Varsti kohe olen minemas sünnitama. Rindadest tuleb ainult läbipaistvat vedelikku kui rinda pigistada ja seda ka ülivähe. Kas laps peab sündides sellest kõhu täis saama?
Teema: Imetamine, kuidas alustada?

Ära ise küll oma nibusid stimuleeri praegu, paneb emaka tööle ja võib sünnituse esile liiga vara kutsuda.
Jah, laps saab kõhu täis srllest pisikesest kogusest, mis peale sünnitust tuleb ja mida edasi, seda rohkem hakkab rind piima tootma.

See on ternespiim ja esimestel päevadel pole ükski mu kolmest lapsest usinasti söönud, puhkasid ja magasid hoopis. Tissiga nad rohkem mängisid ja lutsutasid niisama.
Jama on siis, kui rinnad on piimarohked ja täis kui pallid ning laps nibu kätte ei saa; jama on siis, kui laps ei oska voi jaksa imeda.
Paki kaasa nibuvõie, sest imetamise alguses imeb laps valesti ning tõmbab nibud lõhki, rindade sissetöötamine võtab ca 2 nädalat aega. Vahepeal tuleb hetki, kus sa kohe üldse ei tahaks rinda anda, sest nii valus on – aga see läheb üle. Ühekuuselt peaks sul olema imetamine ja titel imemine selge.

Ära ise küll oma nibusid stimuleeri praegu, paneb emaka tööle ja võib sünnituse esile liiga vara kutsuda.
Jah, laps saab kõhu täis srllest pisikesest kogusest, mis peale sünnitust tuleb ja mida edasi, seda rohkem hakkab rind piima tootma.
No selle järgi ei tohi siis raseduse ajal seksida ka, sest kui mees rindu katsub, hakkab emaks tööle ja rasedus võib katkeda.
Ära muretse piima pärast. laps ei ole veel sündinud ja sul ei peagi piima veel tilkuma. Üldiselt tekib ikka nö suurem kogus piima rinda alles peale sünnitust ja seegi ei pruugi kohe juhtuda, vaid võib minna paarist tunnist paari päevani. Kui sa pole peale lapse sündi kindel, kas laps saab ikka piisavalt süüa, siis suhtled ämmaemandatega. Samuti on sünnitusjärgses võimalik last enne ja pärast toitmist kaaluda (samade mähkmetega) veendumaks, et laps päriselt midagi kätte saab ning ämmaemandatega nõu pidada, kas see oli “piisav”. Tegelikult reegel on see, kui laps alguses iga päevaga sööb natuke rohkem.
Julgusta end sellega, et enamusel naistel ei ole piima tekkimisega probleeme ja nendel, kellel on, nendest ka suurem osa saab paari nädalaga probleemist üle (minul nt esimese lapsega tõesti pidin algul juurde andma, kuna tõenäoliselt suure verekaotuse tõttu (2 l!) oli keha liiga kurnatud piima tootmiseks, aga lõpuks sain hakkama).
Ma pakun, et julgelt 75% nendest juhtudest, kus ema on hakanud juba mõnekuusele või vanemale beebile RPA-d andma, tingitud mitte sellest, et “piim sai otsa”, vaid sellest, et laps sööb ema jaoks väsitavalt tihti (eriti öösiti) ja siis RPA-ga üritatakse seda probleemi lahendada. Vähesed on need, kellel piima üldse ei teki või ei teki piisavalt või siis muul tervislikul põhjusel (ravimid, sagedased rinnapõletikud) peavad imetamise lõpetama.

See on ternespiim ja esimestel päevadel pole ükski mu kolmest lapsest usinasti söönud, puhkasid ja magasid hoopis. Tissiga nad rohkem mängisid ja lutsutasid niisama.
Jama on siis, kui rinnad on piimarohked ja täis kui pallid ning laps nibu kätte ei saa; jama on siis, kui laps ei oska voi jaksa imeda.
Paki kaasa nibuvõie, sest imetamise alguses imeb laps valesti ning tõmbab nibud lõhki, rindade sissetöötamine võtab ca 2 nädalat aega. Vahepeal tuleb hetki, kus sa kohe üldse ei tahaks rinda anda, sest nii valus on – aga see läheb üle. Ühekuuselt peaks sul olema imetamine ja titel imemine selge.
Mina ostsin need nibuvõided jms. ilmaasjata. Polnud midagi vaja, viskasin lõpuks lihtsalt minema. Kõik kolm last hakkasid kohe pärast sündi rinnale pannes ilusasti imema ja rindade valusaks minekut ei olnud. Seega see pole mingi kindlasti juhtuv asi. Võib juhtuda aga ei pruugi.

No selle järgi ei tohi siis raseduse ajal seksida ka, sest kui mees rindu katsub, hakkab emaks tööle ja rasedus võib katkeda
Aga raseduse katkemise ohu korral ei tohigi ju.
Ja teisest küljest, sünnituse esilekutsumiseks soovitatakse 🙂

Alguses ternespiima tulebki vähe. Laps alguses imeb palju ja mul oli peaaegu 24/7 rinna otsas, välja arvatud korraks ta magamise ajal. Laps peabki alguses palju imema – see paneb rinnad piima tootma. Alguses laps imemisega ise reguleerib piimatootmist, kui on rohkem vaja, imeb rohkem ja siis läheb rindade piimatootmine suuremaks, vastavalt kui palju või vähe laps imedes “tellib”. Haiglas annavad ämmaemandad ka nõu, kui küsida 🙂 Alguses keelati ainult luti andmine täiesti ära, öeldi, et lutiga harjub vale imemisvõte, teine, kui rinnaga, et kui väga vaja, siis pigem pöial või rind. Hiljem, kui kodus vanemale vastsündinule korraks lutti andsin, siis natuke aega peale seda imes jah natuke valusamalt, aga õnneks harjus pikapeale uuesti tagasi.
Imetamisnõustaja vastuvõtule võib ka minna, kui peaks tahtma, et keegi üle vaatab.

Mina ostsin need nibuvõided jms. ilmaasjata. Polnud midagi vaja, viskasin lõpuks lihtsalt minema. Kõik kolm last hakkasid kohe pärast sündi rinnale pannes ilusasti imema ja rindade valusaks minekut ei olnud. Seega see pole mingi kindlasti juhtuv asi. Võib juhtuda aga ei pruugi.
Mina ei soovita ka ilmaasjata kõiki asju ette varuda. Tänapäeval ju apteegid, poed kõik lahti ja olemas, igal hetkel saab minna ja osta.
Minul samuti polnud mingit probleemi nibudega, ei olnud valus ega lõhki. Kõik läks ilusti ja normaalselt, ka Sinul võib nii minna.

Rindadest ei peagi midagi veel tulema. Kohe kui laps sünnb, pannakse ta sulle rinnale ja laps ise imedes stimuleerib rindasid. Esimesed paar päeva tulebki sealt vaid vähest ternespiima, aga imetamine ise produtseerib piima.
Minul ei ole kolme lapsega ühegagi olnud vaja mingeid imetamisabisid, kreeme ega lutipudeleid. Kõik ettevarutu sai kasutamata minema visatud hiljem.