täna otsustasin hakata hapukapsa suppi sööma (dieet) kuidas te olete suppi keetnud, mida juurde lisanud?
Teema: hapukapsa suppi ei oska keeta.
liha ja kruubid keema. Hiljem lisa hapukapsas, sibul, porgand ja maitseained (sutsu suhkrut ka).
Maitsen hapukapsast. Kui on liiga hapu, valan vedeliku ära, lasen kapsastele vett (justkui loputan kapsaid), pigistan käte vahel kuivemaks ja panen koos peotäie kruupide ning lihatüki või ribikondiga potti vähese veega keema. Kui kapsas ikka liiga hapu, panen potti õunapoolikud või poolkõva leivakontsu – need justkui tõmbavad hapu endasse.
Vahel lisan porgandiliiste. Hiljem soola-suhkrut.
Mina olen laisk ja teen hapukapsasuppi lihtsalt.
Mulgikapsad potti, vett peale ja keema. Pärast lisan kartulit ja vahel ka viinerit või sardelli.
Kui dieetsuppi teen, siis teen toorest hapukapsast. Lisan sinna puljongit ja väheke kartulit. Kruupi ei pane ja liha ka mitte.
Kaua ta keeb teil, et kapsas jääks hamba all selline mõnus krõmps, mitte plöga?
Kas kruupe tasub enne ka leos hoida?
Kõige tähtsam on hapukapsas. Mina valin turul hoolega, et kapsas oleks paras krõmps, parajalt hapu. Sageli on turukapsale juba progandit ka lisatud, kui mitte, palun lisada või riivin kodus ise pisut (porgandiga kapsas kaua ei seisa). Kodus siis lasen lihatüki keema, riisun vahu ära, ja panen keevasse vette pisut lõigatud hapukapsad. Keeb ikka paar tundi. Kruupe ei pane ega midagi muud ka mitte. Kui on maitsev hapukapsas, tuleb ka maitsev supp. Poekapsast pole kunagi teinud, see enamasti liiga pehme ja liiga hapu.
Kindlasti keedan (sügavkülmutamata) kondist korraliku supipuljongi valmis.
Kapsa viskan puljongisse keema ja kruubid ka järele.
Pannil hautan kergelt võis läbi sibula ja porgandi. Kallan supi sisse.
Siis hakin supijao kartuleid ja lisan needki, kui kruubid peaaegu pehmed on.
5 min. enne keetmise lõpetamist lisan loorberilehe. Muidugi sool ja pipar ning keeduliha kontide ümbert.
Peale supirohelist (lehtpetersell, roheline sibul, till).
Süüa hapukoorega.
Lihtne ja kergelt tehtav supp. Ainult puljongi keetmine võtab aega.
Tavaliselt olen ostnud kadarpiku hapukapsast (turgudel pole aega käia) ja see on kõlvanud küll.
Ühe eelkõneleja jutust, et hapukapsa peab läbi pesema, et hapu poleks, aru ei saa. Hapukapsa supp peabki hapu olema, ju.
Minu arust ei jää maitsevahet külmutatud või külmutamata kontidest, mõlemast saab maitsva supi. Olen proovinud mõlemaid variante. Kartul ka minu arust hapukapsasuppi ei sobi, aga eks see ole maitseasi. Loorberileht ei pea samuti vaid 5 minutit ainult supis olema, peaks ikka olema kauem, et hea maitse jääks.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Minu arust ei jää maitsevahet külmutatud või külmutamata kontidest, mõlemast saab maitsva supi. Olen proovinud mõlemaid variante. Kartul ka minu arust hapukapsasuppi ei sobi, aga eks see ole maitseasi. Loorberileht ei pea samuti vaid 5 minutit ainult supis olema, peaks ikka olema kauem, et hea maitse jääks. [/tsitaat]Kindlasti on sügavkülmutatud kondist tehtud puljong kehvem.
Vahe on sama, kas näiteks teed ahjukana sügavkülmutatud kanast või külmutamata kanast. Söödavad on mõlemad, aga teine variant on kahtlemata maitsvam ja mahlasem.
Kartulit vist ametlikult tõesti hapukapsasupis ei käi, kuna hapu võib kartuli nagu kõvaks teha. Tegelikult on see mure ületatav.
Aga kuna mulle meeldib kartul supis, siis ilma kartulita suppe ma ei tee üldse.
See on maitse asi.
Aga loorberi soovitatakse toitudele alati panna mitte alguses, vaid kuskil 5 min. enne keemise lõppemist. Ka siis, kui enam ei kee, siis on natukene hilja panna, kuna siis ei tule maitse enam esile ja liiga vara pannes keeb maitse liiga välja.
