Esileht Kodunurk karri tegemine

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 37 )

Teema: karri tegemine

Postitas:
Kägu

Pole varem teinud, aga tahaks menüüd mitmekesistada. Lugesin erinevaid retsepte (alustan taipärase karriga) ja alustuseks tuleb lihtsalt kanaribad praadida koos sibula ja küüslauguga. Kas ingver on kohustuslik või saab ka selleta? Mulle ingver üldse ei maitse. Kas peab kana olema või võib teha ka nt sealihakarrit?

Kõige suurem probleem tekkis mul maitseainete nimekirja lugedes. Mis on see miinimumprogramm, mis ma pean karri sisse panema, et seda saab veel karriks lugeda? Ma ei tahaks soetada mitut erinevat eksootilist maitseainet ja siis avastada, et mulle see karri ei maitsegi, ning siis need eksootikad jäävad mul lihtsalt seisma. Karp kurkumit on mul olemas. Seda karripastat peab ka ilmselt ostma, selleta ei saa 🙂 Kas midagi on veel kohustuslik?

Kui suure purgi karripastat ma peaks arvestama 500 g kanaliha kohta?

Kas kookospiima peab panema? Kusagilt lugesin, et võib asendada kohvikoorega. Kui palju kookospiima panema peaks? Ütleme, kui on 500 g kana, 400 g purk purustatud tomatit, sibulat-küüslauku (paprikat vist ka?)

+4
-13
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vabandust, aga su teemaalgatuse võib kahe lausega kokku võtta nii:

Tahaksin teha karrit, aga ilma karri koostisosadeta. Kas nii on võimalik karrit teha ja kas nii tohib?

+32
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui kunagi pole karrit teinud-söönud, siis esimesel korral võid ju kasutada valmis karripastat. Sinna ei ole väga palju lisandeid vaja. Ei ole küll päris see, mis ise nullist tehes, aga aimu saab.

Näiteks https://www.pipar.ee/tooted/karripasta-punane-195g/

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No kalla siis sealiha kohvikoorega üle ja vaata, kuidas maitseb

+6
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tahaksin teha karrit, aga ilma karri koostisosadeta. Kas nii on võimalik karrit teha ja kas nii tohib?

Mina teen küll toite ilma nende koostisosadeta, mis mulle ei maitse ja mind üldse ei huvita, kas ma võin seda näiteks karriks või pestoks või misiganes nimetada.

Minu jaoks on ingver OK, aga küüslauk peab olema nii hästi ära peidetud, et ma maitset erladi ei tunneks, veel hullem kui peale söömist hulk aega küüslaugu maitset suus tunnen.

Teemaalgatajal soovitaks katsetada temale sobivaid maitseid ja mitte nimetustesse liiga kinni jääda.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui sa pole varem üldse karrit teinud, siis ära seda maitseainesegu küll ise tegema hakka. Osta valmis pasta, neid on igasuguseid, on mõrumaid ja magusamaid, punaseid, rohelisi jne. Kui sul on see karripasta (või pulber) olemas, siis sa ei peagi ise sinna rohkem mingit kurkumit puistama.

Ingveri võid ära jätta, kui ei maitse, aga karri sisse kohvikoort ei maksa panna. Pigem ära siis pane ka kookospiima, jäta ilma.

Karrisid tehakse igasuguse lihaga ja ka kalaga ja ilma lihata. Absoluutselt miljon eri moodust on, kuidas karrit teha. AGA kui sa ei ole karrit varem teinud, siis püüa esialgu ikkagi leida selline retsept, mis sulle juba eos sobib. Mingeid asju asendama või ära jätma saab ikka hakata siis, kui sul on selle toidu tegemine juba käpas.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui suure purgi karripastat ma peaks arvestama 500 g kanaliha kohta?

500g kana kohta läheb 1-2 tl karripastat, olenevalt sellest kui teravat elamust soovid. Sellest pisikesest purgist jätkub päris kauaks 🙂

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No aga miks üldse karrit teha tahad? Oled mõnda maitsnud mis meeldis? Lihtsalt suvaline mõte?

Kui tahad mõnda teha, mis maitses, siis asi lihtne ju – otsi retsept ja tee.

Karrisid on mustmiljon, väga erinevaid. Selline küsimus iseenesest on juba ajuvaba. Umbes samas stiilis nagu: “Tahaks teha liha, kuidas teha?”

Mis liha? Millega?

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen teinud karri umbes analoogselt nagu siin http://www.taimetoit.ee/2014/09/tomati-kikerhernekarri-kookospiimaga.html

 

Mina olen aru saanud, et karri põhikoostisosad ongi kookospiim ja karri. Kõik muu juba sõltub sellest, kui teravat, vürtsikat sa tahad. Mina ka nt jätan ingveri mängust välja (ka siin retseptis ei ole) . Mulle ei meeldi vürtsikad asjad ja hoian seda mahedana. Konkreetsest retseptist siiski jätaksin ka tomatid välja, täiesti ebavajalik.

