Esileht Kodunurk Kala supikogu

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 93 )

Teema: Kala supikogu

Postitas:
Kägu

Vaatasin täna TLC pealt miskit saadet kitsipungadest (Ülemõistuse kitsipungad). Seal üks mees läks oma sugulastele külla ja ostis külakostiks turult kaasa lõhe supikogu, et väga odav tooraine, millest saab palju suppi. Kaks ilusat suurt lõherootsu, kus korralikult veel liha küljes. Saba ja pea küljes.

Välja nägi selline: https://e-food.reaton.ee/qp6ppt-353705574. Aga pea oli ka küljes.

Sugulased (ema, isa ja kaks teismelist last) pidid külakosti nähes pikali kukkuma, et kuidas on võimalik sellest mingit sööki teha. Naersid ja tegid nägusid, et nemad küll sellest tehtud suppi ei söö. Ja et nüüd on maja kalahaisu täis.

Kitsipung pistis rootsud potti ja keetis kalapuljongi. Seejärel nokkis rootsud kalast puhtaks ja tegi kalasupi valmis.

Kõik see aeg pööritas pere silmi. Viisakusest küll sõid suppi, kuid ütlesid, et see on jube. Ilmselt ei olnud, aga eelarvamus ei lasknud toitu nautida ja heaks pidada. Ja ju neil olnud aimugi, et kalasuppi just nii ju tehaksegi.

On ikka imelik see ameeriklaste arusaam normaalsest toitumisest. Ilmselt süüakse valmistoitu ja kodus ise söögi valmistamine, ja veel seesugusest toorainest, on midagi väga kummalist.

+19
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mida sa selle teemaga täpsemalt öelda tahad?

+2
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

einoh, ega minagi ainult rootsudest suppi ei tee, puljongi saab tõesti nendega valmis, aga ega see liha, mis nende rootsude küljes mitmeid tunde keenud, enam supi sisse tagasi panna ei kõlba. Selleks on mul ikka alati ka fileed lisaks

ma pööritaks ka silmi, kui keegi tuleks külla niisuguse “kala supikoguga”. tulgu siis parem üldse tühjade kätega kui nii kitsi on.

+2
-10
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mida sa selle teemaga täpsemalt öelda tahad?

Kas peab konkreetselt midagi ütlema? Kas niisama arutlevat teemat teha ei tohi?

+11
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

see liha, mis nende rootsude küljes mitmeid tunde keenud, enam supi sisse tagasi panna ei kõlba.

Kala supikogu keedetakse ca 20-30 minutit, mitte tunde.

+19
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen päris kindel, et need kitsipungade saated on lavastatud. Kunagi oli mingi paarike, kes korjas tee äärest korjuseid ja meisterdas neist võtmehoidjaid kingiks. No tegelikult nii katkistest korjustest ei saa mingit nahka, mis seal näidati ja see nahk, mida vahepeal sai näha, oli väga ilusti pargitud, lihtsalt mahanülitud nahk pole selline pehme ja ilus. Muud asjad ka küllaltki ebausutavad tihtipeale. Aga ameeriklased on küllaltki eluvõõrad küll, mitte ainult saated pole väljamõeldised ja ilustatud, tavaelu ka selline meie jaoks naljakas. Süüa ei oskagi neist paljud tõesti üldse teha.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

aga ega see liha, mis nende rootsude küljes mitmeid tunde keenud, enam supi sisse tagasi panna ei kõlba.

No mina keedan 15 minutit,

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mida sa selle teemaga täpsemalt öelda tahad?

Kas peab konkreetselt midagi ütlema? Kas niisama arutlevat teemat teha ei tohi?

Täitsa usun sellist juhtumit Ameerikas:)

No ütleme nii, et ette teadmata, et perekond on gurmaaniperekond, kes isetehtud puljongist lugu peab, ma sellist kingitust ei teeks. Samas kui on sõprade pere, kes vaartustab tohutult ülivarskelt saabuvat kohalikku kala ja naudib juba kalasupi puljongiprotsessi, on kilo-kaks koha või siia supikogu ikka super tore kink.

