Ükskord kuulsin, kui üks noormees Pärnu Maximas ütles, ‘ Palun andke mulle …, aitäh’. See juhtus aastaid tagasi ja mul on see veel eredalt meeles.
Ma nüüd vist ei saa aru, mida on ebaviisakat lausa sedavõrd, et aastateks mällu jääb, kui ma küsin poes müüjalt “Palun andke mulle Kirde sai, aitäh”. Või mida see lünk seal pidi siis tähendama?
seda, et sa ei saanud üldse aru mida kägu silmas pidas. Kägu kiitis seda noormeest tema viisaka pöördumise eest ja ütles, et sellist viisakat pöördumist tuleb harva ette. Rohkem ollakse müüjate vastu mühakad nagu oleks neil ostjatel viisakusväljenditega tõsine kriis .
Jah, selle peale ma tõesti ei tulnud, et palun ja aitäh jäävad aastateks-aastateks meelde. Ka siis, kui see paluja isegi ei tervita. Sest ise loomulikult teretan-tänan-palun, perekond ka, tuttavad ka ja nendes poodides, kus käin, on minu ees ka 99,9% kordadest kuulda “tere, palun, aitäh”. Ilmselt sõltub, mis poodides käia, mis piirkonnas. Mis kontingent mis kell seal rabeleb. Usun küll, et Maxima viinaletis võib kuulda kohatuid nalju ja torisevat matslust.
Mina elan maal ja külapoes mingit teretamatajätmist pole kohanud. Linnapoodidest käin paaris Selveris ja paaris spetspoes (lihapood, talupood, ökopood), turul. Ehkki ostan sageli letist kaupa, pole veel kuulnud enda ümbruskonnast käratamist “anna mulle”. “Palun anna mulle, aitäh” või turu “Tere! Anna mulle õige mingi kuus supikana. Hääd päeva.”olen küll kuulnud, aga ka meie sinatame mitme müüjaga – kui me kord-kaks nädalas juba kuus-seitse aastat arutleme kalafilee üle, siis on sinatamine täiesti kohane, ma leian.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt 14.01 15:52; 15.01 11:33; 16.01 12:27;