt. Millest ja kuidas, ma ei tea, aga meil on kõik halvasti käitujad saadud kontrolli alla. Ju siis õpetajad teavad. Aga meil on muidu ka kiusamisvaba lasteaed ja kõik mängivad kõigiga (ka väiksematega), mingit eraldi sõprade punte ja gänge tekkida ei lasta. Lasteaia direktor väga palju ka soodustab õpetajate koolitamist erinevates valdkondades. Äkki on sul kanpõhjust pöörduda tööandja poole, kuna mingis valdkonnas teadmisi vajaka?
Minul lapsevanemana muidugi tekib hoopis küsimus, et kuidas sa õpetajaks said? Lastepsühholoogiat õppinud ei ole? Probleemolukordade lahendamist samuti mitte? Keeruliste laste ja olukordade kohta iseseisvalt raamatuid lugenud? Mida te seal koolis tegite siis?
Veel küsin, kas õpetajale teeks olukorra siis lihtsamaks, kui iga füüsilise vägivalla juhtumi korral lapsevanem pöörduks politseisse? Et andmekaitse probleemidega hakkama saada? Päriselt või…..