Ma sain ühelt kalurilt sügisel kolm rikkalikku kala supikogu kauba peale kingiks, väga rõõmus olin ja sain imelise puljongi.

Aga sõltub inimesest. Osad viskavadki no fileedest ülejaava osa minema ja neile võib tunduda, et viisid kalaraiped kingiks:)

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jälle mingi tänitav teema, kuidas eesti pereemad on ikka maailmas lihtsalt üks imeline tõug ja üldse meil on siin kõik kõige toredam ja parem ja kõikjal mujal elavad lollid.
Mina nt ei teadnud, misasi on supikogu, see sõna juba kõlab minu jaoks ebameeldivalt ja tüütult. Ma ei söö üldiselt kalasuppe, need ongi jubedad. Loomulikult ei minda sellise asjaga külla. Kas sa Eestis ise lähed külla ja ulatad pererahvale need pildil olevad asjandused, et näe, tõin teile supimaterjali?
Aga ei, ikka tarvis teisi rahvaid lolliks ja imelikeks pidada.
Mingist kitsipungandusest on suva, aga sinu kitsas maailmapilt vajab küll hädasti laiendust.

+3
-21
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

lihtsalt mahanülitud nahk pole selline pehme ja ilus

Kõik nahad on lihtsalt maha nülitud. Missugune see mitte maha nülitud nahast püksirihm siis on?
Loomulikult saab roadkillist täiesti korralikke nahkesemeid.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Külla ma supikoguga küll ei läheks, see ka selge. Aga sellest rootsust saab ilma fileed lisamata piisavalt liha kätte. Mina näiteks eemaldan ENNE puljongi keetmist veel liha. Saab ühe suure kala pealt umbes kaks tassitäit. Siis keedan puljongi. Siis lisan eemaldatud liharibad.
Fileed sinna lisada on tarbetu, raiskajalik ja ei anna ka maitsele mitte midagi juurde.

/kokk (endine peakokk) ja toiduainete tehnoloog

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jälle mingi tänitav teema, kuidas eesti pereemad on ikka maailmas lihtsalt üks imeline tõug ja üldse meil on siin kõik kõige toredam ja parem ja kõikjal mujal elavad lollid.

Mina nt ei teadnud, misasi on supikogu, see sõna juba kõlab minu jaoks ebameeldivalt ja tüütult. Ma ei söö üldiselt kalasuppe, need ongi jubedad. Loomulikult ei minda sellise asjaga külla. Kas sa Eestis ise lähed külla ja ulatad pererahvale need pildil olevad asjandused, et näe, tõin teile supimaterjali?

Aga ei, ikka tarvis teisi rahvaid lolliks ja imelikeks pidada.

Mingist kitsipungandusest on suva, aga sinu kitsas maailmapilt vajab küll hädasti laiendust.

Kui siin kellelgi üldse kitsas maailmapilt on, siis oled see nimelt sina. Eestis tõepoolest on veel tsipa tervet mõistust säilinud. Head toidutoorainet ei loobita lihtsalt niisama prügikasti.

+12
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Loomulikult saab roadkillist täiesti korralikke nahkesemeid.

Kuna mu isa oli jahimees, siis tean protsessi ülihästi. Ja igast mädanenud korjusest ei saa korralikke nahkesemeid. Ja tean väga hästi, milline on tööstuslikult pargitud ja töödeldud nahk. Ei saa mingist tee äärest päikse käes vedelenud surnud kassist korralikku nahkihma, tee mis tahad sellega.

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Loomulikult saab roadkillist täiesti korralikke nahkesemeid.

Kuna mu isa oli jahimees, siis tean protsessi ülihästi. Ja igast mädanenud korjusest ei saa korralikke nahkesemeid. Ja tean väga hästi, milline on tööstuslikult pargitud ja töödeldud nahk. Ei saa mingist tee äärest päikse käes vedelenud surnud kassist korralikku nahkihma, tee mis tahad sellega.

