Vihkan suppe. Miks peaksin neid siis sööma või miks peaksid minu lapsed seda tegema?
Et, kui ema vihkab suppe, siis miks peaks tema lapsed seda sööma? See vist ei tule kõne allagi, et äkki lastele maitseb supp ja nad tahaks seda süüa? Ema otsustas laste eest, mis nende perele maitseb või ei maitse.
Paratamatult, kui ema kodus süüa teeb, siis ta ka ju otsusteab, mida teha. Mina näiteks ei ole enda peres teinud piimasuppe (v.a aedvilja-piimasupp) ja lasteaias oli see teemaks.
Samuti ei ole mulle endale lapsest saati maitsenud hapendatud piimatooted, mistõttu pole ma isegi selle peale tulnud, et poest keefiri, petti vm taolist osta. Mistõttu pole ka lapsed neid kunagi proovinudki.
Seda ju ütlengi, et kodune toitumisharjumus mõjutab väga palju last. Konkreetne inimene, keda tsiteerisin kirjutas nii, et kui tema ei söö, siis tema lapsed ka ei söö. Kuidas ema saab laste eest seda otsustada, mis neile maitseda võib, mis mitte?
Minu enda lapsepõlvekodus ei söödud mitte kunagi suvikõrvitsat ja paprikat. Ma olen vene aja inimene ja tegelikult ei teagi väga täpselt, ehk vene ajal ei müüdud ega kasvatatudki selliseid köögivilju? Kui sain suureks, alles siis avastasin, et paprika on hea ja seda saab väga paljudes söökides kasutada. Samamoodi oli veel mitmete söökidega, mida meie kodus kunagi ei tehtud. Sellepärast ma ei osanudki neid tahta, mitte polnud asi selles, et mulle poleks see maitsenud. Veel näiteid tuues. Minu isa ei armastanud kala. Kord, kui isa kodus polnud ja olime emaga kahekesi, siis tegi ema ahjukala ja riisi. Kui lõpmata hea see oli!
Minu täiskasvanuelus on täna väga, väga palju sööke ja toiduaineid kasutuses, mida me lapsepõlvekodus kunagi ei söönud. Mu ema ei teinud sugugi halvasti süüa, aga teatuid üsna tavalisi toiduaineid ta ei kasutanud, sest tema arvates meie kodus neid ei sööda.
Jah, ega ma isegi patust prii ole. Mulle ei meeldi piimasupid. Seostuvad minu jaoks haiglatoiduga, mida olen pidanud elus palju helpima. Sellepärast ei ole ma mitte kunagi piimasuppi teinud ja mu lapsed ei ole neid kodus söönud. Aga ma ei ole nende eest ära otsustanud, et mu lastele see ei maitsegi. Miks nad peaks!? Jne. Võimalik, et kuskil lasteaias ja koolis sõid nad piimasuppi isukalt.