Tervist. Kas on keegi kursis kas lähiriikides meil on kuskil avatud MRT (MRI) masinat millega ajuuuringut tehakse. Kolm korda olen siin proovinud ja ei suuda ei sisse minna tunnelisse, ega ka mitte narkoosi lasta teha. Lugesin, et avatud MRT masinad on olemas. Lähimad mis leidsin Inglismaal. Kas on kellelgi ehk kogemust kust sellist teenust lähemalt saaks või on lausa ise tegemas käinud? Tänud.
Esileht › Ilu ja tervis › Kas keegi teab: avatud MRT masin
Teema: Kas keegi teab: avatud MRT masin

Pole kindel aga siinmail vist ei ole.
Kui sisse sõidab siis pane silmad kinni. Või lase suuremasse torusse panna. Seal on nagu rohkem ruumi ja ei teki panaikahäiret.

see kõik järgi proovitud. Põgenen ära nii kui kapsel ümber pea pannakse. Ei aita. Euroopa piires oleks ok kohale lennata.

Mina hiljuti käisin Tartus. Ei olnud tunnel. Pea ümber oli ainult kapsel.
..aga ebameeldiv oli siiski ja nii pikka aeg (20 min). Sain ikka hakkama

Minule on tehtud 5 korda peast MRT uuring.Tehti Magdaleena haiglas.Kestis 45 minutit.Mingi õhuke sõrestik pandi pea ümber.Lükati tunnelisse kuid tagant on tunnel avatud.Esimene kord kartsin ka palju.Kuid sinu kätte jääb nupp,et saad abi kutsuda.Aga mina võtsin 1 tund enne uuringut ära terve rahusti Diazepexi.(50% hirmust kadus).Ja enne kodus treenisin,proovisin voodis lamada liikumatult 45 minutit.Soovitavalt pane mingi kingakarp või muu kast pähe mis imiteeriks MRT kapsli sõrestikku.Kell olgu taimeriga,45 minuti möödumisel hakkab helisema.Nii harjutad klaustrofoobiast üle saada. Järgnevatel kordadel olin juba “vana kala” .Poolt juhtudel jäin üldse magama või tahtsin magama jääda.

Huvi pärast küsin, miks narkoosi ei saa teha?
Kui sul on näiteks mingi operatsioon vaja teha, ntx pimesool välja lõigata, mis siis saab?

Eks siis tehakegi sunniviisiliselt narkoos. Mis muud yle jääb kui eluohtlik seisund. Narkoosio korvalmojud ntks kui okt tehti siis 10 min narkoosi tulemusel olid 2 ndlt kõrvalmõjusid. Kuna maailmas on olemas sellised MRT aparaadid mis on moeldud klaustrofoobikutele siis ma olen nõus selle eest eraldi tasuma ja seda tegema kuskil kus aparaat on. Need soovitused, et vota rahustit voi tee narkoosi ei aita mind hetkel. Seda probleemi pisendada v miinustada – sellest ma ei saa aru miks te seda teete. Töötan ise alal millel ei julge töötada üle 90% inimestest – kordagi pole ma selle peale tulnud, et öelda neile kes ei julge, et mis see siis on, õpid selgeks, hakkad tegema ja pole seal midagi. :))

Võta rahusti sisse.

Eks siis tehakegi sunniviisiliselt narkoos. Mis muud yle jääb kui eluohtlik seisund. Narkoosio korvalmojud ntks kui okt tehti siis 10 min narkoosi tulemusel olid 2 ndlt kõrvalmõjusid. Kuna maailmas on olemas sellised MRT aparaadid mis on moeldud klaustrofoobikutele siis ma olen nõus selle eest eraldi tasuma ja seda tegema kuskil kus aparaat on. Need soovitused, et vota rahustit voi tee narkoosi ei aita mind hetkel. Seda probleemi pisendada v miinustada – sellest ma ei saa aru miks te seda teete. Töötan ise alal millel ei julge töötada üle 90% inimestest – kordagi pole ma selle peale tulnud, et öelda neile kes ei julge, et mis see siis on, õpid selgeks, hakkad tegema ja pole seal midagi. :))
Sa kirjutad et oled justkui eriline ja unikaalne.Sa ei võta rahustit ja sulle ei sobi narkoos. Klaustrofoobik on haige inimene.Lisaks sa kannatad ärevushoogude all.Sul on närvid täiesti läbi.Siin oleks vaja psühhiaatrit kes sind raviks.

