Kumb on ülekaalulisuse juures olulisem? Arstid räägivad tervislikst toitumisest, tervislikust vööümbermõõdust, ülekaalust. Inimesed aga üha rohkem vaimsest tervisest ja oma kehaga rahulolust. Et tervisliku kaalu hoidmine ja saavutamine mõjub vaimsele tervisele halvasti. Kumba siis hoida ja kumma nimel pingutada? Kas vaimse või füüsilise tervise nimel.
Esileht › Ilu ja tervis › Kaal. Vaimne või füüsiline tervis.
Teema: Kaal. Vaimne või füüsiline tervis.

Kui vaimne tervis on korras, siis enamasti võib kaal ka rohkem korras olla. Tervislik keha näitab sageli inimese tervet vaimu. Samas on erinevaid põhjusi, üks neist on, et üks naudib toitu rohkem kui muid heaolu pakkuvaid tegevusi näiteks.

Üldjuhul näitab kaalu ja tervise seisukorda pigem inimese sihikindlus, sest ka enda puhul vaatan, et kui mul motivatsiooniga kõik korras, siis toitun tervislikult ja teen sporti, st kaal korras ning tegelikult pea ka, kuid kui ise lorutan, siis kannatab nii kaal kui vaimne tervis.

Et tervisliku kaalu hoidmine ja saavutamine mõjub vaimsele tervisele halvasti.
Kas sa ausalt ise niimoodi mõtledki, et su tervislik elustiil mõjub su vaimule masendavalt, ebameeldivalt?

Minul on ikka pigem nii, et ülekaal on vaimse ebastabiilsuse tagajärg ning samal ajal ka põhjus, kinnine ring. Kui sellest ringist välja murran, siis alaneb kehakaal ja tõuseb ka vaimne heaolu. Seda ma küll ei usu, et keegi tervislikku kehakaalu jõudes end vaimselt halvasti tunneb. Sa ehk räägid teisest olukorrast, kus ei püüelda mitte tervisliku kehakaalu poole, vaid mingi iluetaloni poole, mis tihti tähendab tänapäeval hoopis alakaalu. See võib küll frustreeriv olla, eriti kui veel kaasuvad mingid nõuded pepu kujule ja biitseptsi joonele.

Seda ma küll ei usu, et keegi tervislikku kehakaalu jõudes end vaimselt halvasti tunneb. Sa ehk räägid teisest olukorrast, kus ei püüelda mitte tervisliku kehakaalu poole, vaid mingi iluetaloni poole, mis tihti tähendab tänapäeval hoopis alakaalu. See võib küll frustreeriv olla, eriti kui veel kaasuvad mingid nõuded pepu kujule ja biitseptsi joonele.
Jaa, ikka rasvumise piir on see õige koht, kuhu püüelda 😀 Siis on vaim värske ja tuju hea!

Jaa, ikka rasvumise piir on see õige koht, kuhu püüelda 😀 Siis on vaim värske ja tuju hea!
No sinu tuju ei tee küll miski heaks, selge see 🙂

kjuidas saab tervisliku kaalu hoidmine vaimsele tervisele halvasti mõjuda?
Halvasti võib mõjuda küll, kui üritad mingite imedieetidega (sh süsivesikute väljajätmine menüüst) kiiresti ja palju alla võtta.

Jaa, ikka rasvumise piir on see õige koht, kuhu püüelda Siis on vaim värske ja tuju hea!
Arvuti/teleri taga kooki näksida ja head kohvi juua on üpris mõnus. Tulemus, kui iga kilo juurde tuleb, pole mõnus, aga sellega harjub, kui ei mäleta, kuidas oli olla kergemana, samas ikka vaatad, et enam ei lähe püksid kinni ja lott on suurem, kõndimine ajab hingeldama.

kjuidas saab tervisliku kaalu hoidmine vaimsele tervisele halvasti mõjuda?
Halvasti võib mõjuda küll, kui üritad mingite imedieetidega (sh süsivesikute väljajätmine menüüst) kiiresti ja palju alla võtta.
Halvasti võib ilmselt siis mõjuda, kui ei söö enam kanafileed, lõhet jmt, vaid pole raha süüa osta ja isegi makaronipakk on kallis. Viimasel ajal olen märganud, et inimesed ostavad massiliselt vähem toidukaupu, kallis on. Muidu tõepoolest, ei saa halvasti mõjuda. Hiljuti nägin üht naist, kes vanuses 50+ ja terve elu trenni teinud, no tema biitseps oli ikka kaunis võrreldes nende lihtsalt saledatega, kes ta kõrval olid.

