[small]kohalik kirjutas:[/small]
[tsitaat]Pole mingit punast oblikat müügil näinud(meil maakoht)…aga ilmselt on see verev oblikas?
Mul on peenras.
Ilus taim nii peenras kui kastis. Olen suhu napsanud, on kergelt hapukas, mitte päris nii hapu kui hapuoblikas.
Kasutan salatites.
/ Puhasroheliste lehtede ja erkpunaste leheroodudega verev oblikas (Rumex sanguineus) on väärtuslik salatitaim, mis võib vabalt kasvada ka püsilillepeenras. Lehti sobib tarvitada paari kuu jooksul pärast külvi. Kergelt hapuka maitsega lehed sisaldavad rikkalikult rauda. Verev oblikas on väga vastupidav ja vähenõudlik püsik. Madalakasvuline (15 cm) taim sobib hästi lilleanumasse./
Ei nõges ei anna haput maitset. See on selline \”nõgesemaitse\”, ei hapu, mage, soolane ega magus ega kibe…rohu maitse 🙂
Nõgeseleem meenutab mõnele maitselt lihapuljongit.
Panen veel ühe teksti:
/Võrsed on kõige väärtuslikumad siis, kui nad on 10–15 cm kõrgused. Kui puhmikut pidevalt kärpida, tuleb noori kasve aina juurde ja saaki saab läbi suve. Vanad lehed pole nii väärtuslikud, need muutuvad karedaks, varred puituvad.
Kõrvenõgesest võib teha suppi, kotlette, seda võib lisada leiva- ja pirukatainale, kastmesse, ahjuvormi, pannkookidesse, omletile jne. Internetis surfates märkab, et mujal maailmas on kõrvenõgese kasutamine kokanduses väga popp. Võib leida igasuguseid põnevaid retsepte: näiteks võib kõrvenõgesest teha pestot, sufleed.
Kõrvenõgese kergelt hautatud (või kuuma veega üle valatud) ja tükeldatud massi saab kasutada nagu hakkliha. Seda tasub väikeste portsjonitena panna ka sügavkülma, et talvel oleks vitamiini-, valgu- ja rauarikas roheline toidulisa omast käest võtta.
Kui kõrvenõgesed kasvavad väga rammusal mullal, nt komposti- või sõnnikuhunniku lähedal, siis hoidke pealseid enne tarbimist 3–4 minutit kuumas vees, et liigne lämmastik eralduks. Pikemalt ei maksa leotada, sest siis eralduvad vette ka C-vitamiin ja mineraalsoolad.
Värsketest võrsetest tehtud tee puhastab verd, viib kehast välja jääkaineid, annab mitmeid vitamiine ja on üldtugevdava toimega. Võtke klaasi keeva vee kohta teelusikatäis peenestatud lehti, laske segul jahtuda ja jooge lonkshaaval üks klaasitäis päeva jooksul.
Nõgese tarvitamisel peab aga teadma, et üle paari nädala järjest ei maksa seda teha, sest mõned nõgeses peituvad ained võivad rikkuda vere normaalset hüübimist./
Kindlasti tasub kõrvenõgest ka talveks kuivatada. Kuiva nõgesepuru võib lisada toidule ja teha sellest teed.
[/tsitaat]Tänan põhjaliku vastuse eest.
Poes oli vist jah Verev oblika nime all.
Aga pigem on vist mõttekam ise oblikas peenraservale maha külida.
Nõgese kohta ka hea info. Ise söön ilmselt hea meelega, teine küsimus, kuidas saada pere seda sööma 🙂 Peab vist hakkama ettevaatlikult ja vaikselt kotletitaigna sisse lisama.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 29.04 12:42; 29.04 22:20; 05.05 16:08; 05.05 16:53;