Seda probleemi pisendada v miinustada – sellest ma ei saa aru miks te seda teete. Töötan ise alal millel ei julge töötada üle 90% inimestest – kordagi pole ma selle peale tulnud, et öelda neile kes ei julge, et mis see siis on, õpid selgeks, hakkad tegema ja pole seal midagi. :))
Aga sa ei ole mõelnud selle probleemiga tegeleda? Kui tervislik seisund on selline, et nõuab regulaarset mrt-d, siis oleks ju mõistlik läbida mingeid teraapiaid ja saada oma klaustrofoobia kontrolli alla. Praegu oled valmis panema hunniku raha ühe uuringu alla – pane see raha teraapia alla ja on muudeski olukordades sellest kasu.
Mis teemaalgatuse küsimust puudutab, siis ilmselt oskab su raviarst sellele kõige paremini vastata.

Ei, ma ei vaja MRT-d regulaarselt vaid vastupidi kinnituseks, et kõik on korras. Jah, ma olen nõus maksma selle eest ise ka 5-7000 eurot, et ma ei peaks sinna tunnelisse minema. Ei, mind ei sega see igapäeva elus, et ma ei julge tunnelisse minna. Jah, ma olen nõus maksma selle eest rohkem, et ei peaks narkoosi ja rahusteid võtma.

Ei, ma ei vaja MRT-d regulaarselt vaid vastupidi kinnituseks, et kõik on korras. Jah, ma olen nõus maksma selle eest ise ka 5-7000 eurot, et ma ei peaks sinna tunnelisse minema. Ei, mind ei sega see igapäeva elus, et ma ei julge tunnelisse minna. Jah, ma olen nõus maksma selle eest rohkem, et ei peaks narkoosi ja rahusteid võtma.
MRT´d sa vaja regulaarselt siis kui sul on tekkinud peaaju insult ja esimene MRT uuring peast ei kinnita et inimene oleks saanud insulti.(MRT on leiuta) Siis tehakse MRT kord aastas. Aga see oli ka vanasti.Tänapäeval võib MRT vajadus teine olla.Aeg on edasi läinud.

Mis selle rahustiga on siis? Maksaks 7000 eurot, et ei peaks rahustit võtma? Ma võtaks neid sinu eest kohe terve karbitäie, kui selle eest nii palju raha saaks :). Kas selle MRT kirjutas sulle üldse arst või ise soovid seda arsti arvamuse kinnituseks? Kui sa tead, et Inglismaal on selline aparaat, mine siis sinna, see ongi ju päris lähedal.

Arvasin, et ehk on ka Euroopa Liidus ja kellegil sellega kogemust (stockholm, helsinki jne) , aga jah UK on suht lähedal, seega hetkel ootan sealt ajakinnitust.
Teistelegi kellel sama mure – https://www.vista-health.co.uk/services/open-mri – protseduur maksab 525 poundi = ca 625 euri. Üldjuhul on vajalik UK arsti suunamine, aga saab eraldi tasu pre- ja post konsultatsioonid koha pealt võtta, maksumus siis ca 100 eur. Londonis on pikem ootejärjekord, aga Birminghamis ja Leedsis ntks on ajad ka 2 nädala jooksul.

