Ja kui saab, siis kuidas peaks neid desinfitseerima? Kuuma vett sisse laskma vms? Pmst võimalik ju oleks, kraan käib ju küljest ära.
Teema: Kas kraaniga õunamahla kotte saab uuesti kasutada?
Ei.
65 senti koti eest käib üle jõu?
Ei, üldjuhul ei saa. Õunamahlast jääb sisse ikka sadet, mida pisikese augu kaudu loputades kätte ei saa.
Katse puhastada kulutab nii palju aega ja vaeva ja vett, et mõtekam on see 69 senti uue koti eest maksta.
Ja siis ladustame selle plasti prügimäele, kus see ei idane ega mädane, sest uus maksab ju ainult 69 senti.
Saab küll taaskasutada. Kraan uuesti eest ära, kuum vesi sisse, loksutada ja välja valada. Ja siis näiteks soodaveega korrata.
oleneb milleks. säilitamiseks küll mitte, sest steriilseks neid enam ei saa.
eks üks plasti mõttetu raiskamine on, kasutangi vana, head klaastaarat selle asemel.
oleneb milleks. säilitamiseks küll mitte, sest steriilseks neid enam ei saa.
kas sa aravd, et need ostes on steriilsed?
Kui siuke plastjubin on juba ostetud, siis kui vähegi võimalik, kasutaks ikka paar korda. Veidi jabur tundub, et ei saa taaskasutada. Aga eks ma siis proovin seda sooda nippi paari kotiga ja kirjutan markeriga kotile peale, et taaskasutatud kott. Eks siis näeb, kas neid edaspidi saab taaskasutada või läheb käärima.
Mis nipiga te selle kraani sealt korralikult maha saate üldse? Ma kunagi proovisin, aga ei õnnestunud küll eriti 🙁
oleneb milleks. säilitamiseks küll mitte, sest steriilseks neid enam ei saa.
kas sa aravd, et need ostes on steriilsed?
jah
Kui siuke plastjubin on juba ostetud, siis kui vähegi võimalik, kasutaks ikka paar korda. Veidi jabur tundub, et ei saa taaskasutada. Aga eks ma siis proovin seda sooda nippi paari kotiga ja kirjutan markeriga kotile peale, et taaskasutatud kott. Eks siis näeb, kas neid edaspidi saab taaskasutada või läheb käärima.
Antud juhul ei ole ühekordne kott jabur, vaid sinu mõtteviis on jabur.
Õnneks saab selle koti pakendikonteinerisse saata, nii et läheb ümbertöötlemisse.
ma küsiks ka: aga kuidas te selle kuuma õunamahla üldse nendesse kottidesse panete?
kas seal on mingi avavus selleks?
ega see plastikkott üles sula?
endal senine kogemus vaid kuumutatud õunamahla klaaspurkidesse panekuga.
saab pmt. kui sulged korgi, siis ära vajuta lõpuni vaid eelviimane nõks jäta tegemata. Nii saad korgi eemaldada ja uuesti täita uue mahlaga järgmisel sügisel
Ei.
65 senti koti eest käib üle jõu?
Miks nii? Ületarbimine, palstiku ületootmine, ja raha lugemine on alati ikka ainult arukas otsus. See, et saad osta, ei pea tähendama otsejoones kohe ostma jooksmist.
ma küsiks ka: aga kuidas te selle kuuma õunamahla üldse nendesse kottidesse panete?
kas seal on mingi avavus selleks?
ega see plastikkott üles sula?
endal senine kogemus vaid kuumutatud õunamahla klaaspurkidesse panekuga.
No loomulikult on avaus ja ei sula üles, mahla säilitamiseks nad mõeldud ongi.
Greta käest te veel saaksite. Kuidas te julgete?!
Ei.
65 senti koti eest käib üle jõu?
Mina olen kasutanud kuude viisi sama kotti värske õunamahla tegemiseks. Kraani lõpuni ei vajuta, jätan viimase või 2 nõksu tegemata, panen värske toormahla sisse ja kasutan seni, kui mahl otsas. Siis kork eest ära (ava on ca 3 cm ju), loputan korralikult, siis veel viinaga (selle ka jätan purgi sees järgmiseks korraks) ja uus toormahl sisse. Mitte midagi ei juhtu, mahl (õhuga kokkupuude ju puudub) seisab TOORENA ka 3 nädalat vabalt külmkapis. Sügavkülmutanud sama kotiga ei ole, arvan, et ei kesta. Mõttetu plastikutootmine see iga kord uus kott, kui ilma õhuta pole vaja kuumutadagi mahla. Kogu sügise teen nii.
Kuum mahl lastakse potis peale kuumutamist paar tundi jahtuda enne kui plastkotti pannakse.
Kuum mahl lastakse potis peale kuumutamist paar tundi jahtuda enne kui plastkotti pannakse.
Ei, ei lasta. Kuum (keemiseni kuumutatud) mahl pannakse otse kotti, kott kannatab kuni 80 kraadi. Juba mitu aastat nii teinud. Kuna teen 100+ liitrit, siis on pott pidevalt tulel st uus mahl läheb kohe samasse potti kui eelmine saab kotti…kui peaksin vahel tunde ootama, kuumutaksin nädala. Ei sügavkülmuta ega hoia ka tavalises külmikus. Seisavad rahulikult sahvris. Eelmise aasta viimase mahla jõime juulis, uue tegime 1. korda augustis.
Kuum mahl lastakse potis peale kuumutamist paar tundi jahtuda enne kui plastkotti pannakse.