Vanad eestlased pakkusid hapukapsasupi kõrvale keedetud kartuleid. Supi sees kartuleid ei keedetud, aga soovijad võisid neid siis süües ise lisada.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Vanad eestlased pakkusid hapukapsasupi kõrvale keedetud kartuleid. Supi sees kartuleid ei keedetud, aga soovijad võisid neid siis süües ise lisada.[/tsitaat]
Kui vanad need eestlased olid? Eestimaale jõudis kartul 18. sajandi keskpaiku alles..
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
Kui vanad need eestlased olid? Eestimaale jõudis kartul 18. sajandi keskpaiku alles..[/tsitaat]
No siis nii 200-aastased 🙂
Kas pole piisavalt vana ja mäletamistvääriv iga?
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
mingi supi või asja sisse pandi vist isegi terve kartul, eesmärgiga…ei mäleta kahjuks, äkki kuumust endasse võtta vms.[/tsitaat]
Just, pandigi tervelt.
Minu maavanaema keetis maailma parimat hapukapsasuppi, pani ka just terved kartulid sisse ja loomulikult korralikku läbikasvanud soolatud sealiha ka. Ise teen nüüd samamoodi, hea on küll, aga ilma puupliidita ei saa paraku päris sama.
keedan lihast puljongi(korralik praetükk, mille hiljem supi sisse kuubikuteks hakin).Lisan soola, terapipart, loorberilehti. Kui vaht riisutud, lähevad hapukapsas(kvaliteet ülioluline) ja võiga praetud porgandi – sibulatükid ja kruubid. Maitsestan vegetaga, aroomisoolaga.
Samamoodi teen bor¨i, aga siis läheb hapukapsale lisaks veel riivpeet(vahekorras 1:2)ja kruupe ei pane.
Ma lugesin just teemaalgatust ja tegelikult sooviti dieet hapukapsasuppi ju, need sealiha ja peki ja kartuliga supid ju ei sobi.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
mingi supi või asja sisse pandi vist isegi terve kartul, eesmärgiga…ei mäleta kahjuks, äkki kuumust endasse võtta vms.[/tsitaat]Kui supp on ülesoolatud, siis soovitatakse supi sisse panna terve, toores kartul. Tõmbab osa soolasust enda sisse.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Ma lugesin just teemaalgatust ja tegelikult sooviti dieet hapukapsasuppi ju, need sealiha ja peki ja kartuliga supid ju ei sobi.
[/tsitaat]
No dieetsupiga lihtne ju – paned vette hapukapsad ja keedad. Iseasi, kas pärast süüa ka tahad. Aga mittesöömine tuleb dieedi puhul ainult kasuks:)
Vana ‘taluklassika’ on ka taldrikusse kuuma supi sisse lõik külma kartuliputru panna.
Tegelikult täitsa hea:)
Ma vaidleks siin külmutatud ja külmutamata kontide/liha osas vastu. Mina olin ka pikalt arvamusel, et külmutatud liha kvaliteet on ikka allapoole igasugust arvestust. Aga nüüdseks olen taibanud, et probleem on lihtsalt liha värskuses. Kui külmutatud on värske liha/kondid (st olen ostnud talunikult suure tüki, ise jaganud ja külmutanud), siis on ta ka pärast sulatamist väga hea. Ka sügavkülmas ei tohi väga kaua seista, sest ka külmunud liha siiski aegamööda rikneb, mingi u 2k on minu meelest piir. Ma arvan, et poest ostetud külmutatud toodang on külmutatud liiga hilja ja enne juba kergelt hapuks läinud.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Ma vaidleks siin külmutatud ja külmutamata kontide/liha osas vastu. Mina olin ka pikalt arvamusel, et külmutatud liha kvaliteet on ikka allapoole igasugust arvestust. Aga nüüdseks olen taibanud, et probleem on lihtsalt liha värskuses. Kui külmutatud on värske liha/kondid (st olen ostnud talunikult suure tüki, ise jaganud ja külmutanud), siis on ta ka pärast sulatamist väga hea. Ka sügavkülmas ei tohi väga kaua seista, sest ka külmunud liha siiski aegamööda rikneb, mingi u 2k on minu meelest piir. Ma arvan, et poest ostetud külmutatud toodang on külmutatud liiga hilja ja enne juba kergelt hapuks läinud. [/tsitaat]Ma arvan, et mingi vahe ikka on külmutatud lihal ja külmumata lihal.
