Esileht Kodunurk Jagage häid köögiviljarohkeid retsepte!

Näitan 20 postitust - vahemik 1 kuni 20 (kokku 20 )

Teema: Jagage häid köögiviljarohkeid retsepte!

Postitas:
Kägu

Kas kellelgi on mõni hea köögiviljarohke sooja roa või ka toorsalati retsept? Selline, mida kindlalt julged soovitada? Olen otsinud Toidutarest ja NamiNamist ka, aga olen mitu korda ikka pusse pannud, sest minu pere arvates pole toit süüa kõlvanud, või siis on kõlvanud häda pärast, kuid kordamisele pole läinud. Erinevaid juurikaid ahjus teeme sageli. Põhiliselt lisaks kartulile on küll porgand ja lillkapsas või brokkoli, aga mõnikprd lisame ka pastinaaki, seeni, kaalikat, paprikat, kuid neid viimaseid nelja lapsed ei söö. Samuti oleme mingite roheliste lehtsalatitega toorsalatite sööjad (põhiliselt mingi roheline salat + tomat + kurk + avokaado, mõnikord oliivid, sibul). Aga see kõik läheb üksluiseks ja paljud teised road on meil pigem siiski köögiviljavaesed. Värskete salatite valik on ka väga kitsas. Nii et kui kellelgi on häid retsepte jagada, siis tänud ette!

Please wait...
Postitas:
Kägu

Meie peres läheb hästi peale näiteks ratatouille. Risottot teen samuti ohtra köögiviljakogusega. Väga head on pooleks lõigatud ja ahjuplaadil röstitud rooskapsad – natuke parmesani peale raputada ja terve pannitäis kaob hetkega ja jääb veel puudugi (muul kujul rooskapsas ei lähe meil kellelgi ilma suus mitut tiiru tegemata alla). Lillkapsariis on hea, aga nõuab omajagu mässamist selle lillkapsa riivimisega. Kõiksugu köögivilja gratäänid ahjus tehtuna – koort ja juustu läheb muidugi samuti sinna omajagu, aga hirmus maitsev on. Lillkapsagratään näiteks. Küpsetuskotis küpsetatud porgandikangid valge veini, või ja peterselliga on samuti väga maitsvad, aga ette peab vaatama, et ikka seest krõmpsud jääksid, lödi porgand ei ole üldse hea. Läätsepada teen vahel, kookospiimaga. Igasugused oad käivad vasakult ja paremalt paljudesse toitudesse.

Oeh, kõht läks tühjaks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Jah, meilgi üks lemmikuid ratatouille-tüüpi hautis. Baklazaan, suvikõrvits, tomat, sibul, küüslauk.
Suppidesse läheb alati kõvasti juurikaid – tomatisupi sisse tomat, hernes, uba, suvikõrvits jne, borshi ja kapsasupi sisse tead-ise-küll…
Ühepajatoit on suur hitt meil, aga pigem suve lõpu poole. Ahjupeedid küüslaugu, tüümiani, mee ja balsamicoga.
Suvikõrvitsat võib pmt igale poole panna, lasanjesse, vormiroogadesse, suppidesse – hea mahutoit.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ma panen nt erinevaid külmutatud köögivilju supi sisse, praen sinna veel hakkliha ja lisan läätsed.

Teine toit, mida meeldib süüa, on risotto kanaga, kuhu annab ka absoluutselt igasuguseid erinevaid köögivilju panna.

Värsketest toorsalatitest on lemmik õli ja sidrunimahlaga tehtud feta juustu salat, kuhu panen tomatit, kurki, paprikat, redist, rohelisi lehti (spinat, rukola jms), seemneid.

Ühepajatoit sealihaga

Sellised lihtsad toidud, millega saavad kõik hakkama. Aga ära karda ka uusi retsepte proovida.

Please wait...
Postitas:
Kägu

seeni, kaalikat, paprikat, kuid neid viimaseid nelja lapsed ei söö.

Mismõttes ei söö? Söövad ja kuidas veel, küsimus on serveerimises.

Osta noori kaalikaid (need on magusamad.)
Lõika nad sellisteks sektoriteks, et keegi aru ei saaks, kas on kartul või kaalikas.
Tee nad ahjus valmis, umbes nagu ahjukartulidki.

Tulemus: söövad ja imestavad, et emme, kust sa niiii magusaid ja iluskollaseid kartuleid said.
Ja küsvad juurde. Retseptilaadne on siin, juurde pakud mingi kerge liha.

Seened praed või ja küüslauguga läbi ja paned laupäeva hommikul krõbesaiale.
Kes ei söö?

P.S. Keegi ütles, et suppidesse läheb alati kõvasti juurikaid – tomat, hernes, uba, suvikõrvits jne,
Kas on kindel, et need on juurikad? Või siiski köögiviljad?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Siit: http://www.taimetoit.ee/p/retseptid.html
võtan retsepte ja ideid, ise lisan liha, vegan ei ole. Igasugused tofud, sojad, seitanid jätan ära, saab ka päristoitu süüa nende asemel.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Suve lemmik on soe salat.

Vaja läheb:
Salat, tomat, kurk, kikerherned, oad, suvikõrvits, seened. Maitseainetest sool, pipar, küüslaugpipar, karri, punane või mehhiko segu (midagi teravat). Oliivõli.