See, kas keegi nimetab seda päris karriks või mitte – see pole ju oluline, peaasi, et endale maitseb. Alati võid seda nimetada ka lihtsalt india-päraseks roaks või kuidas iganes tahad.

+3
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Osta Selverist punane karripasta, pane seda supilusikatäis pannile, kuumuta koos õliga umbes 10 minutit keskmisel kuumusel, lisa kanakintsuliha tükid mis on paar cm tükkideks lõigatud, vala kaks purki kookospiima ja lase vaikselt podiseda 30 minutit. Kõrvale keeda riisi.

Proovis see kõik järele ja siis tead, kas tasub ise karripastat teha või mitte. Karripasta tegemiseks peab sul olema hea blender, koostisosad saad Umamist või Piprapoest. Soovitan hakata ise karrit tegema, kui tõesti enamus koostisosad meeldivad ja kui oled korduvalt purgipastaga teinud ja söönud.

Minu lapsed sõid juba väiksena karrit ja meil on erinevad karrid menüüs iga nädal, aga kui ülejäänud pere seda süüa ei taha, siis ei maksa keerulist pastavalmistamise teed ette võtta.

 

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See kikerhernekarri on väga hea. Alusta sellest. Ei midagi eriti eksootilist. Nees väikesed kohused maitseaineid ei ole väga kallid. Proovi originaali ja siis otsusta, kas oli nii kohutav ja siis muuda.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina olen seda vaid korra proovinud teha, maitse oli hea aga välimus mitte eriti. India või Tai restoranides on see kuidagi paks ja mõnusa konsistentsiga aga minul jäi vedelik nagu eraldi. Kuidas selline paksem karrikaste saada?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Paksenda maisitärklisega.
Ma olen kõikvõimalikke karrisid söönud idamaades nii hotellides, restoranides kui kodudes. Nii kana, liha, kala kui ka köögiviljadega. Tihti on hotellides ka 2-3 eri sorti, ikka olen kõiki veidi prooviks võtnud. Pakuks, et oma 50 korda vähemalt. Ja no tõesti mitte ükski pole maitsenud nii hästi, et tahaks kodus ka süüa.
Kõik muud hautised, lihad ja eri moel tehtud köögiviljad on samades  oriendi köökides väga head tundunud, aga karrid mulle ei sobi. Teen mitmeid teisi idamaade roogi meeleldi.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mina olen seda vaid korra proovinud teha, maitse oli hea aga välimus mitte eriti. India või Tai restoranides on see kuidagi paks ja mõnusa konsistentsiga aga minul jäi vedelik nagu eraldi. Kuidas selline paksem karrikaste saada?

Eks nad ongi erinevad. ja sõltub, mida lisad. nt kui tomatit lisad, sealt tuleb ju lisavedelik. Tomatil võib ka seemneosa eemaldad ja ainult viljaliha lisada. Sattusin juts vaatama üht saadet, kus siis jäljendati 70ndate elustiili autentselt. Ja käidi ka siis ühes restoranis Inglismaal, mis seal ka juba 70ndatel tegutses ja pakuti täpselt samu toite, samade retseptide järgi. karri oli veel paksem, kui me täna oleme restoranides harjunud, ka saatejuht mainis selle ära. Ei olnud üldse selline vedelam kaste. Aga ilmselt just teravuse mahendamiseks on hakatud Euroopas kookospiima rohkem lisama

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kuidas selline paksem karrikaste saada?

Algaja kodukoka tähelepanekud: isegi tavaline kartulitärklis ei muuda mitte kuidagi kastme maitset.
1 kuni 2 teelusikatäit kartulitärklist 50g vee sees segamini segada ja enne valmimist kuuma vedelasse kastmesse. korralikult segamini segada ja kohe, silmnähtavalt läheb paksuks.

Teine variant on kasutada 35% koort, selles sisalduvad rasvad samuti kuumutades paksendavad kastet. Näiteks siin on see variant kasutusel: https://nami-nami.ee/retsept/691/karri_kanakaste_1

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Imelik, juba mitmendat korda loen, et tomatite seemned on justkui söödamatud asjad. Need on ju tillukesed ja ei ole õieti tuntavadki toidu sees.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Imelik, juba mitmendat korda loen, et tomatite seemned on justkui söödamatud asjad. Need on ju tillukesed ja ei ole õieti tuntavadki toidu sees.

Siin on  juttu sellest, et seemneosa annab rohkem vedelikku kui viljaliha, kui tahta paksemat kastet, võib selle panemata jätta. Mitte, et seemned poleks söödavad.