Arvasin, et ehk on ka Euroopa Liidus ja kellegil sellega kogemust (stockholm, helsinki jne) , aga jah UK on suht lähedal, seega hetkel ootan sealt ajakinnitust.
Teistelegi kellel sama mure – https://www.vista-health.co.uk/services/open-mri – protseduur maksab 525 poundi = ca 625 euri. Üldjuhul on vajalik UK arsti suunamine, aga saab eraldi tasu pre- ja post konsultatsioonid koha pealt võtta, maksumus siis ca 100 eur. Londonis on pikem ootejärjekord, aga Birminghamis ja Leedsis ntks on ajad ka 2 nädala jooksul.
Kle sulle ju kirjutati et Tartus ei lükata sind kuhugi tunnelisse.Miks nüüd Tartu äkki ei sobi? Päris hirmutav lugeda mida üks hull siin kokku kirjutab.

Kle sulle ju kirjutati et Tartus ei lükata sind kuhugi tunnelisse.Miks nüüd Tartu äkki ei sobi? Päris hirmutav lugeda mida üks hull siin kokku kirjutab.
[/quote]
Tartust vastati, et neil on tunnel. https://www.kliinikum.ee/patsiendiinfo-andmebaas/magnetresonantstomograafia-mrt/

Minu meelest pole TA mingi hull. Kui tema nii tunneb ja on valmis maksma, et mure muul moel lahendada kui torusse lükates, siis miks mitte. Teraapia on tore jah, aga see ei toimi hetkega, uuringut ei saa lõputult edasi lükata ju. Pealegi -kõike siin elus ei peagi välja ravima. Mõne mure võib ka kinni maksta ja täiesti rahulikult edasi elada.

Läbi käidud tee. Eestis pole ühtegi mitte”tunnel” tüüpi MRT masinat ja viimati enda tervise osas leidsin “tugitool” tüüpi jah, ainult Inglismaalt.
Klaustrofoobikule ei aita rahustid, proovitud. Kui ikka nina ja tunneli lae vahel on 1cm siis …
Imelik on see, et Eesti meditsiinisüsteem keeldus ka narkoosis olles MRT tegemast (ju siis mingi põhjus), aga südame EHHO ja rütmi panemise osas süstitakse rahumeeli patsient sisuliselt narkot täis. Väidetavalt Haigekassa ei maksa ühe aasta sees isegi kahe põlve MRT eest, et patsiendiga saaks raviplaani koostada ja ta liikuma.

Läbi käidud tee. Eestis pole ühtegi mitte”tunnel” tüüpi MRT masinat ja viimati enda tervise osas leidsin “tugitool” tüüpi jah, ainult Inglismaalt.
Klaustrofoobikule ei aita rahustid, proovitud. Kui ikka nina ja tunneli lae vahel on 1cm siis …
Imelik on see, et Eesti meditsiinisüsteem keeldus ka narkoosis olles MRT tegemast (ju siis mingi põhjus), aga südame EHHO ja rütmi panemise osas süstitakse rahumeeli patsient sisuliselt narkot täis. Väidetavalt Haigekassa ei maksa ühe aasta sees isegi kahe põlve MRT eest, et patsiendiga saaks raviplaani koostada ja ta liikuma.
Riigi tervishoiusüsteem käitub õigesti, kui ärevik saadetakse kuu peale. Kui ärevik ei lähe psühhiaatri juurde ja keeldub ravist et lahti saada ärevusest ja klaustrofoobiast,siis miks riik siin süüdi on?

Läbi käidud tee. …
Riigi tervishoiusüsteem käitub õigesti, kui ärevik saadetakse kuu peale. Kui ärevik ei lähe psühhiaatri juurde ja keeldub ravist et lahti saada ärevusest ja klaustrofoobiast, siis miks riik siin süüdi on?
Pole mõtet jahuda teemal, millest midagi ei tea. Kui oled klaustrifoob siis oled seda elu lõpuni. Ärevusega pole siin midagi tegemist.
Kui muude meditsiiniliste protseduuridega saab inimese viia meelemärkuseta seisundisse siis saab seda ka MRT puhul. Haigla ei oska Haigekassat lüpsta?

