RE: Kas keegi on üldse abi saanud allergoloogil käies?
No pmt ei ole olulist abi saanud. See siis vastuseks Sinu küsimusele 🙂
Tegime nii nahatestid kui vereproovid aga tuvastati vaid õietolmuallergia, millele annavad ristallergiat mõned levinud toiduained, nt porgand, õun jm.
Meie probleem on aga laiem- nagu Sinagi arvad, et pea kõik toiduained on \”pahaetegijad\”, ei saanud me tükk aega üldse pihta, millele laps tegelikult reageerib. Aitab toiduapäeviku üksikasjalik pidamine. Minu laps on natuke vanem (2a6k), seega menüüs olnud pea kõik, mis isegi sööme. Kohe jätsime välja mee, pähklid, tsitrulised, viinamarjad ja maitseained toidust (va sool). Samuti kõik piimatooted, kuna need andsid vaatamata testide neg vastustele tugeva reaktsiooni.
Lisaks ei saa laps süüa nt sibulat, tomatit-paprikat, peeti, seemneid, enamikke marju, troopilisi vilju. Pärmi sisaldavad tooted on ka kahtlased. Alguses tunduski, et pole enam midagi lapsele süüa anda.
Õnneks sobivad nii mais, kaer, hirss, tatar, rukis, riis, nisu (kuid seda annan minimaalselt). Suhkru asemel panen agaavisiirupit toidu sisse/peale.
Riisipiim mu lapsele ei meeldi, kuid nüüd proovisime ära sojapiima (seda tuleb ka enne proovida, paljudele ei sobi ka see), nüüd saab kõik pannkoogid-värgid vahepeal kasutuses olnud vee asemel sellega tehtud.
Suurtes kauplustes on müügil kaeratooted (kui see sobib), nii saame teha ka vahukoort ja koorekastmeid.
Kuna meil nüüd paar kuud õunavabad olnud, siis proovisime mõned päevad tagasi uuesti kodumaise õunaga, enne oli saanud kooritult imporditud kraami- ja olulist tagasilööki ei olnud ehk siis toidutalumatus esinevat nö lainetena, kord reageerib im.süst ainele, teinekord võtab lõdvemalt.
Kindlasti jäta kohe välja KÕIK (kui üldse oled andnud) poolfabrikaadid (k.a poesink ja vorst), poemagus (leia netist e-ainete tabel ja aja poekommide paki pealt järge, mis seal sees on ja kuidas last mõjutavad).
Mina leidsin palju alternatiivseid retsepte toiduvalmistamiseks allergiateemaliste raamatute tagaosadest.
Sinu teemast veel: piim on ju tõesti see põhiline kahtlusalune, kui lapsel põsed punased. Jäta välja mõneks ajaks. Kaltsiumi saab laps ka munast (kui sobib ja sööb), brokkolist, lihast, kapsast.
Pirn iseenesest ei ole minu meelest väga hea alternatiiv, sest kodumaist ju pole ja kui lapsel soodumus allergiateks/talumatusteks, siis oleks hea pigem sellist säilitusainetega töödeldud kraami vältida.
Mulle ütles dr. Maire Vasar, et korralikust eestimaisest toidust (juurikad, liha), saab laps pmt kõik vajaliku kätte.
Juurikaid on ka ju palju: kapsas, lillkapsas, brokkoli, spinat (võib olla allergeen mõnele), porgand, pastinaak, kaalikas, naeris, sibul, küüslauk, kõrvitsalised jne. + marjad: mustikas, vaarikas, põldmari, jõhvikas, pohl. Meile näiteks sobib tikker 🙂 Puuviljadest banaan.
Nii et elame edasi! Küll saate asjale jaole ja siis läheb endal meel muretumaks ja asi tundub kergem 🙂