Esileht Kodunurk Kas annab sügavkülmutada

Näitan 12 postitust - vahemik 1 kuni 12 (kokku 12 )

Teema: Kas annab sügavkülmutada

Postitas:
Kägu

Sain väga-mitukümmend kilo aiasaadusi kingituseks, samas sõidan ülehomme kuueks ja pooleks nädalaks ära, keldrit pole, korteris on 22-24 miinimum, niiske, päeval pigem 26 kraadi. Esikusse, kelegi teise juurde vms ei ole võimaik viia. Ja nüüd küsingi, mida teie teeksite.

Kahjuks radikaid maha keerata ei saa 🙁 ja aknaid rohkem kui tuulutusava ka lahti jätta ei saa. Kortermaja kuumus… Kui ma ise kodus oleks, siis ma hoiaks köögis aknad pärani, et seal oleks 14-16 kraadi, sobraks kartuleid ringi. Ja üldse hoiaks neid asju suures osas rõdul, aga no siin võib tulla ju selle aja jooksul ka miinus 15 või on nii soe, et löga tilgub alla, mida ka ei taha ju.

Sügavkülmaruumi on samas piisavalt, rohkem ja enam. Sibul ja küüslauk seisavad niisama, panen punutud anumasse ja katsun nööriga kuskile riputada, et õhk läbi käiks. Nendega on okei. Porgandit ja suvikõrvitsat olen enne sügavkülmutanud, nendega on ok. Kuubikuteks ja valmis.

Aga kartuli, kapsa, redise ja paprikatega mida ma teen? Redis jääb ju pärast sügavkülmutamist lödi või mis? Seda on mul kuskil 10 kilo. Osa kartulit teen ahjus ära ja panen siis sügavkülma, aga ülejäänud 50 kio peab siis vist välja pärast viskama 🙁 Kas toorest saab panna, koorituna jms sügavkülma? No magus jääb ju 🙁

Ja paprika? Ma olen täidetud paprikate fänn, aga ega kui külmutad-sulatad, siis vist asja ei saa? Niisama hakin ja pärast topin hakituna kuskile, eks.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kümme kilo redist võid kohe ära visata, ma arvan – seda süüakse ju nagunii ainult toorelt ja see läheks suures osas pahaks ka siis, kui sa ära ei sõidaks. Või pane kartulikorviga kortermaja ette võtmiseks. 😀

Ma olen näinud külmutatud kartulipannkooke, nii et neid võid ehk kartulitest teha. Ja küpsetatud paprika on ka lödi, et ehk ei ole oluline, kui nad ka enne küpsetamist juba on? Ise teen paprikast tomati, sibula ja küüslauguga hoidiseid. Ka kapsa annab ehk hapnema panna.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mis sul nende kartulitega seal ikka juhtub kuu ajaga? Kui sul on rõdu, siis pane rõdule ja tekk peale. Et kui tulevad miinuskraadid enne kui tagasi jõuad, siis ei külmu ära. Aga kui sul ei ole rõdu, siis pooleteise kuuga ei juhtu nende kartulitega küll midagi toatemperatuuril. Ainult kott peab olema selline, mis õhku läbi laseb või siis paned kuskile ämbrisse/laste vanni/pesukaussi/pappkasti, mitte ei jäta kilekotti.

paprikatega on niru selles suhtes, et terveid paprikaid sa külmutada ei saa, aga kui lõikad ribadeks või kuubikuteks, siis saab külmutada küll. Müüakse poeski selliseid segusid.

Redisega ma ei kujuta ette, mida sa üldse teed 10 kg redisega, isegi kui see oleks värske 😀 Aga kui jõuad, siis marineeri need redised ära: https://toidutare.ohtuleht.ee/917692/suveaia-esimene-koogivili-on-redis-marineeritud-redis-viib-keele-alla

Siin veel üks marineeritud rediste retsept, seal on ka paprikaid sees

Veel on variant, et ostad tomateid juurde ja teed paprikatest, porgandist, sibulatest letšo, see on jumala hea, mul ema teeb, talvel riisitoitude juurde kasutan. Näiteks selline retsept: http://kokaraamat.ee/?p=1282

siin veel üks letšo: https://nami-nami.ee/retsept/3013/letso

Please wait...
Postitas:
Kägu

OO, marineeritud redised. Mul on aega kuni teispäeval kella 14ni, seega jaksab teha küll. Aitäh.
Kartulid siis panen rõdule, mul on lõunapoolne rõdu, õigemini lodža, kus kraad näitas 34 kraadi, oli see neljapäeval või kolmapäeval. Praegu +11, mis oeks muidugi super.
Aitäh!

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

kartulid-kapsas rõdule.
ideaalvariant, kui mitte lahtiselt, vaid nt kapi sees rõdul – mul elasid kartulid nii isegi -20 kraadised külmad üle.
redised kas tavalisse külmkappi või liivaga täidetud ämbri sees rõdule.

papika viilutatult või lõigutult sügavkülma – ma nt ostangi neid tihti poest sügavkülmutatult.

kui viitsid veel kokata, siis võid kapsa ka ära hautada ja panna valmisvaaritatult sügavkülma: nt valmistehtud pirukatäidisena, praekapsana või kapsas-hakkliha koos hautatuna. piisavalt rasvases segus püsib sügavkülmas hästi, vesiseks ei lähe.
võid ka suure-suure potitäie supipõhja keeta ja kuumalt purkidesse panna. seisab kuid. aga keetes pane tavapärasest supist veidi rohkem sioola ja säilitamiseks ka sorts äädikat.

Please wait...
Postitas:
Kägu

rõdule kasti, tekk peale, kui kõrgem korrus ei juhtu seal ilma tekita ka midagi. Jaga sõbrannadele laiali osa, ma küll jagaks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Sellest valikust ei seisa rõdul ainult paprika. No redis kuivab ka ära. Aga kartuleid, kapsaid hoiti vanasti ju kuude kaupa.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kartuli osas pea kindlasti silmas, et katta tuleb hoolikalt, et valgus ligi ei pääse. Ühekordsest tekist on vähe kui tegu lõunapoolse rõduga.

Please wait...
Postitas:
Kägu

10kg redist? See on haigelt suur koorem ju – kus sellises koguses jagatakse? Vaevalt, et vanaema käest maalt. Isegi kilo redist on küsimus ära lahendada. Kui need asjad kõik tallele paned, siis oled küll maailmalõpuks kindlustatud. 😁

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kas see stress ja vaev säilitamise nimel on seda väärt? Anna lihtsalt tuttavatele ära ja ongi süda rahul.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kapsa, paprika, porgandi jne teed purki:
Pangesalatit
kui on punapeeti- borshipõhja
letsot, kui on tomatit jne

Redis vii töökaaslastele jms

Please wait...
Postitas:
Kägu

Viid kinkija juurde hoiule. Eks sellised kingitused tuleb ikka eelnevalt kokku leppida. Mind ajab juba see närvi, kui ämm-äi toovad lambist 10 kilo kartuleid meile – meil eelminegi kogus veel söömata ja lihtsaltei ole kuskil hoida. Kartul hakkab enne õitsema, kui me söödud saame….

Please wait...
Näitan 12 postitust - vahemik 1 kuni 12 (kokku 12 )


Esileht Kodunurk Kas annab sügavkülmutada