Maailma 50 ohtlikuma looma hulka ei kuulu ükski Eestis elav metsloom, kaugelt sellest, karu ja hunt on mujal maailmas kaitse all ja neid ei olegi alles jäänud, rääkimata sellest, et hunt ja karu kardavad väga inimest ja hoiavad eemale.
Ainult kinnimakstud artiklid räägivad, et Eestis metsas elavad hirmsad loomad, seetõttu jahimehed valitsust kõvasti lobitööga ära räägivad, et saaks jälle tappa.
Kas teadsite, et Eestis tapetakse ühe aasta jooksul 70 000 metslooma jahimeeste käe läbi? Ainuükski metskitsi tapetakse 30 000 ja seda ainult ühe aasta jooksul.
Karda Eestis jahimeest, karusid tapmist soosivat Keskkonnaametit ja pr firmasid, mitte metsloomi.
Sa pole ilmselt kuigi palju metsas käinud. Mina olen seisnud kolme meetri pealt tigeda metsseaemisega ja tead, enam ei taha. Karu ei kartnud mind kohe kuidagi, kui ta omaenda maaamaja tiigist sulberdamast leidsin. Hiljem kuulsin, et 99% tõenäosusega oli see tema, kes naabrilt kaks kana ja koerakutsika õuelt minema viis, vähemalt teda nähti seal. Me elame nn metsataludes. Hundijälgi eo suuda kokku lugedagi ja eks neid ole ka kaugelt nähtud. Kuna mul ei ole hundi poolt murtavaid loomi, siis nemad tõesti päris õuele tulevad ehk kord aastas ja seda ka öösiti. Rebastest ei maksa rääkidagi, nendelt pärit kärntõbe ikka annab kaukaasia lambakoertelt välja ravida 🙁 ja kasse oleme neile kaotanud kaks. Õigemini ühe. Teine, kes oli rebase poolt rebaskutsikatele jahtimise õpetamisel üks roomav vare, saime 2500 eurose kuluga siiski elule tagasi puhuda. Ise lollid, ei tulnud selle peale, et rebane tuleb kassi järele otse majja (!), läbi lahti unustatud kassiluugi.
Istutasime aia taha valiku ploomipuukesi, 24 tükki. Aia taha selles mõttes, et seal oli elektrikarjus seda istikusalu piiramas, kahekordne. Nädalavahetus telkimas koos koertega ja päästa saime kolm istikut. Jälgede järgi metskitsed, kusjuures ju loomulikult lund ei olnud ning seega ka nälg mitte.
Kaks korda juba kasvõi sel aastal oleme ilvest füüsiliselt näinud. Üks kord jooksis üle tee, teine kord inspekteeris meie lõkkeaset.
Metsseakari, kes siin elas, oli 20 pead umbes. Grillmaja esise 15×8 meetrit võtsid kenasti üles, kui koerad vaid ühe öö ära olid. Nemad kolisid õnneks umbes 300 meetrit sügavamasse metsa, kus hirmutavad seenelisi…nagu kiljumisest kuulda ikka on 🙂