+1
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Siin on  juttu sellest, et seemneosa annab rohkem vedelikku kui viljaliha

Tomati seemneosa ei anna eluski rohkem mahla, kui viljaliha, klge, lõpetage ära.
Miks siis muidu igasugused viinamarjaseemne, seesamiseemne jne õlid nii kallid on. – Sest sealt on seda päris raske kätte saada.

Ja mis saumikserisse puutub, siis võtke korralik ja kvaliteetne masin, BOSCH MSM6S50B näiteks, miinimum 750W ja ka seemneid pole enam pärast mikserdamist olemas.
Plastmassist kere ja lahja mootoriga propeller ei teegi seda tööd, mis vaja.

+1
-4
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Siin on juttu sellest, et seemneosa annab rohkem vedelikku kui viljaliha

Tomati seemneosa ei anna eluski rohkem mahla, kui viljaliha, klge, lõpetage ära.

Miks siis muidu igasugused viinamarjaseemne, seesamiseemne jne õlid nii kallid on. – Sest sealt on seda päris raske kätte saada.

Ja mis saumikserisse puutub, siis võtke korralik ja kvaliteetne masin, BOSCH MSM6S50B näiteks, miinimum 750W ja ka seemneid pole enam pärast mikserdamist olemas.

Plastmassist kere ja lahja mootoriga propeller ei teegi seda tööd, mis vaja.

Seemnetega osa. Seemnete ümber on ju täiega vedelikku, pole siis tomatit näinud või 🙂

+1
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Imelik, juba mitmendat korda loen, et tomatite seemned on justkui söödamatud asjad. Need on ju tillukesed ja ei ole õieti tuntavadki toidu sees.

Siin on juttu sellest, et seemneosa annab rohkem vedelikku kui viljaliha, kui tahta paksemat kastet, võib selle panemata jätta. Mitte, et seemned poleks söödavad.

Siin all on just üks blenderi teema, kus teemaalgataja ka kurdab, et tomatiseemned jäävad natukene tunda. Mitte ei saa aru sellest.  Tomat on ju ometi üleni söödav, miks neid seemneid või seemnete ümber olevat vedelikku peaks toidu sees vältima?

 

0
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Tomat on ju ometi üleni söödav, miks neid seemneid või seemnete ümber olevat vedelikku peaks toidu sees vältima?

Ei pea vältima. Sa loe uuesti, miks siin teemas soovitati ühele küsijale ainult tugevamat viljaliha kasutada.
Blenderi teemas sooviti ühtlast siidist suppi.

+1
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Seemnete ümber on ju täiega vedelikku, pole siis tomatit näinud või 🙂

Oot, millest siis õieti jutt käis?
Ma sain aru, et seemnetest, aga sina tulid nüüd välja jutuga, et seemnete “ümber” on ju vedekik, viljaliha, tomati nahk jne pluss sinu karvane käsi ka veel….? Ja et kas ma üldse tomatit olen elus näinud.

Noh, paar korda isegi olen näinud, aga sinu karvast kätt seal juures ei ole näinud.
Loodan, et ei näe seda ka. Mitte kunagi, sest see on suht vastik, ma kujutan ette.

0
-7
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mida sa soperdad teemat, kui arugi ei saa, millest jutt käib! Ja enamasti ei käi karri sisse mingit tomatit nagunii.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Vabandust, aga su teemaalgatuse võib kahe lausega kokku võtta nii:

Tahaksin teha karrit, aga ilma karri koostisosadeta. Kas nii on võimalik karrit teha ja kas nii tohib?

Tohib??
Teemaalgatajal on jälle – pean. Kas ma pean?
Helde aeg, midagi ei pea ja kõike tohib, ainult et toitude puhul on mõningad koostisained, mille järgi seda toitu tuntakse ehk et tehes vorsti võileiba on olulised nii vorst kui leib, või võid küll margariini või majoneesiga asendada, aga põhikomponendid peaksid ikka olemas olema, et tulemus oleks just vorstileib, mitte näiteks piimasupp või rosinakringel.

Minu abikaasa on tailane, meie igapäevatoidud on Ida-Aasia ja Lähis-Ida toidud. Ütlen, et see toidumaailm on oluliselt rikkalikum ja keerukam kui lihtsalt karri ja kookospiim. Aga alustuseks võib muidugi valmispastasid kasutada – annavad ka täitsa hea ülevaate ja maitse. Tulevikus, kui rohkem proff oled, soovitan kõik, alates maitseainesegudest, ikka ise teha.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

<p style=”text-align: left;”>Mina alustan karri tegemist sibula õlis hautamisest. Muide, see paksendab kastet ilusasti, kui piisavalt panna. Lõpuks ta nagu “sulab” kastme sisse ära.</p>
 

