Esileht Kodunurk Jälle leiva teema, leiva koorik jääb pealt nii kõva ja tume, kuidas asja paranada?

Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )

Teema: Jälle leiva teema, leiva koorik jääb pealt nii kõva ja tume, kuidas asja paranada?

Postitas:

Olen leiba teinud juba aastaid, muidu leib hea ja kõik ok, aga see pealne koorik jääb nii kõva ja tume(veidi isegi mõrkja kõrbe maitsega) ja vot see mulle ei meeldi. Nüüd olengi enamasti küpsetanud leiba nii, et olen hõbepaberi peale pannud. Alguses meeldis nii, aga nüüd nagu tahaks ikka natsa krõbedat pealt ja sellist mõnusat.
Vaatasin kokasaadet Lusikas ja seal keegi tädi õpetas leiba tegema, et tuleb ahju kauss veega panna ja pintseldada veega iga 20 minuti järel ja siis kuumust vähendama. Ok, tegin kõik nii, tulemuseks ikka kõva koorikuga ja kõrbe-tume koorik. Ahjuks on mul elektriahi ja kasutan pöördõhku, kas selles pöördõhus võibki asi olla?

Äkki keegi viitsib seletada, mida valesti teen. Ja kui kellelgi on äkki oma tehtud leiva pilti, mis on elektriahjus tehtud, pange siis linki, vaataks kuidas teil välja see kooriku asi näeb.

Kas elektriahjus on üldse võimalik normaalset koorikut saada, mida saaks ka järgmine päev süüa, et ei oleks nii kõva nagu kivi ja nii tume.

Kui leiva välja võtan, siis pintseldan veega ja panen kuiva rätiku alla jahtuma, kas peaksin äkki märja rätiku alla panema?

Kuidas teie teete?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt 22.02 15:39; 22.02 17:48; 22.02 18:04; 22.02 20:39; 24.02 18:11; 27.02 14:35; 29.02 07:05;
To report this post you need to login first.
Postitas:

aga kui kaua ja mis temperatuuride juures küpsetad? Mina teen küll gaasiahjus, aga alguses 15 minutit küpsetan 220 kraadi juures, siis edasi 30 min. 200 kraadiga ja ülejäänud 30 min. 180 kraadiga.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

teen ilma pöördöhuta 12 min 250 kraadi ja 55 min 195 kraadi – s.o. siis kahe vormiga. ühe vormiga 10+50 min.
peale ahjust votmist katan niiske rätikuga ja veel froteerätikuga.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

olen teemaalgataja… mina küpsetan leiba alguses 250 kraadi 15 minutit ja siis keeran 190 peale ja 1tund ja 5 minutit.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt 22.02 15:39; 22.02 17:48; 22.02 18:04; 22.02 20:39; 24.02 18:11; 27.02 14:35; 29.02 07:05;
To report this post you need to login first.
Postitas:

olen teemaalgataja… mina küpsetan leiba alguses 250 kraadi 15 minutit ja siis keeran 190 peale ja 1tund ja 5 minutit.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt 22.02 15:39; 22.02 17:48; 22.02 18:04; 22.02 20:39; 24.02 18:11; 27.02 14:35; 29.02 07:05;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Miks te nii kaua küpsetate?
Ma küpsetan kolm leiba korraga. Alguses 250 kraadi 15 minutit ja siis 190-200 kraadi 45 minutit ja valmis. Olen teinud 3 erineva ahjuga ja alati on välja tulnud. Pöördõhku ei kasuta.

Pärast ahjust võtmist silun pealt märja käega, nii et kogu koorik saaks õrnalt märjaks. Siis puhta rätiku alla jahtuma.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 22.02 19:40; 23.02 11:18;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Minu väga head leivad küpsevad ahjus nii: 230 kraadi 25min, 200 – 20min, 180-20min.
Ma arvan,et see koorik jääbki nii kõva selle liig pika küpsetusaja tõttu ja äkki 250 kraadi algul on ka palju? Pöördõhk ju tavaliselt kiirendab ja võimendab neid protsesse seal, arvan, et selles ka asi.
peale ahjust võtmist määrin võiga pealt, see aitab ka, et kõvaks ei kuiva.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

aga kas te küpsemise ajal pintseldate leiba veega ka?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt 22.02 15:39; 22.02 17:48; 22.02 18:04; 22.02 20:39; 24.02 18:11; 27.02 14:35; 29.02 07:05;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Mina küpsetan nii, et 230C juures 20 min, siis katan leivad (2tk) fooliumiga ja veel 45 min. Ahju panen veekausi ka, aga küpsetamise ajal ei pintselda midagi.

