Kõndisin ühe lasteaiarühma järel tänaval. Lapsed liikusid kenasti edasi. Aga seal grupis muudkui toimus midagi. Üks lollitas. Näitas keelt, tõukas teist. Teine laps ütles seda õpetajale. Mõtlesin et mida peaks selles olukorras õpetaja tegema. Kas peab reageerima. Kas kohe või hiljem? Kas õpetajale ütleja ütlemine jätta tähelepanuta ja klaarigu omavahel?
Teema: Kas ja kuidas peaks reageerima

Misasja sa õigupoolest küsida tahad? Et kuidas peaks reageerima lasteaialaps? Sa oled kummaline täiskasvanu.

1) Kõrvaltvaataja võiks õpetajat nii paljugi usaldada, et uskuda, et küllap see on siis allpool reageerimisläve, kui põhiline – edasiliikumine – toimib tõrgeteta.
2) Lapsed on lapsed, õpetaja võib aeg-ajalt põhilist meelde tuletada, kuidas “meie” tänaval liigume, mingite üksikute intsidentidega (ei tõuklemise ega kaebamisega) tegeleda pole mõtet, muidu ei jõuagi kuhugi.
Enamasti on üks täiskasvanu ees ja teine taga, tihti veel mõni – kui rühmaga, siis muudmoodi ei tohigi.

Peaks reageerima nii, et ei hakka juhuslikult tänaval nähtud üsna tavalise episoodi põhjal suvaliste võõraste inimeste tööd süvitsi analüüsima. Selle, kuidas lasteaiaõpetaja reageerib, otsustab tema ise, tema tunneb neid lapsi ja eeldame ka, et tunneb oma tööd, kui pole ilmselget alust teisiti arvata. Loogiline ju, et saabki sellele olukorrale erinevalt reageerida, vastavalt vajadusele.

Misasja sa õigupoolest küsida tahad? Et kuidas peaks reageerima lasteaialaps? Sa oled kummaline täiskasvanu.
Tahan küsida, et kuidas tänapäeval peaks reageerima? Varem ma tean küll, et enne kui veri väljas, et tehtud sellisest olukorrast väljagi. Või öeldi et kasvata paksem nahk.

Sa oled üks kummaline täiskasvanu. Miks sa teksti läbi ei loe. Seal on ju kirjutatud küsimus, et kuidas peaks õpetaja reageerima.

Peaasi, et see rühm LIIGUB ja enam-vähem reas on, niikuinii nad lobisevad, tõuklevad natuke jnejne, sa nagu enne poleks rühma lasteaialapsi näinud. Suurema eesmärgi nimel (et see rühm ka kuskile jõuaks, kuhu nad teel olid eeldavavasti mingiks kellaks) ei ole mõttekas tänaval iga tõuklemist lahkama hakata, kui asi pole tõsine. Lõpuks selle pahandamise ajal jooksevad ülejäänud tänavale laiali 🙂

Ma mõtlen neile haavadele hinges, mis lastel on lapsepõlvest . Küll vanemad, küll kasvatajad, küll teised lapsed on selle põhjustanud. Ma mõtlen et ka see olukord on täiskasvanute ja lapse poolt erinevalt mõistetav. Peaasi on elusalt kohale jõuda! laps keda kiusati peaks ka sellest aru saama. Ja kui üks laps lõbustab end teise arvelt on temal lõbus üritus. Aga teisel lapsel mitte.

Seda veel et kui sa peaks olema selle lapse vanem, keda tõugati ja kitumise peale keelt näidati. Kas ütled oma lapsele et peaasi oli ju et rühm liikus.

Ära palun utreeri ja liialda nii hüsteeriliselt. Kui seal oleks tõsine tõukamine ja haiget tegema hakatud, küll siis kasvataja oleks sekkunud, tal on ikka lõpuks ülevaade sellest, mis seal toimub.

Ma mõtlen neile haavadele hinges, mis lastel on lapsepõlvest . Küll vanemad, küll kasvatajad, küll teised lapsed on selle põhjustanud. Ma mõtlen et ka see olukord on täiskasvanute ja lapse poolt erinevalt mõistetav. Peaasi on elusalt kohale jõuda! laps keda kiusati peaks ka sellest aru saama. Ja kui üks laps lõbustab end teise arvelt on temal lõbus üritus. Aga teisel lapsel mitte.
Eee olukord, nagu iga olukord võibki olla erinevate osalejate poolt erinevalt mõistetav. Aga miks eeldad nii veendunult, et kõigist võimalikest just sinu nägemus on õige, just sina said aru, kes on olukorras hea, kes paha, kes saab hingehaavad ja kes jättis töö tegemata? Mis volitusega ruttad võõraid inimesi lühikese isoleeritud sündmuse alusel hukka mõistma ja neile hoolimatu õpetaja, kiusaja või kiusatu diagnoose panema? Soovitan seda mitte teha, selliselt käitudes on äärmiselt lihtne eksikombel hoopis ise kiusajaks muutuda.

Kus ma kirjutan nii et ma mõistan hukka?

Ka kõrval kõndiv võõras inimene võib lastele teha märkuse, kui näeb, et keegi kedagi kiusab. Ütledki rahulikult, et ära nii tee, see pole hea. Laps tõmbab kohe tagasi.

Kus ma kirjutan nii et ma mõistan hukka?
See tiraad kiusamisest ja haavadest oli siis hoopis muude olukordade kohta, mitte teemaalgatuses kirjeldatu? Milleks ta üldse siia teemasse siis kirjutada?