Mulle tehakse Tartus ca 3x aastas (kuni elan), pea MRT. Ma üldse ei saa aru, mis tunnelist te räägite? Pea fikseeritakse, et see paigal püsiks. Edasi ei saa arugi, kus sa viibid, paned silmad kinni. Magama jäämine on suure müra tõttu võimatu. Samuti mitte soovitav, ka KT ajal, sest magades võivad tekkida tahtmatud tõmblused, aga sina pead olema liikumatult.
Kui teemaalgatajal on probleem, siis küll meedikud leiavad lahenduse.

Kui teemaalgatajal on probleem, siis küll meedikud leiavad lahenduse.
Tõenäoliselt on tal peas selline probleem, mida MRT ei näita.

Psühhiaater Ennet ütleb, et selliseid, kes kardavad MRT-d, on palju. Et xanax on piisav.

MRT-d tehakse ka lastele ja ilma igasuguse narkoosita. Küll on võimalik küsida rahustit. Tõesti ei saa probleemist aru, sest ise töötan lastega ja pole siiani kellegil probleemi olnud.

Ei olegi vaja rohkem probleemi üle arutleda ja mõelda, et kuidas ei saa ja miks ei saa ja “mina küll saan”. Hea meel teie üle, et suudate selle teekonna ette võtta. Mina ei suuda ja ei saa hakkama ja minu jaoks ongi lahenduseks inglismaal see tugitoolitüüpi MRI aparaat. Väga lahe, et selline masin on olemas ja tänaseks on juba kõik kokku lepitud ja minek dets algul. Haigekassal jääb raha ja aegu neid inimesi tunnelis uurida kellel selleks julgust jagub ja minul ei ole piinlik seal areldes inimeste aega ja raha raisata. Nii nagu üks kommenteerija ütles, kõiki probleeme polegi vaja lahendada, vahel võib mõne ka kinni maksta ja rahulikult edasi elada. Aitäh selle lause eest!

Tartus on tõesti kitsas tunnel ja lagi on kohe vastas. Mina kartsin samuti väga. Õde ütles, et see on tavaline, et kardetakse. Osad üldse ei tulegi kohale.

ausalt, ma ei saa ka aru, miks peaaju mrt-d kardetakse, seal on ainult pea, saab näha, mis ruumis toimub.
palju hullem oli südame mrt, siis tuli terve kehaga pikas tunnelis olla. see oli jube.

Mitmed südameklapid tuksis, paaritunnise vahega suutis põhjapoolne väga suur haigla (jätame täpse nime nimetamata) tuvastada EF väärtuse 63% ja ka 43%!
Söögitoru kaudse EHHO tarbeks süstiti kahte ainet (huvitav, et epikriisis pole) ja pihustati suhu kolmandatki, kõik asjad tegid olemise “lahedaks”. Mingi ca 2h hiljem õkva veeni: (koopia epikriisist) Fentanyl (manustatud 50mcg i/v) ja Propofol (manustatud 220mg i/v). Väidetavalt ca pool tundi reaalsusest eemal.
Miks seda siis klaustrofoobiku peal MRT suhtes ei kasutata? Mis kasu on patsiendil, kui üks arst väidab, et KT “näeb kah”, teine väidab, et MRT on siiski hädavajalik. Kusjuures imelik on see, et KT osas mingit klaustrofoobiat pole (aitab ka käte üle pea viimine), seal muidugi suurem “rõngas või tunnel” kah.

Nagu ma aru saan teema algataja plaanib nüüd Inglismaale lennata.Kui inimene kannatab ärevushoogude all siis kuhugi lendama küll ei või minna.Minul psühhiaater näiteks keelas lendamise ära.(kui kannatasin ärevushoogude all) Võisin käia ainult laevaga päeva kruiisil Helsingis koos kaaslasega.Ja ravimid(rahusti) pidin kaasa võtma.Nii et haiguse perioodil reisimine pole soovitatav.Kui siis ainult arsti nõusolekul.

Kas siis tõesti nii tugevat klaustrofoobiat põdeval inimesel nagu TA ei teki lennukiga lennates mitte mingeid probleeme? Minu jaoks müstika, aga ju siis nii.

Esileht › Ilu ja tervis › Kas keegi teab: avatud MRT masin