Mul hakkab sellel nädalal esimene IVF teekond. Ämmaemand kui kuulis, et olen vaktsineerimata, ütles kohe oi-oi miks, kui rasedaks jääd, pead kohe ära tegema, olen näinud, kes pole ja kui kurb lugu pärast.
Oskab keegi kaasa rääkida? Ma ise kohe üldse ei tahaks vaktsineerida. Saan aru, et paljud on seda teinud, pole midagi juhtunud, aga ma olen ka paljudelt kuulnud, kuidas vaktsiin kehvasti mõjunud ning kuidas nädal peale 4-kuud rasedana peale vaktsineerimist on laps sees surnud.
Samamoodi ka seagripi vaktsiin hea näide, et mitu aastat hiljem avastati paljudel vaktsineeritutel narkolepsia. Ma ei saa olla 100% kindel vaktsiini pikaajalisest mõjust mulle/rasedusele/tulevasele lapsele. Ma ei tahaks sellist riski võtta, sest olgem ausad, vastutan vaktsineerimistüsistuste puhul ainult ise. Ma olen nõus ka vaktsineerimata jätmisega võtma vastutuse endale, lihtsalt sedasi ma tean, et ma ei pruugi haigust saadagi. Süstiga võtan ikkagi kindla riski.
Kuidas ämmaemandale selgeks teha, et ma ei soovi, ilma et ta suhtumist minusse muudaks või üritaks ikkagi suruda?
Daisy
Asjad millele mina siin kohal veel mõtleks:
1. Kui mina või mu arst haigestub IVF protsessi vältel, siis jääb asi pooleli. Enne punktsiooni tehakse sel juhul koroona test ja kui see osutub positiivseks, siis pead kodus ise ära kannatama, mis tunne on kui suurenenud ja väga tundlikes munasarjades ovulatsioon hakkab. Oled omale meeletus koguses ravimeid sisse süstinud ja seda ilma asjata.
2. IVF teekonnaga võtad endale nagunii tohutu riski ravimite suhtes. IVF ravi on olnud maailmas väga lühikest aega. Olgugi, et ämmaemand väitis, et peale hüperi suuremaid kõrvalmõjusid ei ole, siis tegelikult ei saa olla kindel, et see kunagi mingil viisil sinu tervist ei mõjuta. 2-3 korda päevas meeletus koguses ravimeid süstida, lisaks veel kapslid või tabletid. Ja seda kuu aega järjest(vähemalt kuu, ma ei tea kui pikk on pikk skeem ja kui palju raimeid seal määratakse). Et kui sa neid ravimeid usaldad arsti määrama kordades suuremates kogustes ja pika perioodi vältel, siis miks sa mõnda teist ravimit ei usalda teda määrama?
Minul oli hea meel, et sain kahe IVF ringi vahepeal end ära vaktsineerida, sest arusaadavalt on seda otsust rasedana palju keerulisem teha. Esimese ringi ajal oli mul meeletu hirm, et äkki ei saagi punktsioonile. Neid lugusid on siit mitmeid läbi käinud. Tänaseks olen 3 Ivf täisringi teinud ja tunnen küll, et see on mu kehale päris kõva katsumus olnud. Algselt pahandasin arsti peale, kui öeldi, et ei saa kohe uuele ringile, et keha peab puhkama ja kõigist ravimitest puhastuma, aga nüüdseks näen, et see on tõesti vajalik. Samas mõtlen ka üha rohkem sellele, et kuidas see teekond tulevikus minu tervist mõjutada võib.
Eks igal asjal on omad riskid ja iga üks ise otsustab, et millise riski ta soovib võtta.