Viimasel ajal olen märganud, et inimesed ostavad massiliselt vähem toidukaupu, kallis on.
Ee, kas sa kirjeldaksid palun, kuidas sa märkad, et inimesed “massiliselt vähem ostavad”????

Mõlemad on olulised osad võrrandist. Kui füüsilisele tervisele keskendumine toob kaasa vaimse tervise halvenemise, siis see ei ole kuidagi hea. Samamoodi ainult vaimsele tervisele keskendumisega füüsilise tervise minnalaskmine ei ole samuti hea. Tasakaalu on vaja.
Kas sa ausalt ise niimoodi mõtledki, et su tervislik elustiil mõjub su vaimule masendavalt, ebameeldivalt?
Selle all on mõeldud ikka seda, et selle tervisliku või siis ka mitte nii tervisliku kaalu saavutamiseks ja hoidmiseks kasutatakse meetodeid, mis ei ole üldse tervislikud. Ebarealistlike eesmärkide seadmine, alatoitumine kompulsiivse kalorilugemise tõttu, ületreenimine – siin on mängus nii vaimsele kui füüsilisele tervisele halvasti mõjuvad faktorid.

Ee, kas sa kirjeldaksid palun, kuidas sa märkad, et inimesed “massiliselt vähem ostavad”????
Esiteks näen, et inimesed on väga kõhnaks läinud ja halvasti riides. Teiseks käiakse väikeste korvidega, palju kaupa on ostmata. Kolmandaks sellest on kirjutatud, et inimesed on hakanud lausa varastama ja kas pole mitte öeldud, et ostmine on lagenud?

Hiljuti nägin üht naist, kes vanuses 50+ ja terve elu trenni teinud, no tema biitseps oli ikka kaunis võrreldes nende lihtsalt saledatega, kes ta kõrval olid.
Mis sa räägid? Kas ei olnudki jubedalt sooniline ja nägu sisse vajunud nagu trennitegijatega pidi juhtuma? Eriti vanemas eas pidi kole olema see välja joonistunud lihastega keha.

Jaa, ikka rasvumise piir on see õige koht, kuhu püüelda
Siis on vaim värske ja tuju hea!
No sinu tuju ei tee küll miski heaks, selge see
Minu tuju on väga hea. Ja sinna rasvumise piirile tuju parandama ei ole kunagi asja olnud.

Esiteks näen, et inimesed on väga kõhnaks läinud ja halvasti riides. Teiseks käiakse väikeste korvidega, palju kaupa on ostmata. Kolmandaks sellest on kirjutatud, et inimesed on hakanud lausa varastama ja kas pole mitte öeldud, et ostmine on lagenud?
kuskohas küll? Nädalavahetustel Prismad-Selverid-Ülemisted rahvast paksult täis, parkima ei mahu ja poes on kõik suurte kärudega. Töötan kodus, ja näen iga päev mõnd kullerit 3-4 kotiga toitu toomas (meil 18 korterit).

Kõhnaks, kui ometi kunagi varem pole eestlane nii paks olnud kui praegu? Kus käiakse väikeste korvidega? Mis mõttes “nii palju kaupa on ostmata” – et kauplused on ostmata kaupu täis? 😀 sul on ikka endal peas midagi teisiti, su kirjeldatu küll objektiivselt pilti ei kirjelda. Need, kes varastavad, ei tee seda küll näljast.