Pärast ahjust välja võtmist kastan kuuma leiva kiirelt kraani all märjaks ja mässin käterätikusse. Katan soojalt kinni ja jääb järelküpsema. Kui on jahtunud, siis on väga hea.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Mina olen kuulnud, et ahjuust ei tohi vahepeal avada, nii et ma pole üldse torkinud. Ja veekaussi ka ahju ei pane. Ainult silun hiljem kuuma leiva pealt märjaks ja kõik.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 22.02 19:40; 23.02 11:18;
To report this post you need to login first.
Postitas:

ma küpsetan 15 min 230-220 kraadiga (suuremat kuumust ei kannata vorm välja), siis keeran kuumuse 200le ja küpsetan veel 35 min. kahe standardsuuruses vormiga, ilma pöördõhuta. ei niisuta; pärast väljavõtmist keeran lihtsalt tükkis vormiga rätiku sisse jahtuma. soojana on leib ehk veidi nätske (aga ma olen sellesse alati suhtunud mõttega \”it’s a feature, not a bug\”), ent jahtununa just paras.

ma kardan küll, teemaalgataja, et sul on küpsetusaeg lihtsalt liiga pikk. võid ju proovida vähehaaval küpsetusaega kärpida, kui drastiliselt vähendada ei riski.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

aga mis põhjustel leib seest selline kleepuv jääb?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt 22.02 15:39; 22.02 17:48; 22.02 18:04; 22.02 20:39; 24.02 18:11; 27.02 14:35; 29.02 07:05;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Mina küpsetan 250kraadi-20minutit ja 200kraadi-40 minutit. Tavaline elektriahi on, pöördõhku ei kasuta. Peale vormist välja võtmist pintseldavad lapsed leivad korralikult veega kokku ja ma keeran need niiske rätiku sisse, kus hoian neid hommikuni- küpsetan leiba õhtul. Koorik tuleb selline mõnus krõbe, esimene ja viimane viil on mu mehe lemmikud.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Mina olen kuulnud, et ahjuust ei tohi vahepeal avada, nii et ma pole üldse torkinud. Ja veekaussi ka ahju ei pane. Ainult silun hiljem kuuma leiva pealt märjaks ja kõik.[/tsitaat]

ma oletan, et selline soovitus sobibki kokku veekausi mitte panemisega. põhjus siis selles, et leib vajab küpsemisel niiskust veidi ning kui sa ahjuukse lahti teeks, läheks aur välja.
mul on selline ahi, mis ühelt poolt küpsetab rohkem, seega ma olen sunnitud ust avama ning leibu keerama. veekauss on ka ahjus ning poole pealt katan fooliumiga.
mul tulid varem ka alati leivad kõva koorikuga. siis läks juuretis hukka ning Tartu Lõunaka talupoest ostsin uue. tegin kõik samamoodi nagu ikka olen harjunud tegema ning uue juuretisega tehtud ei tulnud üldse kõva koorikuga. oli peahme ja mõnus, leivad läksid 2 päevaga.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]piibeluht kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]

ma oletan, et selline soovitus sobibki kokku veekausi mitte panemisega. põhjus siis selles, et leib vajab küpsemisel niiskust veidi ning kui sa ahjuukse lahti teeks, läheks aur välja.
mul on selline ahi, mis ühelt poolt küpsetab rohkem, seega ma olen sunnitud ust avama ning leibu keerama. veekauss on ka ahjus ning poole pealt katan fooliumiga.
mul tulid varem ka alati leivad kõva koorikuga. siis läks juuretis hukka ning Tartu Lõunaka talupoest ostsin uue. tegin kõik samamoodi nagu ikka olen harjunud tegema ning uue juuretisega tehtud ei tulnud üldse kõva koorikuga. oli peahme ja mõnus, leivad läksid 2 päevaga. [/tsitaat]

Kas sa oleksid nõus minuga oma juuretist jagama. Ma olen nüüd ära proovinud kõik, mis siin soovitati ja tulemuseks on ikka kõva koorikuga leib, juba järgmisel päeval on ümberringi koorik kõva ja leib kuidagi kuiv, no täitsa nõutu kohe olen 🙁

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt 22.02 15:39; 22.02 17:48; 22.02 18:04; 22.02 20:39; 24.02 18:11; 27.02 14:35; 29.02 07:05;
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]piibeluht kirjutas:[/small]

Kas sa oleksid nõus minuga oma juuretist jagama. Ma olen nüüd ära proovinud kõik, mis siin soovitati ja tulemuseks on ikka kõva koorikuga leib, juba järgmisel päeval on ümberringi koorik kõva ja leib kuidagi kuiv, no täitsa nõutu kohe olen :([/tsitaat]

uskumatu, aga eilne leivategu tuli nii hästi välja, ei ole enam kõva koorikuga. Panin poole küpsemise peal fooliumi leibadele peale ja aitas 🙂

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt 22.02 15:39; 22.02 17:48; 22.02 18:04; 22.02 20:39; 24.02 18:11; 27.02 14:35; 29.02 07:05;
To report this post you need to login first.
Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )


Esileht Kodunurk Jälle leiva teema, leiva koorik jääb pealt nii kõva ja tume, kuidas asja paranada?

See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.