Probleem algab enamasti sellest, vanemad EI TAHA, EI VIITSI TEGELEDA ja õigustavad takkapihta. Mul on ema eripedagoog ja näeb seda elu. Kool kasvatagu, mine pesen käed puhtaks.
See on just nimelt see haige suhtumine, millest siin samas teemaski räägitakse. Eks kindlasti on inimesi igasuguseid, aga juttu oli sellest, et vanemad pöörduvad, otsivad ja paluvad abi, aga mida pole, seda pole.
Mul on endal ka n.ö. raske laps, kes esiteks on sünnist saati väga aktiivne olnud ja teiseks, kellel lasteaias ja algklassides olid käitumisprobleemid ja ka mõningad muud probleemid. Tänaseks oleme neist üle saanud, aga see ei olnud kerge tee. Käisime samuti nii mööda koolipsühholooge, eripedagooge, Rajaleidja keskust kui logopeede ja muid abilisi. Ei saa küll öelda, et oleks kusagil kompleksset lähenemist kogenud. Pigem ikka üks saadab teise juurde edasi ja nii sa ringiratast käidki oma lapse ja tema probleemidega. Meil õnneks oli võimalik kasutada tasulisi teenuseid. Aga mis siis kui ei ole sellist raha? Samuti ei ole meile kunagi ametlikku diagnoosi pandud, aga ma ise arvan küll teadvat, millised pärilikud faktorid siin rolli mängivad.
100% nõus! Kui palju on peresid, kus kõik lapsed on normaalsed või isegi supertublid, aga üks laps on kriminaal. Lähemast tutvusringkonnast tuleb kohe kaks sellist pere meelde. Ühes peres on laps hetkel teist korda vanglas, teises on laps kunagi vanglas olnud. Mõlemad lapsed sattusid sinna alaealisena. Teised pere lapsed on tublid, lõpetanud kõik koolid, töötavad ja elatavad end kenasti ära. Ühest perest lõpetas noorem laps just kevadel kooli hõbemedaliga. Üks pere on väga jõukas (ostsid vanglast vabanenud lapsele oma maja, palkasid inimese, kes silma peal hoiab koguaeg, võtsid enda ettevõttesse tööle jne), teine keskklass (üks vanem riigiametnik sotsiaaltöö valdkonnas, teine veterinaar). Mõlemas peres on vanemad koos, ei ole kärgpere või üksikvanemad.
Ühest nendest peredest olen ise pärit ja vanemate tööd ja vaeva kõrvalt näinud. Mina olen kõige vanem laps, aga üks minu vendadest sattus vanglasse. Enne vanglat pühkis temast käed puhtaks kuus kooli. Mitte keegi ei viitsinud tegeleda, aidata, süveneda. Kuna seaduse järgi välja visata ei tohtinud, mõjutati vanemaid ja tehti nende elu põrguks. Tol ajal oli hüperaktiivsus kasvatamatuse sünonüüm. Ka spetsialistide arvates. Nagu näha, on mõnel selline suhtumine siiamaani.
Mäletan kui vennal esimene jama oli. Varastas naabritelt midagi. Ema palus tuttavat politseinikut, et ta tuleks vormis temaga rääkima, äkki see lööb poisil mõistuse pähe, et tegudel on tagajärg. Vend oli 8a. Emale öeldi, et see pole vajalik. Hiljem oli seesama politseinik see, kes süüdistas ema selles, et ta ei osanud last kasvatada.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt 06.08 18:07; 08.08 02:26; 08.08 11:07; 09.08 13:01; 09.08 13:20; 09.08 18:15;