Nahakunstniku tütre, jahiseltsi juhi naabri ja heakorratöölise õena vastan. Roadkill ei ole roiskunud, sinna kulub napid paar tundi, kuni kohalik jahiselt – kuidas kuskil keegi vastutab – selle ära koristab. Jumal, jutt pole ju KASSIDEST. Kas sa muidu kohtad sageli kassinahkseid rahakotte ja püksirihmu?

Jutt on ikka põtradest, kitsedest. Isegi kahjuks paar lehma ja kodukitse on viimastel aastatel siin meie kilomeetritel autoga kokku põrganud ja hukkunud või hukatud.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga see ongi nii- kes oskab ameerikas teha toitu “from scratch”, see on juba midagi erilist ja pool profikokka nende meelest. Poes on lihtsalt niipalju külmutatud, mikrolaine- ja valmistoite.

Ja muide, on siingi olnud teemasid “mina teen küll kalasuppi fileest, ei hakka ma mingit pead keetma!” Ja kalapuljongit keedetaksegi 15-20 min, mitte tundide ja tundide kaupa nagu loomalihakondipuljongit.

 

Ega kokkuhoid pole koonerdamine, ütleb juba vanasõna 🙂

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kalafileest supi keetmine on nende pärusmaa, kes filet mignonist suppi keedavad. Sest kontidest on ikka liiga vaene värk 🙂

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No ütleme nii, et ette teadmata, et perekond on gurmaaniperekond, kes isetehtud puljongist lugu peab, ma sellist kingitust ei teeks. Samas kui on sõprade pere, kes vaartustab tohutult ülivarskelt saabuvat kohalikku kala ja naudib juba kalasupi puljongiprotsessi, on kilo-kaks koha või siia supikogu ikka super tore kink.

Küsimus pole selles, kas see on ilus või kole kink. Pigem selles, kui eluvõõrad ameeriklased on. Et tegelikult normaalset asja peetakse veidruseks. Ameeriklane on harjunud valmistoitu ja konservtoitu sööma. Ja siis, kui keegi teeb “päris sööki” ja nii, nagu seda päriselt tehakse, siis nad naeravad kõhud kõveras. Kusjuures, saade oli filmitud sellest vaatepunktis, nagu selline käitumine olekski imelik. See oli nagu kõikide (ka saate tegijate) arvates imelik – näidates vaatajale, et küll see puljongikeetja on ikka veidrik. Ilmselt polnud kogu seltskonnal aimugi, et kalasuppi just nii keedetaksegi 😀

+12
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil on Ameerikas kauged hõimlased ehk vanaonu naise õe järeltulijad. Neil on teatud eesti-huvi olemas. Suhtleme päris tihedalt, ikka mitu korda kuus. Nemad on ka kaks korda meil külas käinud. Poor you! (vaene sina) oli lausa refrään kui kodus neile lõunasööki tegime. Nende jaoks oli absoluutselt üllatav, et me koorisime ise omad kartulid – nende jaoks oli see kuidagi seotud sellega “vaesed balti riigid pärast nõuk okupatsiooni, inimesed peavad ise kartuleid koorima!” Maitsestamata sealiha oli ka arusaamatu neile – ilmselt teie poes on siis maitsestatud liha liiga kallis!
Sellest ma aru ei saanudki, kuidas nad mune kasutavad, sest munade kaussi katkilöömine tundus neile nii unhygienic, et 20-30 aastased keeldusidki söömast. 80-aastane pika hambaga ikka maitses. Seda kirjutades ma alles mõtlen, et ju nad ostavad kanistris seda mingit steriliseeritud vms sada imet läbi teinud segu, sest samas nende juures nad hommikuks omletti on pakkunud.
LSaiapätsi otsast ei osanud ükski neist (80, 50, 45, 30, 29, 20 aastased) viilu lõigata. Ei, mitte et viil tuli kole, mul tuleb ka ebaühtlane. Nad lihtsalt ei saanud aru, kust otsast mida teha. 50-aastane keelas 30-aastast, et ära lõika, see on very-very ohtlik, sest nuga on terav. Söömast keeldusid seda kõik, sest see koduküpsetatud sai ei olnud ohutu. Laadalt ostsime täiesti ametlikust pagarifirmast. Aga polnud kiles vaid paberkotis.

