Oeh, laps läks 1. klassi. ootas seda nii väga. Senise käitumise järgi uskusin, ettemast tuleb usin õpilane, kes lahendab koju jõudes kohe kõik asjad ära. Suur raamatuhuviline, loeb soravalt, arvutab 20 piires. Seni on koguaeg tahtnud, et ostaksin nuputamisraamatuid, koolieelikute töövihikuid. Tõesti oli paljutõotav.
Ja mis nüüd, kui 1 nädal on koolis käidud? Juba tülid, et saaks ikka kodus tehtud asjad, mis koolis lõpetamata jäid. Karjub ainult, et ta ei oska (ringe ja ruute värvida või sik-sake teha). Mina ju ka ei tea, kas anti mingid täpsemad juhtnäärid – küsingi, et mis õpetaja ütles? Kui ta ei tea, värvigu nii kuidas tahab. Karjub, et nii ei saa. Pakun siis, et helistagu siis pinginaabrile – karjub ainult vastu, et see ütleb, et kollaseks, aga teine ütleb, et roosaks. ütlen kohe ära, et mina tema eest ei hakka teiste vanemate käest uurima, kuna tahan, et ta kohe õpiks ise vastutama – mina jälgin, et oleks tehtud ja annangi soovitusi nt ise helistad aja uurida, aga õige/vale on tema vastutus)
Saan aru, et mure on milleski muus kui tegelikult töölehtede täitmises. Sõpradega peaksid suhted korras olema – iga päev käib kellegagi külas, tänagi tuli sõbranna meile külla.
Ongi mingi alguse stress ja juhe koos, mööduv nähtus?
Ma ausalt ei oska kuidagi läheneda ka talle niimoodi osavalt, et mis tegelikult mure on. Kui ma talt otse küsin , et “mis sul tegelikult mureks on”, siis 7-aastane ei vasta midagi, ütleb, et midagi pole…
Lisan ka, et üksi küla peal ringi käib ta juba eelmisest suvest – st ei ole nii, et “järsku iseseisev”.
Ema, sa pead ise end vähe harima.
Loed siin ette kiidukoori akadeemilistest oskustest, kuidas su laps oli niii super kooliküps ja mõtle, nautis lausa toovihikute täitmist.
Aga sotsiaalne kooliküpsus? Karjub, räuskab? Asi on igasugusest kooliküpsusest kaugel.
Ja veel arvata, et sinu geeniusele on lainete ja zikzakkide joonistamine liiga lihtne, seeparast tõrgub, on lihtsalt naeruväärne.
Sa tegelikult ei tea üldse, mis on kooliküpsus ja tõeliselt lennult haarav laps, kelle jaoks ongi asjad lihtsad.
Sõbrannadega hängimine peab lõppema, enne kui kooliasjad tehtud. Ja lisaeeldus, et 24h pole laps su peale karjunud. Kui karjub, järgmine 24h läheb käima. Oma vabal ajal istud lapsega, rahulikuna, ja õpitegi.