Vanim laps sai rinda 2a 9k. Viimase aasta imetasin kahte last ja teise lapse sünni tõttu lükkus esimese võõrutamine edasi, muidu plaanisin 2 aastat imetada. Ei teinud seda kunagi avalikult ja ei rääkinud ka eriti kellelegi. Siis, ühel päeval leidsime, et oleks aeg lõpetada ja vähem kui nädalaga ning lihtsalt selgitades, ilma kisa ja tülita, lõpetasime. Laps on nüüd 12 ja ei mäleta rinna imemiseset midagi, on väga hästi arenenud, oli ja on harva haige.
Minu perearst raiub ka kui rauda, et üle 1 a imetamine ei anna lapsele midagi, on kahjulik jne. Noh, ma suudan teaduskirjandust lugeda (ei, mitte populaarteaduslikku kirjandust, vaid päris teaduskirjandust, olen 10+ aastat ülikoolis õppinud) ja erinevad antropoloogilised uurimused leiavad, et inimlapse imetamine olla normaalne 4-7. eluaastani (minu jaoks on seda ikkagi liiga palju). Võrreldes teiste suurte imetajatega (primaatidega siis eelkõige), olla normaalne imetada umbes 3 aastat (oli mingi vahemik antud, aga seda enam täpselt ei mäleta). Meditsiinikirjandusest ei leidnud ühtegi uurimust, mis oleks pikal imetamisel midagi negatiivset esile toonud, küll aga leiti, et rinnapiima koostis muutub ajas ja 2. aastal sisaldab rinnapiim oluliselt rohkem valke kui päris pisikest imetades (muutusi koostises oli veelgi). Ka sisaldab rinnapiim ka hiljem antikehi, mis aitavad last haiguste eest kaitsta. Mu perearst käis ülikoolis siis, kui nõukogude normid nägid ette imetamist 11-12 kuud maksimaalselt. Kord oli imetamise teemal juttu äiaga, kes on täiesti meditsiinikauge inimene. Tema kommenteeris nõuka-aegseid norme nii: rohkem ei tohtinud imetada, sest naine pidi siis tagasi tööle minema ja sellepärast olid sellised normid. Aga näiteks Brežnev sai rinda lausa 5 aastat.
Ainuke mõningane negatiivne oht pikal imetamisel on võimalik kaaries. Aga selle tekke eelduseks on, et laps on vanematelt (või teistelt) juba kaariesepisiku saanud (jah, see on nakkushaigus!) ja laps saab öösel tihti rinda. Rinnapiim ise olla küll pisut antibakteriaalsete omadustega, aga sisaldab samas ka päris palju suhkrut. Rinnapiim on söök ja pidev söömine soodustab kaariese teket, kui seda põhjustav bakter juba suus elab. Üle aastane võiks öösel ikka pikalt jutti magada või vähemalt mitte iga natukese aja tagant süüa. Ja selline suurem laps võiks söögiaegadel esmalt nö suurte inimeste söögi ära süüa ja alles seejärel, kui veel soovi on, rinda saada. Siis pole karta, et tal toitainetest midagi puudu jääks.