Ise nad tavalised inimesed. Mitte mingid rikkurid USA mõistes.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen päris kindel, et need kitsipungade saated on lavastatud.

Kuidas saaksid mitte lavastatud üldse olla?? Et kodus kohe filmitaksegi külaskäike?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nende jaoks oli absoluutselt üllatav, et me koorisime ise omad kartulid – nende jaoks oli see kuidagi seotud sellega “vaesed balti riigid pärast nõuk okupatsiooni, inimesed peavad ise kartuleid koorima!”

😀 😀 😀 Vähe sellest, me mitte ise ei koori kartuleid, vaid ka ise kasvatame kartuli. 😀 Nende jaoks ilmselt midagi ulmevaldkonnast.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen vana eestlane, aga ei ole ka kunagi seda supikogu ostnud. Jube on see pea otsas ja mida ma selle tilkuva luustikuga pärast teen? Pean ämbriga prügikonteinerisse viima või, brr?

+1
-12
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen vana eestlane, aga ei ole ka kunagi seda supikogu ostnud. Jube on see pea otsas ja mida ma selle tilkuva luustikuga pärast teen? Pean ämbriga prügikonteinerisse viima või, brr?

See läheb biojäätmesse. Täpselt nii nagu su kartulikoored jmt.

Kuidas sina siis suppi teed? Puljongikuubikust?

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Küsimus pole selles, kas see on ilus või kole kink. Pigem selles, kui eluvõõrad ameeriklased on. Et tegelikult normaalset asja peetakse veidruseks. Ameeriklane on harjunud valmistoitu ja konservtoitu sööma. Ja siis, kui keegi teeb “päris sööki” ja nii, nagu seda päriselt tehakse, siis nad naeravad kõhud kõveras. Kusjuures, saade oli filmitud sellest vaatepunktis, nagu selline käitumine olekski imelik. See oli nagu kõikide (ka saate tegijate) arvates imelik – näidates vaatajale, et küll see puljongikeetja on ikka veidrik. Ilmselt polnud kogu seltskonnal aimugi, et kalasuppi just nii keedetaksegi 😀

Kulla inimene, küsimus on selles, et erinevates kultuurides on erinevad toiduvalmistamise kombed ja arusaamad. Sina ei ole neist telekas nähtud ameeriklastest kriipsuvõrragi rohkem “päris”, sest oskad kalasuppi keeta. Nende “päris” on lihtsalt teistsugune kui sinu oma. Sinu päris söök ei ole nende päris söök. Nii nagu sinu päris söök ei ole värskelt tapetud looma sooja vere joomine nt.
Katsu end natuke USA toiduainetööstuse telgitagustega kurssi viia ja hakkab koitma, miks neil teistsugused harjumused on.
Mis sust siis küll saab, kui telekast veel muude rahvaste toitumistavasid nägema juhtud?
Nüüd tegid siia teema, et saaks pläkutada, kuidas ameeriklased on ikka imelikud ja veidrikud oma söögitegemisega. Ehk siis sinu käitumine erineb nende omast…. ahjaa, õigus, mitte millegi poolest.

0
-14
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Mul pereliige peab aegajalt viibima tööasjus Floridas. Iga kord, kui ta sealt tagasi tuleb, on mitu kilo juurde võtnud. Ja alati tunneb igatsust päris söögi järele.

See vist on juba kõikidele teada, et seal on kodus söögi valmistamine eelkõige luksus. Ehk siis palju kallim, kui kuskilt burger osta. Oma osa mängib muidugi ka lollus, laiskus ja eluvõõrus.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen vana eestlane, aga ei ole ka kunagi seda supikogu ostnud. Jube on see pea otsas ja mida ma selle tilkuva luustikuga pärast teen? Pean ämbriga prügikonteinerisse viima või, brr?

