Erinevalt ilmselt paljudest rusikaga vehkijatest siin võin ma une pealt ette laulda Eesti hümni kolm salmi, teades ka seda, kus on õige “armas”, kus “kallis”, tean autoreid ja hümni saamislugu ning mõnel pühalikumal hetkel võtab hümn mul ikka veel silma märjaks, ehkki seda on nüüdseks ju laulda saanud juba aastakümneid. Enam-vähem sama võib öelda veel suure hulga isamaaliste laulude kohta. Ka minu kolmeaastane laps teab Eesti hümni sõnu, kõiki olulisemaid rahvuslikke sümboleid, tunneb ära ja oskab nimepidi nimetada Eesti presidenti ja peaministrit, tal on isegi mingi algelis-lapselik teadmine Eestimaa ja eesti rahva ajaloo kohta. Ning aastavahetust olen ma vist küll kogu oma teadliku elu veetnud alati pere seltsis kodus, telekastki ETV mängimas. Padukainena, kui see oluline on — isegi vahuveini maitse on mulle ebameeldiv, muudest alkohoolsetest jookidest rääkimata.
Ometi, vabandage väga, puudub mul vähimgi mälupilt sellest, et varasematel aastatel oleks telekast aastavahetusel hümni lastud (ehkki ma olen üsna kindel, et kui tõesti lasti, tardus kogu meie pere selleks hetkeks paigale ja laulsime kaasa). Täpselt nagu mul tänavu polnud aimugi, et laulis Ivo Linna — ja mida just täpsemalt. Lihtsalt aastavahetuse hetke fookus on nii mujal.
Kuidas see üldse välja nägi? Kas kõik need kannatamatud inimesed, kes nii väga kibelevad täpselt “õigel” hetkel klaase kõlistama, head uut aastat soovima ja pauku tegema, suutsid end mitmeks minutiks talitseda, et hardalt ja pühalikult paigal seista ning hümnile kaasa elada väärikusega, mida see teos nõuab? Mõni üksik kindlasti, aga põhimassi puhul — andestage, aga ma südamest kahtlen.
Tuleb tunnistada, et minu jaoks tundub see täpselt niisugune teema, et märkas mõni üksik, kellele ühel või põhjusel see hümn just aastavahetuse ajal emotsionaalselt oluline on (see ei ole vahetult seotud hümni tähtsusega kõikvõimalikel muudel asjakohastel puhkudel!). Ning ülejäänud suur mass, kes pole sellest hümnist iial suuremat välja teinud ja kellest mõnigi jätab targu märkimata, et temagi ei mäletanud varasemate aastate hümnitraditsioonist vähimatki, lihtsalt haaras järjekordse teema, mille ümber saaks skandaali keerutada, sappi pritsida, sõimelda ja teisi halvustada …
Kägu (doktorikraadiga, eestimeelsete haritlaste perest)
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 02.01 08:36; 05.01 11:20;