Plaanis on osta uus pliit. Mida osta, kas tavaline keraamiline pliidiplaat või induktsioonipliit? Palun asjalikke soovitusi.
Teema: induktsioonipliidi head ja vead
indukstisioon, kiirem ja ohutum. Kui miski üle keeb, saab kohe puhtaks teha…
Kui oled vokkija, siis pead vaatama sellist, kus vokkimiseks on üks eraldi \”plaat\” gaasiga, sest induktsiooniga vokkida edukalt ei saa.
Küllaltki iire on kuumuse osas. Voki osas ei oska öelda, kas tavaline elektripliit ei tee mitte sama välja, mis induktsioon?
Mul on pigem kahtlused kiiruse osas. St kui pliit kuumeneb hetkega, kuidas siis hautamise vms. aeganõudvamaga on? Või selle tarbeks on madalam kuumus ja toimib ikkagi sama hästi kui nt. tavaline elektripliit?
Mul on olnud 3 elektripliiti, neist 2 keraamilist ja induktsioon. Enam kunagi ei osta muud kui induktsioon. Palju kiirem kui tavapliit, palju turvalisem (plaat ei lähe nii kuumaks), palju lihtsam puhastada, palju kiiremini saab kuumust vähendada (vesi hakkab keema, vajutad nuppu ja keemine lakkab), läheb palju kuumemaks kui elektrpliit jne. Induktsioon on igas mõttes parem kui tavaline elektripliit. Ainus mõtlemisaine on potid-pannid – kõik ei sobi induktsioonile, nii et hangi magnet ja katseta oma potid-pannid üle. Aga kui oled valmis uued potid ka ostma, siis mingil juhul ei ostaks enam eletripliiti.
Ja kindlasti puutetundlik, puhastamine on puhas rõõm.
Sellist vastust ma ootasingi :). Pottide- pannide kohta on eeltöö tehtud. Päris mitmed tuleb ringi vahetada. See on muidugi miinus. Samas kui juba uus pliit osta, siis pigem ikkagi endisest kaasaegsem.
Mina jällegi olen uut ostmas ja mingil juhul ei osta induktsiooni, hetkel keraamiline ja uue võtan ka keraamilise. Vanematel on induktsioon, mis on aasta jooksul katki läinud 2x, st garantiiremont on olnud ja tegu hea firmaga, kuidagi elektroonika on liig tundlik, kasutatud on õigesti.
Samuti on see minu jaoks kuidagi liiga äkiline, minu keraamiline on väga kiire ja sellest kiirusest mulle piisab 🙂 Pluss poti-panni teema.
Kodus ka söögitegemise õppimise alguses olev laps ja induktsiooni lähedale ma teda lasta ei julgeks, keraamilinegi suht äkiline, pann ikka hetkega kuum jne.
enne on olnud kaks keraamilist ja induktsioon on ikka nii palju parem. mõte pole selles, et ta jubeda kiirusega keeks, vaid ta saavutab sinu valitud temperatuuri imelühikese ajaga ja seda saab muuta samuti mõne sekundiga. tavalise keraamilise kuumenemine ja jahtumine võtab nii kaua aega. pealegi ei lähe induktsiooni keeduala ise üldse rtiti kuumaks, et kui midagi maha jookseb, saab kohe lapiga ära tõmmata. kõrvetada saada on palju keerulisem.
Olen värske induktsioonpliidi omanik. Ei jõua ära kiita. Parim pliit minu elus. Välja pidime vahetama vaid ühe panni, potid olid meil roostevabast terasest nagunii. Wokipann on ka spets roostevabast terasest põhjaga ja wokime edukalt.
See, et suur potitäis vett läheb keema minutiga oli minu jaoks meeldiv üllatus. Puhastamine on võrreldes keraamilise pliidiga imelihtne.
Loe enne ostmist kindlasti netist soovitusi konkreetse pliidi kohta. Mina soovisin näiteks kindlasti lapselukuga pliiti. Kuna meie Samsung teeb nuppudele vajutades laulvaid hääli, siis oli see lastele väga huvitav ja lukkukäiv pliit oli hea valik.
