Teema: Kas juba seemned mullas?
Kas olete juba alustanud taimede ettekasvatamisega, kui jah, siis mida. Endal on chillide külv tehtud.
Veel mitte, aga varsti on tõesti aeg külima 🤣 hakata.
tšilli ja rõdutomati panen täna-homme mulda, muud ise ette ei kasvata.
Külvasin juba paari nädala eest tokkroosi ja talinelki, lugesin, et kui pikalt ette kasvatada, pidada esimesel aastal õitsema. Kas sõdutomati jaoks vara pole?
Rõdutomati, sinder, et ei saa eelmist postitust parandada.
Mul on rõdukurk juba peadpidi taimelambis sees, sai vist jah vara pandud. 😀 Aga kas naistepäev polnud see optimaalne aeg tavaliste tomatite jaokski?
Alustan 20. paiku. Viimasel ajal on kevad pikalt jahe püsinud.
Panin just mulla topsidesse ja lume sinna pele sulama. Homme lähevad tomat, tšilli ja paprika sellesse niiskesse mulda.
Mina panen ka märtsi lõpus, kuna kevaded on jahedad ja siis mässa seal kasvuhoones soojendusega.
Kui tomati tulevad mul kõik ilusti üles, siis paprikatega mina hakkama ei saa. Olen mitu aastat järjest üritanud, aga mitte kunagi ei idandu. Olen proovinud erinevate muldadega. Erinevate seemnetega. Erinevate firmade seemnetega. No ei tule välja.
Kuigi, kunagi ca 15 aastat tagasi, kui hakkasin potipõllundusega tegelema, siis esimestel paaril aastatel paprika kasvatamine õnnestus.
Nüüd olengi alati valmistaimed Türi lillelaadalt ostnud. Ilusad rammusad taimed, millel mõnel viljadki juba küljes. Aga nii kui oma kasvuhoonesse istutan, siis kasv justkui seiskub ja vilju enam juurde ei tule.
Milles viga võib olla?
olen ka loobunud paprikate kasvatamisest, need pikad kollased veel muutusid sarbasteks, aga punased/kollased jäid rohelisteks, väike laik läks teist värvi.
Nüüd olengi alati valmistaimed Türi lillelaadalt ostnud. Ilusad rammusad taimed, millel mõnel viljadki juba küljes. Aga nii kui oma kasvuhoonesse istutan, siis kasv justkui seiskub ja vilju enam juurde ei tule.
Ilmselt sul ei ole hea kasvupaik neile, seda enam et oled katsetanud mitmete mullasegudega. Toodud taimede puhul sama värk, kasvupaik on millegipoolest ebasoodne.
Hm, huvitav, kas paprikaid on kibepiprast raskem kasvatada? Ma esimest korda panin paprikaseemne mulda sel aastal. Samas kibepipart olen juba mitu aastat kasvatanud ja annab väga ilusti saaki. Mõne taimega saan terve aasta varu kokku nii, et tšillit ei osta. Ja ma väga armastan teravaid toite, kasutan kibepipart väga sageli.
Tomati jaoks on naistepäeva paiku just paras aeg maha panna, kurgi jaoks kaugelt veel liiga vara.
Mul kasvab paprika liigagi hästi, tärkab korralikult ja annab ka saaki. Mitte midagi erilist ma nendega ei tee, ainult kastan ja vahel harva väetan.
Kui tomati tulevad mul kõik ilusti üles, siis paprikatega mina hakkama ei saa. Olen mitu aastat järjest üritanud, aga mitte kunagi ei idandu. Olen proovinud erinevate muldadega. Erinevate seemnetega. Erinevate firmade seemnetega. No ei tule välja.
Kas sa poest ostetud paprika seest võetud seemnetega oled proovinud? Ma torkasin huvipärast mõned paprika ja tšilli seest saadud seemned mulda ning mõned juba idanevad. Mingi suvaline kodus olnud muld ja hoian aknalaual. Eks paistab, mis neist edasi saab muidugi.
Minu aia jaoks on vara mis vara.
Meil lõuna-eestis lumi puusani ja tuleb muudkui juurde. Pole kevade lõhnagi.
Kasvuhoone mul ei ole küttega, sinna ei saa veel mitu kuud midagi viia. Oleme sellises jahedas ja tuulises kohas mäe otsas.
Tavaliselt teen oma seemnekülvi alles aprillis.
Aknalaua-kurk alustas õitsemist. 😀
Kas sa poest ostetud paprika seest võetud seemnetega oled proovinud? Ma torkasin huvipärast mõned paprika ja tšilli seest saadud seemned mulda ning mõned juba idanevad. Mingi suvaline kodus olnud muld ja hoian aknalaual. Eks paistab, mis neist edasi saab muidugi.
Jah, olen absoluutselt kõike proovinud. Erinevate firmade seemnetega, erinevate poest ostetud paprikate seest võetud seemnetega. Mõnikord olen seemneid eelnevalt ka märja marli sees hoidnud, nagu soovitatakse.
