Meelest minemise vastu aitab see, kui kõik, mis klassi ees öelda tahad, kirja panna ja siis paar korda kodus seda sama teksti esitada.
Ei pruugi aidata, võib olla nii, et kodus on kõik meeles, aga esinemise ajal tekib paanika ja pea on täiesti tühi.
Mul väga hullu hirmu pole olnud, aga mõned asjad, mis mind on aidanud:
– oluliste esinemiste puhul on mul igaks juhuks olemas paber, kus on vajalik jutt kirjas. Kui on keerulisem jutt, siis isegi laused sõna-sõnalt, tähtsamad märksõnad paksus kirjas, nii et kergemal juhul piisab ühest pilgust uuesti järje peale saamiseks. Enamasti ei ole seda vaja, aga juba see teadmine, et nö. päästerõngas on olemas, aitab pinget maha võtta.
– suur auditoorium, st palju kuulajaid tekitab minus rohkem paanikat. Aitab, kui ma ei vahi esinemise ajal ringi, vaid valin paar-kolm nägu, kellele vaheldumisi otsa vaatan. Koolis võib kasvõi ainult ühele sõbrale otsa vaadata või siis õpetajale, kui vastamine seda eeldab. Võib vahtida isegi mingit suvalist asja klassi tagaseinas.
– teadmine, et esinemishirm on üks levinumaid hirme ja paljud kannatavad selle all, seetõttu pole ka mingi suur häbi, kui teised seda tähele panevad.