Induktsiooni just soovitataksegi ju lastega peredele! Induktsioonlpiit ei kuumene ÜLDSE, st. pliit ise kuumaks ei lähegi, vaid pliidiplaat soojeneb ainult seetõttu, et kuumaks läinud pott seda soojendab. Ehk laps ei saa end kuidgi kõrvetada muidu, kui ainult poti vastu minnes – nii kui võtad kuuma poti ära, jahtub ka klaaspind sekundite jooksul.
Aga tõsi on see, et alguses läks aega pliidiga harjumiseks – panin nagu ikka poti veega maksimumvõimsusel tulele ja läksin ise muid asju tegema, nagu enne. Aga selle pliidiga läheb pott keema loetud sekundite jooksul, ehk kuhugi pole vaja minna enam – hakka aga asju sisse panema. Samti keerad kuumust vähemaks ja see väheneb otsekohe, mitte minuteid hiljem, nagu tavapliidiga. Eriti mugav on piima keema lasta – see läheb nii ruttu, ja kui läheb, siis kohe vajutad nuppu ja ta ei kee üle.
Ükskord olin sõbranna juures, kes pani poti veega tulele ja me jäimegi ootama, kuni tema \”kiirplaat\” seda vett keema kuumutas. Ma oleks oma pliidiga juba selle veega supi valmis keetnud sel ajal, kui tema ikka keemahakkamist ootas.
Näh, ühe plussi sain teisest teemast veel – kui pott üle keeb, siis vähemalt minu Electrolux lülitab end kohe ise välja valju piiksumise saatel, st. on ikka eriliselt turvaline.
Kui induktsioonpliidil läheb vesi kohe keema, kas siis on elektrikulu selle pliidi puhul ka väike?
Mul sellise pliidiga kogemust ei ole, aga samas mulle tundub mõnes mõttes see kohene pliidiplaadi jahtumine pigem miinusena. Mulle meeldib just see, et pliidil on nö. järelkuumus.
Mul on suur pere ja alati ei ole pereliikmed kõik korraga õhtusöögi ajal kodus. Siis on hea toitu kuumal pliidiplaadil hoida. Samas, pliit on juba kinni keeratud..
Induktsioonpliidi puhul vist peaks siis pliidil nupp sees olema, kui tahad toitu soojana hoida?
Mina ka ainult kiidan oma ind.pliiti.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Kui induktsioonpliidil läheb vesi kohe keema, kas siis on elektrikulu selle pliidi puhul ka väike?
Mul sellise pliidiga kogemust ei ole, aga samas mulle tundub mõnes mõttes see kohene pliidiplaadi jahtumine pigem miinusena. Mulle meeldib just see, et pliidil on nö. järelkuumus.
Mul on suur pere ja alati ei ole pereliikmed kõik korraga õhtusöögi ajal kodus. Siis on hea toitu kuumal pliidiplaadil hoida. Samas, pliit on juba kinni keeratud..
Induktsioonpliidi puhul vist peaks siis pliidil nupp sees olema, kui tahad toitu soojana hoida?[/tsitaat]
Elektrikulu on palju väiksem, sest see süsteem kuumutab ainult potti, mitte ei küta elektriga plaati ja tuba ja mida veel nagu tavapliidil. NAtuke oleneb muidugi ka valitud võimsusest. Järelkuumust jah kasutada ei saa, aga kõige madalamal võimsusel saab sees hoida soojas hoidmiseks ja ka see võtab vähem elektrit kui tavapliidil.
Meil AEG plaat koos gaasiga, sest tahtsin elavat tuld ja gaas ikka äkilisem ja kiirem kui elekter, aga gaasi pole üle paari korra kasutanud (malmpanniga mul induktsioon ei tööta), sest induktsioon on kiiremini reguleeritav (nii kuumemaks kui külmemaks) ja keema läheb ka kiiremini kui gaasil. Muud pliiti ei tahaks enam peale makstes ka!