Kindlasti on sügavkülmutatud ka söödav (kui see pole eelnevalt hapuks lastud), aga vahe on ehk selline nagu värskel maasikal ja sügavkülmutatud maasikal. Vitamiinid ja vajalikud asjad on säilinud, aga maitse on natukene teine.
kylmutatud supikogu vs kylmutamata – peale 3-4 tundi keetmist ei oma tähtsust, mis kujul need kondid olid, liha on seal niiehknaa marginaalne kogus nende kyljes.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Sõbrad! inimesel on dieet!!! Võta hapukapsas ja loputa korralikult läbi. Pane keema, siis lisa kanarinnaliha ja keeda kuni tundub ok. mitsesta ja valmis ta ongi. See, mis sulle eespool soovitati on ikka tõsine eestlase toit paar sajndit tagsi, kui nad metsas ja põllul rügasid. Isiklikult leian ka , et parim liha on hapukapsaga keedetud seapekk – mmmmmmmmmmmmmmmm- nämmmmmmmmmmmmm, aga figuur ei luba :-([/tsitaat]
Sellisest supist ei oska küll midagi arvata. Kanafileega suppi keeta ja veel hapukapsasuppi? Puljongi peaks ikka kontidest keetma, kanafileest supi keetmine küll hea mõte ei ole.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] Maitsestan vegetaga, aroomisoolaga. [/tsitaat]
Anna andeks mu otsekohesus, aga mis sa selle maitsva supi keetmisega üldse vaeva näed, kui lõpuks maitsestad mingite õudustega?
[small]katariina333 kirjutas:[/small]
[tsitaat]kylmutatud supikogu vs kylmutamata – peale 3-4 tundi keetmist ei oma tähtsust, mis kujul need kondid olid, liha on seal niiehknaa marginaalne kogus nende kyljes.[/tsitaat]Mina keedan supikonti tavaliselt 1,5 h. Ja alati on mul ostetud sellised kondid, kus on ikka korralikult ka liha küljes.
Tavaliselt teen ühest supikogust 6 liitrit suppi ja selle supi sisse tuleb samade kontide küljest liha väga palju.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]keedan lihast puljongi(korralik praetükk, mille hiljem supi sisse kuubikuteks hakin).Lisan soola, terapipart, loorberilehti. Kui vaht riisutud, lähevad hapukapsas(kvaliteet ülioluline) ja võiga praetud porgandi – sibulatükid ja kruubid. Maitsestan vegetaga, aroomisoolaga.
Samamoodi teen bor¨i, aga siis läheb hapukapsale lisaks veel riivpeet(vahekorras 1:2)ja kruupe ei pane. [/tsitaat]
praetükist üks korralik perenaine küll puljongit ei keeda. puljong tehakse ikka kondisest lihast.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
praetükist üks korralik perenaine küll puljongit ei keeda. puljong tehakse ikka kondisest lihast.[/tsitaat]
Aroomisoolast kapsasupile kuulen ka esimest korda. Siit saab ikka imelugusid lugeda.
no sa võid muidugi ju nii teha, aga korraliku puljongi saamiseks keedetakse konte siiski 3-4 tundi.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]katariina333 kirjutas:[/small]
Mina keedan supikonti tavaliselt 1,5 h. Ja alati on mul ostetud sellised kondid, kus on ikka korralikult ka liha küljes.
Tavaliselt teen ühest supikogust 6 liitrit suppi ja selle supi sisse tuleb samade kontide küljest liha väga palju. [/tsitaat]
[small]katariina333 kirjutas:[/small]
[tsitaat]no sa võid muidugi ju nii teha, aga korraliku puljongi saamiseks keedetakse konte siiski 3-4 tundi.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[/tsitaat]3-4 h on õige küll, aga mul pole kannatust nii kaua keeta peale pikka tööpäeva, õhtul. Seega kärab 1,5 h küll. Kondid ei ole ka väga suured, vaid tükeldatud (need, mis poes pakendatult müüakse – Rakvere sea raguu nime all. Liha on ka selle aja jooksul alati ilusti pehmeks saanud.
[small]laura987 kirjutas:[/small]
[tsitaat]no minu supp näeb teiste kõrval väga vaene välja 😀 ports hapukapsast ja vett potti, keedan ~10min. soola, pipart ja valmis ta ongi. ühe korra proovisin ka lihaga, aga mulle maitses ilma paremini. väga mõnus ja kerge supp tuleb. viimase nädala jooksul olen suppi 3-4x järjest teinud – üks potitäis saab otsa, meisterdan kohe uue asemele. loodan, et mul kapsa-allergiat ei teki :D[/tsitaat]See pole ju supp, vaid lihtsalt keedetud hapukapsas.
Aga maitse asi! Ja see on dieetsöök kindlasti, sest kaloreid pole sellises söögis vist peaaegu üldse 🙂
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.