Turbapotti olen seemned pannud ja tomatiturbasse. Katsetanud ka tavalise musta mullaga. Olen hoidnud potikesi algul (kuni idanemiseni) põrandakütte peal. Olen kile peal hoidnud ja katsetanud ka ilma kileta (kuni idanemiseni). Mitte midagi.
Jah, olen absoluutselt kõike proovinud. Erinevate firmade seemnetega, erinevate poest ostetud paprikate seest võetud seemnetega. Mõnikord olen seemneid eelnevalt ka märja marli sees hoidnud, nagu soovitatakse.
Turbapotti olen seemned pannud ja tomatiturbasse. Katsetanud ka tavalise musta mullaga. Olen hoidnud potikesi algul (kuni idanemiseni) põrandakütte peal. Olen kile peal hoidnud ja katsetanud ka ilma kileta (kuni idanemiseni). Mitte midagi.
Mispidi sul maja on ilmakaarte suhtes? Äkki aitab kui teisele aknale paned?
Meie kasvatame aastaid paprikaid ja tšillisid, õigemini iga paari aasta tagant, sest keegi ei jõua seda saaki ühe aastaga ära süüa.
Paprikad kõige tavalisemasse külvimulda ja suvalisse madalasse anumasse suvalised seemned. Mingi sort, mis ei kasva liiga kõrgeks, kuna kasvatame neid taimi pikalt toas, enne kui kolivad. Mul on nii kümmkond sellist alust, mida saab siit näiteks (ei ole reklaam lihatootele – vaata. Grillihooajal neid aegajalt tekib ja üks töötab palju aastaid.
Külvimuld, seemned sisse, suht harvalt. Põrandaküttele ja viskame tavalise kilekoti lahtiselt sinna peale, st ei pane umbseks ega jäta lahti.
Paprikad ja tšillid ei armasta ümberistutamist eriti, aga meie teeme seda lausa kaks korda. Kui taimed on tärganud, toome lõunapoolse valguse kätte elutuppa. Eraldi taimelampi ei kasuta. Siis istutame koos vähese kanakakaga need mingi aja pärast lahti väiksematesse pottidesse. Need jäävad samasse aknalauale. Ja siis pärast viimane ümberistutus, tubased sordid jäävadki tuppa, teised kolivad kasvuhoonesse.
Külvame alles märtsis, sel aastal sel nädalavahetusel. Seemnete % ma ei oska öelda, aga need ümberistustused elab üle 95% taimedest. Palju me igalt taimelt ei saa, tsilisid rohkem tükiarvuliselt muidugi. 11 tšillitaime katsid meie 3 aasta vajadused ja me sööme väga-väga teravat toitu. Paprikast teeme letšot purki.
Mul ei tule need mullast üldjuhul väljagi. Seega, ilmakaar pole oluline.
Mul ei tule need mullast üldjuhul väljagi. Seega, ilmakaar pole oluline.
Ega sul pole juhtumisi sellised seemned, mida ei tohigi mulda panna – st mis vajavad idanemiseks valgust ja seega ei tohi neid mullaga katta?
Ega sul pole juhtumisi sellised seemned, mida ei tohigi mulda panna – st mis vajavad idanemiseks valgust ja seega ei tohi neid mullaga katta?
Ma olen väga mitmete erinevate seemnetega katsetanud. Ka poest ostetud paprika seemneid olen mulda pannud. Ei ole võimalik, et need kõik on ainult valguse käes idanemiseks mõeldud.
Aga eks katsetan sel aastal siis jälle 🙂 Ehkki, paprika oleks pidanud vist juba veebruaris mulda panema.
Ma olen väga mitmete erinevate seemnetega katsetanud. Ka poest ostetud paprika seemneid olen mulda pannud. Ei ole võimalik, et need kõik on ainult valguse käes idanemiseks mõeldud.
Aga eks katsetan sel aastal siis jälle 🙂 Ehkki, paprika oleks pidanud vist juba veebruaris mulda panema.
Ma nagu mäletasin, et paprika oli taim, mille seemned tahavad valgust, aga ehk on mul valesti meeles. 🙂
Tšilli, tomat, paprika ja paljud lilleseemned mullas. Maha istutan tavaliselt mai teises pooles või lõpu poole. Mul pole oluline, et oleks küla esimene tomat.
Kõige pealt kasvavad tomatitaimed toas aknalaual. Kasvuhoonesse muidugi ei saa veel külvata.
Paprika- ja tšilli on mullast nina välja pistnud. Tomatit pole veel külvanud, panen nüüd mõned. Lilletaimi ette ei kasvata, aknalaudadel pole nii palju vaba ruumi, kassidele peab ka koht jääma :).
Kannadega olen igal aastal hädas. Sügisel mõtlesin katsetada ja viisin keldrisse, nüüd ei saa aru, kas peaks juba tuppa tooma või mitte ja kas on seal niiskuses ära mädanenud või mitte.
Pelargoonid tõin ka sügisel tuppa ja need on nii vohama hakanud, et lõikasin tagasi. Venivad välja.
Maitserohelist hakkasin ka kasvatama, praegu vohavad hästi, hea värske salatisse panna, ülejääk komposti või uuele ringile muld.
Sa pead olema sisse logitud, et vastata selle teemale.