Aga kas mina olen introvert või ektsravert? Lapsena tutvustasin end rannas, mänguväljakutel võõrastele lastele ja kutsusin endaga mängima, olin lasteaiarühma üks aktiivsemaid ja ilmselt ka lärmakamaid lapsi, avalikel kontsertidel, kus palutakse saalis lastel oma arvamusest märku anda hüüdsin kõva häälega esimesena näiteks üle Estonia saali oma arvamuse, algklassides soovisin esineda ja lavastada näidendeid, viibisin hommikust õhtuni vabadel päevadel nö küla peal või hoovis ja suur oli kannatus ja igatsus, kui teistega mängida ei saanud jne jne.
Ja suur oli mu üllatus kui mu lähedane sõber, keda tunnen ca 10a teatas, et sa oled ju loomulikult introvert…
Ja hakkasin ennast nüüd tagantärele analüüsima, et pärast algklassis hüperaktiivsuse tunnustega pidevat neg tagasisidet oma klassijuhatajalt hakkasin ennast järjest rohkem korrigeerima ja olengi sisuliselt oma sisemise ekstraverdi vist tapnud. Kuigi see immitseb küll tugevalt, kui näitlemisest mõtlen..aga see rong on läinud nüüdseks.
Aga praegu olen selline inimene, nagu üks just väga tabavalt kirjeldas, et ei kannata üldse tühja pealiskaudset loba, et kui midagi öelda pole, on mul äärmiselt pingutustnõudev mingit smalltalki ajada näiteks teaduskonverentsidel. Tren selle ära, aga see on nii anorgaaniline.Näen, et partneril on minuga igav ja ta rohkem muga kontakti ei otsi.
Tunnen, et mul on sotsiaalselt õpitud selle lapsepõlve tagasiside tõttu – rahuldav käitumine – selline ülikõva pidurdus ja implusskobtroll, mille tõttu mind iseloomustatakse väga tasakaaluka, vaikse, tagasihoidliku inimesena.
Jah ma kasvasin sellest lapseea aktiivsusest välja, aga ega mu baasolemus sellega koos muutuda poleks tohtinud.