Ei, ei lasta. Kuum (keemiseni kuumutatud) mahl pannakse otse kotti, kott kannatab kuni 80 kraadi. Juba mitu aastat nii teinud. Kuna teen 100+ liitrit, siis on pott pidevalt tulel st uus mahl läheb kohe samasse potti kui eelmine saab kotti…kui peaksin vahel tunde ootama, kuumutaksin nädala. Ei sügavkülmuta ega hoia ka tavalises külmikus. Seisavad rahulikult sahvris. Eelmise aasta viimase mahla jõime juulis, uue tegime 1. korda augustis.
teil mõlemal võib õigus olla 🙂 kui on ülisuur pott nagu teensuena mahlategijatel (50 l?), ja temperatuuri hästi kontrollida ei saaa, siis ei jää tõesti muud üle kui paar tundi jahtuda lasta, kuid kodutingimustes ei ole mingit vajadust jahtuda lasta, sest pole ju vajadust üle 80 kraadi kuumutada. ja kott, nagu juba öeldud, kannatab 80 kraadi. mina kuumutan 78ni, see pidavat piisav olema ja toatemperatuuril säilimisega pole probleemi olnud. läheb otse pärast pliidilt võtmist kotti. keema ajamisega on viimanegi vitamiin sealt mahlast kadunud.
kuidas teil muidu suveõuntest mahl säilinud on? ma ise suveõuntest ei tee, on meie jaoks liiga magus ja pressida ka hästi ei anna, aga olen oma kodukoha fb grupis sel aastal vaadanud, et väga palju müüakse suveõuntest tehtud mahla. see, et mahl on sogane, on esteetiline külg, aga kas see seisab kevadeni? ma millegipärast kahtlen. üksaasta tegime antoonovkast ja suveõuntest segamini ja see läks küll hirmus imelikuks, mingid limased klombid tulid sisse.
Ma arvan, et kui ka teha sellist asja, siis tuleb nedd kotid kõigepealt ära kasutada mõne nädala jooksul.
palju müüakse suveõuntest tehtud mahla. see, et mahl on sogane, on esteetiline külg, aga kas see seisab kevadeni? ma millegipärast kahtlen. üksaasta tegime antoonovkast ja suveõuntest segamini ja see läks küll hirmus imelikuks, mingid limased klombid tulid sisse.
pole vahet, kas suve või sügisõunad, oluline on mahla tegemise juures puhtuse hoidmine: paned kohe sügavkülma või kuumutad ja paned steriliseeritud purkidesse-pudelitesse.
Ja siis ladustame selle plasti prügimäele, kus see ei idane ega mädane, sest uus maksab ju ainult 69 senti.
Saab küll taaskasutada. Kraan uuesti eest ära, kuum vesi sisse, loksutada ja välja valada. Ja siis näiteks soodaveega korrata.
Kasuta siis klaaspurke! Keegi ei käsi plastmassi kasutada
panen värske toormahla sisse ja kasutan seni, kui mahl otsas. Siis kork eest ära (ava on ca 3 cm ju), loputan korralikult, siis veel viinaga (selle ka jätan purgi sees järgmiseks korraks) ja uus toormahl sisse.
Ja kus sa seda toormahla vahepeal hoiad? St ma ei kujuta ette, et iga paari päeva tagant uue toormahla pressid, et see siis paariks päevaks kilepakendisse joomiseks panna. Ja siis jälle uuesti. Lihtsalt selgusetuks jääb sinu mõttekäik.
Ei, ei lasta. Kuum (keemiseni kuumutatud) mahl pannakse otse kotti, kott kannatab kuni 80 kraadi.
Sellepärast see 80 kraadi ongi oluline, et õunamahla keetmine ei ole vajalik, sest 78°C kraadi juures hävivad kõik mahla sees olevad ja käärimist põhjustavad pärmi rakud.
Kuumutamine võiks kesta kuni 10 minutit.
Kes tahab plastiosakesi sisse juua, ega keegi ei saa keelata. Keetke ja pange keev mahl otse kotti, saate plastiosakesed kauba peale. Mina lähtun juhendist, mis ütles, et mahlal tuleb peale kuumutamist lasta jahtuda enne kilekotti laskmist, et kotist ei eralduks kahjulikke aineid mahla.
Ja kus sa seda toormahla vahepeal hoiad? St ma ei kujuta ette, et iga paari päeva tagant uue toormahla pressid, et see siis paariks päevaks kilepakendisse joomiseks panna. Ja siis jälle uuesti. Lihtsalt selgusetuks jääb sinu mõttekäik.
Miks paariks päevaks? Valmistatud toormahl seisab värskena külmkapis vähemalt 3 nädalat, sest sellele puudub õhu juurdepääs – see ongi riknemise põhjus ju. Pole baktereid, pole riknemist. Mis siin selgusetuks jääb? Korraga teengi 5 liitrit, seisab kuni järgmise tegemise korrani.
Kes tahab plastiosakesi sisse juua, ega keegi ei saa keelata. Keetke ja pange keev mahl otse kotti, saate plastiosakesed kauba peale. Mina lähtun juhendist, mis ütles, et mahlal tuleb peale kuumutamist lasta jahtuda enne kilekotti laskmist, et kotist ei eralduks kahjulikke aineid mahla.
loe eelnevaid postitusi uuesti – mahla ei keedeta ja seega ei pane keegi keevat mahla ka kotti. ergo, sinu v”aljam”oeldud probleemi ei ole tegelikkuses olemas.
kui sina keedad mahla, siis jah, pead t”oesti laskma jahtuda. aga keedetud mahla asemel v”oid vabalt ka suhkruvett juua, kasu on sama.
Happeline mahl kilekotis… Njah. Plastikusse ei peaks toppima kuumi ja happelisi asju.