Hakin suurde slatikaussi salati, tomatid, kurk. Praen pannil kikerherned, maitsestan karri, küüslaugu pipra ja hästi vähe panen mehhiko maitsesegu. Võib panna ka nt caynne pipart vms. Praen umbes mõne minuti, et kikkerherned jäävad mõnusalt vürtsikad. Panen kõrvale jahtuma.

Edasi prean seened ja suvikõrvitsa. Hakin parajad tükid. maitsestan soola ja pipraga.

Lisan kikerherned, seened ja suvikõrvitsa salatile, lisan ka sortsu oliivõli. Vajadusel lisan sidrunimahla ja maitseaineid.

Serveeri kohe, järgmisel päeval on ka hea.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Meie pere üks lemmikuid on https://toidutare.ohtuleht.ee/920118/anni-arro-lasanje
Ainult et liha sinna ei pane. Liha asemel panen sama koguse riivitud šampinjone ja porganeid.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Püreesupid, milles ei peagi olema liha, kuid pea terve kuivainemass ongi köögiviljad. Praegu just keeb paprika püreesupp (ei viitsinud paprikaid röstida, praadisin niisama pannil ), laste lemmik on kõrvitsasupp, mulle ja isale maitseb tomatisupp (võib ja lihapallikesi sisse praadida). Lastele teen ohtra võiga või sulajuustuga, siis on kreemisem ja mahedam, nemad jooksevad omal viimsegi rasva nagunii kehalt maha. Mõnikord vahelduseks peale praetud saiakuubikuid jne.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Täna tegin prooviks kartulipudru juurde, kogu pere ägas hea kõhutäie all – kotlette ei soovita ainult seesamiseemnetes veeretada, viimased lähevad praadides kõrbema, piisab kui neid pisut taignasse segada:

https://banaanisaar.ee/porgandi-kotletid-alisa-verde/

https://banaanisaar.ee/peedisalat-alisa-verde/

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mul ei ole mingit retsepti vaja selleks, et muu toidu kõrvale aedvilju teha. Nt liha/linnuliha juurde pikuti sektoriteks lõigatud noored porgandid panni peal õlis mõnusaks küpsetada. Suvikõrvitsaviilud samuti kiirelt panni pealt läbi.
Kala juurde keedetud rooskapsad, lillkapsas või brokoli, peale sulavõid või oliiviõli ja terake soola.
Lehtkapsas või spinat on samuti kala juurde ideaalne lisand.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

oi mul tuli praegu hea küüslaugukapsa retsept meelde praelisandiks Itaalia retsept, ongi võiga praetud kapsas ja küüslauk: https://lovefoodies.com/garlic-cabbage/

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Chilli con carne: sinna saab lõputult köögivilju lisada.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mida tervislikku on praetud ja küpsetatud köögiviljas?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mida tervislikku on praetud ja küpsetatud köögiviljas?

No mida jube ebatervislikku neis on? Või sa sööd ainult toorest köögivilja?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Suvikõrvitsalasanje, mis on minu laste üks lemmikuid sööke. Mina panen rohkem plaate: kõige alla pisut tomatikastet, plaadid, suvikõrvitsamöks, plaadid, tomatikaste, plaadid, möks, plaadid, tomatikaste, plaadid möks ja pealt kergelt tomatiga üle ning ohtralt riivjuustu. Plaate hoian umbes minuti (kuni eelmise kihi möksi või tomatit laiali määrin) keevas vees, nii küpseb plaat rutem läbi ja pole ohtu et kõvaks jääb.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mida tervislikku on praetud ja küpsetatud köögiviljas?

No mida jube ebatervislikku neis on? Või sa sööd ainult toorest köögivilja?

Üldiselt küll.
Milleks neid köögivilju muidu süüa?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

No mida jube ebatervislikku neis on? Või sa sööd ainult toorest köögivilja?

Üldiselt küll.
Milleks neid köögivilju muidu süüa?

Ma nüüd ainult tervislikkuse pärast küll igat ampsu suhu ei pane. Söön küpsetatud aedvilju, sest nad maitsevad mulle.
Kui tervisest rääkida, siis sisaldavad köögiviljad palju tselluloosi, mis mõjub hästi soole peristaltikale ja seega puhastab soolte sisepinda korralikult. Mis on üsnagi oluline jämesoolevähi vältimiseks. Ei see tselluloos kao ka pikemal keetmisel kuhugi.
Täidavad kõhtu ja annavad vähe kaloreid. Kõik vitamiinid ei hävi ka, eriti, kui kiirelt vokkida, aurutada või grillida.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mida tervislikku on praetud ja küpsetatud köögiviljas?

Ajaloost tead kindlasti seost meremehi tapnud skorbuudil ja (keedetud) kartulil, mis nende elu päästis.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ajaloost tead kindlasti seost meremehi tapnud skorbuudil ja (keedetud) kartulil, mis nende elu päästis.

See keedetud kartul oli rohkem Stevensoni jt. ulmekirjanike teema, ajaloost teame ikkagi pigem seda, et näiteks Inglise Kuninglik merevägi hakkas oma meremeestele pakkuma kohustuslikus korras tsitruselisi ja nende mahla 1795a ja edasi.
(Kuigi nende skorbuudivastane toime oli teada juba Vasco de Gama ajal, s.o. mitu sajandit varem)
Oli ka teada, et keetmine vähendab koogiviljades C-vitamiini sisaldust oluliselt.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Näitan 20 postitust - vahemik 1 kuni 20 (kokku 20 )


Esileht Kodunurk Jagage häid köögiviljarohkeid retsepte!