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mina tegin oma esimese karri selle retsepti järgi: https://nami-nami.ee/retsept/5895/kanakarri_vurtsikate_banaanidega

Seal on 400 ml kookospiima, aga kastmel endal küll mingit meeletult äratuntavat kookose maitset pole, pigem selline õrn magus nüanss, samuti sobivad banaanid sinna ülihästi, kalakaste annab head umamit. Ma natukene järjekorda seal muutsin, punase karri pasta ja ingveri praadisin esimesena korralikult läbi ja kasutasin toiduõli asemel ikkagi võid, siis lisasin sibula alles (kokasaadetest on meelde jäänud, et karripasta ja üldse vürtsid tuleb ilusti läbi praadida). Kana praadisin ka kõrgel kuumusel eraldi enne pruuniks, pärast lisasin praetud karripasta-ingveri-sibula hulka ja seejärel kalakaste. Igatahes kui midagi vürtsikat isutab, siis läheb see retsept kiirelt käiku 🙂 Aga kui üldiselt vürtsi sööja pole, siis hoiatan, see oleks algajale päris vürtsine. Samas vähem karripastat pannes kaob mõte suht ära 🙂

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mina tegin oma esimese karri selle retsepti järgi: https://nami-nami.ee/retsept/5895/kanakarri_vurtsikate_banaanidega

Seal on 400 ml kookospiima, aga kastmel endal küll mingit meeletult äratuntavat kookose maitset pole, pigem selline õrn magus nüanss, samuti sobivad banaanid sinna ülihästi, kalakaste annab head umamit. Ma natukene järjekorda seal muutsin, punase karri pasta ja ingveri praadisin esimesena korralikult läbi ja kasutasin toiduõli asemel ikkagi võid, siis lisasin sibula alles (kokasaadetest on meelde jäänud, et karripasta ja üldse vürtsid tuleb ilusti läbi praadida). Kana praadisin ka kõrgel kuumusel eraldi enne pruuniks, pärast lisasin praetud karripasta-ingveri-sibula hulka ja seejärel kalakaste. Igatahes kui midagi vürtsikat isutab, siis läheb see retsept kiirelt käiku 🙂 Aga kui üldiselt vürtsi sööja pole, siis hoiatan, see oleks algajale päris vürtsine. Samas vähem karripastat pannes kaob mõte suht ära 🙂

Kuidas see banaan sinna sisse sobis? Ei kõla kuidagi hästi, aga loen retsepti alt kommentaaridest, et annab “huvitava” maitse.

Ja kas kollajuurt ostsid reaalselt juurena või panid pulbrina?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

<p style=”text-align: left;”>Mina alustan karri tegemist sibula õlis hautamisest. Muide, see paksendab kastet ilusasti, kui piisavalt panna. Lõpuks ta nagu “sulab” kastme sisse ära.</p>

Minu eks, indiast pärit just paksendaski karrit sibulatega. Pani ohtralt sibulaid praadima, siis lasi selle massi blenderist läbi. Hea maitse tuleb siis juurde ka.

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mina tegin oma esimese karri selle retsepti järgi: https://nami-nami.ee/retsept/5895/kanakarri_vurtsikate_banaanidega

Seal on 400 ml kookospiima, aga kastmel endal küll mingit meeletult äratuntavat kookose maitset pole, pigem selline õrn magus nüanss, samuti sobivad banaanid sinna ülihästi, kalakaste annab head umamit. Ma natukene järjekorda seal muutsin, punase karri pasta ja ingveri praadisin esimesena korralikult läbi ja kasutasin toiduõli asemel ikkagi võid, siis lisasin sibula alles (kokasaadetest on meelde jäänud, et karripasta ja üldse vürtsid tuleb ilusti läbi praadida). Kana praadisin ka kõrgel kuumusel eraldi enne pruuniks, pärast lisasin praetud karripasta-ingveri-sibula hulka ja seejärel kalakaste. Igatahes kui midagi vürtsikat isutab, siis läheb see retsept kiirelt käiku 🙂 Aga kui üldiselt vürtsi sööja pole, siis hoiatan, see oleks algajale päris vürtsine. Samas vähem karripastat pannes kaob mõte suht ära 🙂

Kuidas see banaan sinna sisse sobis? Ei kõla kuidagi hästi, aga loen retsepti alt kommentaaridest, et annab “huvitava” maitse.

Ja kas kollajuurt ostsid reaalselt juurena või panid pulbrina?

Banaan sobis sinna ikka ülihästi, roog ei olnud üldse liiga magus. Kasutasin kollajuure pulbrit.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kasutasin kollajuure pulbrit.

Kas seda saab ka tavalisest toidupoest? Kas see on tavaline kurkumi pulber?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 37 )


Esileht Kodunurk karri tegemine