Mina piilun seda pliiti. Kuidas tundub? http://www.omega.ee/tooted/integreeritav_kodutehnika/integreeritavad_pliidipla/schlosser/pf3021_is_induktion
Väike kahtlus tekkis hoidiste tegemise kohta. Kas nt. kurke koos purgiga kuuma veega potis ikka kuumutada saab, või lõhub purgi ära?
[small]villane kirjutas:[/small]
[tsitaat]Mina piilun seda pliiti. Kuidas tundub? http://www.omega.ee/tooted/integreeritav_kodutehnika/integreeritavad_pliidipla/schlosser/pf3021_is_induktion
Väike kahtlus tekkis hoidiste tegemise kohta. Kas nt. kurke koos purgiga kuuma veega potis ikka kuumutada saab, või lõhub purgi ära? [/tsitaat]
Poti sees toimub kõik täpselt samamoodi nagu iga teise pliidiga. Ühegi hoidisega pole midagi juhtunud 🙂
Varem toodi miinusena välja, et peab keedunõusid vahetama hakkama. Mina ei pidanud midagi välja vahetama, isegi emailitud maplmpott töötab, vaid üks pann ei sobi, aga seda nii kui nii peaaegu ei kasutanud. Kaasaegsed potid-pannid ka 90% juhtudel sobivad, vanemad ei pruugi nö töötada induktsiooniga (peab olema paks sile põhi ja magnet peab külge hakkama, tänapäeval on vastav märgistus ka peal).
Minu pliidil on 9 kuumusastet + power, viimane on vaid paariks minutiks sisselülitatav eriti võimas ja see lülitab end ise automaatselt paari minuti pärast tagasi endisele kuumusele. Ülimugav, kui paned kartulid keema ja lähed ise nt. dushi alla – paned 7 ja vajutad powerit ning tagasi tulles ilusti mulinal 7-ga keevad. 1 ongi paras toidu soojas hoidmiseks.
Induktsioonil on kõik elektripliidi head omadused + palju enda häid omadusi. Ühtki miinust ma induktsioonil ei näe. Olen küll kuulnud, et VALESTI paigaldatud induktsioonpliidil (vajab õhuvahet, mida asjatundjad teavad) on juhtunud, et vajab remonti, kuid pole kuulnud ühesti pliidist, mis õigesti paigaldatud, et oleks probleeme olnud. Laske paigaldada firmal, kust pliidi ostate ja ärge hoidke kokku raha ja palgake soss-seppi.
Üks miinus siiski on – pannide valik ei ole väga suur. Mul kõik potid sobisid, kuid 1 pann sobis ja teine mitte ja poes praegu ka pean alati otsima uut panni, siiski igas poes on 1-2 mudelit olemas, mis induktsioonile ka sobivad.
Minu vana pliit on mööblisse integreeritav. Kujutasin ette, et vana pliit välja, uus asemele ühendades juhtmed ja paigas ta ongi. (Mõõdud klapivad).Või mis õige paigaldus? Mida sa sellega silmas pead?
[small]villane kirjutas:[/small]
[tsitaat]Minu vana pliit on mööblisse integreeritav. Kujutasin ette, et vana pliit välja, uus asemele ühendades juhtmed ja paigas ta ongi. (Mõõdud klapivad).Või mis õige paigaldus? Mida sa sellega silmas pead?[/tsitaat]
Võib olla oled ise ka juba märganud aga igaks juhuks mainin, et induktsioonpliit on sügavam kui ükskõik milline muu pliit. Mõtlen siis seda osa mis köögipinna alla jääb. Tasub silmas pidada kui kavas on alla planeerida sahtleid või karusselliga kapp vms.
Induktsioonpliit on ülivõimas ja vajab sobivat õhuvahet. Kõigepealt telli kohale mees, kes ütleb, kas sinu välja valitud pliiti üldse saab paigaldada olemasolevasse avasse. Minul näiteks küll sai. Kuid sama meistrimees, kes paigaldas, ikka kontrollis ja mõõtis enne pakendi lahtivõtmist, et kas jääb piisav õhuvahe. Ei piisa sellest, et mees ise mingit juhtmed kokku pusserdab, vaja on teada, kuidas paigaldada.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.