Kõhnaks, kui ometi kunagi varem pole eestlane nii paks olnud kui praegu? Kus käiakse väikeste korvidega? Mis mõttes “nii palju kaupa on ostmata” – et kauplused on ostmata kaupu täis?
sul on ikka endal peas midagi teisiti, su kirjeldatu küll objektiivselt pilti ei kirjelda. Need, kes varastavad, ei tee seda küll näljast.
Tõesti mingeid tühjade korvidega kõhnu inimesi märganud ei ole, ikka paksud ja korvid kräppi täis. Küll aga on poodides sageli allahindlusi, mida varem ei olnud, seega võib sellest järeldada küll, et ostmine on vähenenud. Küllap see peagi majanduslanguse süvenedes veel nähtavamaks muutub.

Ülekaal ja sõltuvussuhe toiduga mõjub vaimsele tervisele halvemini. Tee enda vaimne pool korda ja ülekaalu probleem kaob.

Ülekaal ja sõltuvussuhe toiduga mõjub vaimsele tervisele halvemini. Tee enda vaimne pool korda ja ülekaalu probleem kaob.
Vale vastus. Teemaalgataja ootab ikka kommentaare stiilis: Loomulikult on tähtsam su vaimne tervis, aktsepteeri ennast sellisena, nagu sa oled, ära piitsuta ennast, big is beautiful jne.

Ei, ta mõtleb nii, et peaks hakkama dieeti pidama või tervislikult toituma, aga see mõte tekitab temas stressi.

No ma siin maadlen oma kaaluga. Olen 56 ja kui mõelda, kui lihtsalt kaal nooremana alla läks, siis hetkel on ikka suisa masendav.. Ehk siis muidugi rikub tuju ära, kui tead, et oled igati korralikult toitunud, ronid kaalule ja jälle mitte midagi. Aga kui rääkida vaimsest tervisest, siis ülekaal lõhub mu enesehinnangut, teeb puusale haiget ega lase liikuda. Ehk siis paks olla mõjub vaimsele tervisele ikka hullemini, kui proovimine asja muuta ja alla võtta.

Selge on see, et ülekaal (veel vähem rasvumine) tuju paremaks ei tee. Peegelpilt ega enesetunne liigsest kaalust ju paremaks ei lähe. Arstid ei räägi tervislikust kaalust sinu kiusamiseks, ülekaaluga kaasnevad paratamatult väga paljud terviseprobleemid.

Nädalavahetusel oli üks vana Orgu ja Kangi kaalulangetuse saade. Paar alustas saates osalemist. Naine võttis asja tõsiselt. Mees aga jõudis järelduseni, et kui ma olen terve ja tugev, mis mõtet on end piinata ja piirata. U nii et et elatakse vaid korra ja kõige hea piiramine mõjub vaimule halvasti. Kui sulle ei meeldi trenni teha, siis pole vaja end sundida. Ja tõesti on väga palju kuuldud nüüd sellest kehapositiivsusest ka. See mees seal saates isegi ütles et paksus on uus normaalsus. Siin perekoolis ka on seda saanud lugeda.

Nädalavahetusel oli üks vana Orgu ja Kangi kaalulangetuse saade. Paar alustas saates osalemist. Naine võttis asja tõsiselt. Mees aga jõudis järelduseni, et kui ma olen terve ja tugev, mis mõtet on end piinata ja piirata. U nii et et elatakse vaid korra ja kõige hea piiramine mõjub vaimule halvasti. Kui sulle ei meeldi trenni teha, siis pole vaja end sundida. Ja tõesti on väga palju kuuldud nüüd sellest kehapositiivsusest ka. See mees seal saates isegi ütles et paksus on uus normaalsus. Siin perekoolis ka on seda saanud lugeda.
Paksus on uus normaalsus vaid kellegi peas. Inimorganism ei ole siiski mingi viimase mõnekümne aastaga kardinaalselt muutunud, et suudaks mingi tohutu rasvahunniku all rõõmsalt ja tervelt funktsioneerida.

Esileht › Ilu ja tervis › Kaal. Vaimne või füüsiline tervis.