See läheb biojäätmesse. Täpselt nii nagu su kartulikoored jmt.

Kuidas sina siis suppi teed? Puljongikuubikust?

Ta on nii vana eestlane, et sööb kartuleid ikka koos koorega. Mingid kergelt mullased koored, terav nuga, pärast küünealused lausa kisavad maniküürija järgi….brrrrrrrrr

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nüüd tegid siia teema, et saaks pläkutada, kuidas ameeriklased on ikka imelikud ja veidrikud oma söögitegemisega.

Meie jaoks ongi. Nagu meie nende jaoks. Kas sellest ei või siis naljalugusid rääkida? Nemad meist kindlasti räägivad, kuigi pigem haledaid lugusid ida-euroopa vaesusest, kus pannkoogitainas ka segati ise kokku. Appikene!

+12
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kulla inimene, küsimus on selles, et erinevates kultuurides on erinevad toiduvalmistamise kombed ja arusaamad. Sina ei ole neist telekas nähtud ameeriklastest kriipsuvõrragi rohkem “päris”, sest oskad kalasuppi keeta. Nende “päris” on lihtsalt teistsugune kui sinu oma. Sinu päris söök ei ole nende päris söök. Nii nagu sinu päris söök ei ole värskelt tapetud looma sooja vere joomine nt. Katsu end natuke USA toiduainetööstuse telgitagustega kurssi viia ja hakkab koitma, miks neil teistsugused harjumused on. Mis sust siis küll saab, kui telekast veel muude rahvaste toitumistavasid nägema juhtud? Nüüd tegid siia teema, et saaks pläkutada, kuidas ameeriklased on ikka imelikud ja veidrikud oma söögitegemisega. Ehk siis sinu käitumine erineb nende omast…. ahjaa, õigus, mitte millegi poolest.

Mina võin ju nendest mitte tublim olla, aga fakt on see, et meie toitumisharjumused on ikka kordi tervislikumad kui nendel. Vaidle palju tahad, aga nii on!

Keegi ei keela neil harjumuspäraselt toituda. Samas, keegi ei keela ka meil siin toitumise teemal arutleda.

Ma arvan, et suhtarvuna on eluohtlikult rasvunud inimesi USAs kordi rohkem kui Eestis. Vaata TLC pealt paksu-saateid. Arvan, et Eestis pole mitte ühtegi sellist ligilähedastki tünni inimest kui seal. Pole kuulnud, et kedagi käiakse Eestis kraanaga toast välja tõstmas.

Asi pole vaid käitumuslikus erinevuses, vaid teadlikkuses ning oma tervise ning kehakaalu eest hoolitsemises.

Keegi muidugi ei keela sul heakskiita. tunnustada ning miks mitte ka järgida seda toitumisharjumust, mis seal on.

+10
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen vana eestlane, aga ei ole ka kunagi seda supikogu ostnud. Jube on see pea otsas ja mida ma selle tilkuva luustikuga pärast teen? Pean ämbriga prügikonteinerisse viima või, brr? See läheb biojäätmesse. Täpselt nii nagu su kartulikoored jmt. Kuidas sina siis suppi teed? Puljongikuubikust?

jama värk, minul ei lähe ise midagi…

Suppi saab ka fileest teha kui peaks isu tulema, tavaliselt kui kala ostma lähen, siis koju jõuan ikka lihaga, mitte kalalihaga.

0
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Supikogu on ka siin imelik külakost. Viiakse ikka midagi, mida saab kohe lauale panna.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kord läksin ühte Eesti väikelinna poodi ja küsisin supikonti. Tavalist – sea- või loomaliha, mitte kala oma. Müüja vaatas mind kui peast põrunut ja küsis, kas vajan loomade jaoks sööki. Eks siis tõesti, ka Eestis on inimesi, kes kodus süüa ei tee. Või kui teevad, siis keedavad suppi puljongikuubikust.

+3
-1
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 93 )


Esileht Kodunurk Kala supikogu