Mida laps tänapäeval üldse peaks osakama? Eriti mitte midagi ju. Kõike saab tellida, asendada, keegi teine teha. Nii spordi, kunsti-, käsitöö- ja kirjaoskuse jm osas.
Koolis ei saa eriti millegi oskajaks. Saab heal juhul mingi algse ülevaate või sissejuhatuse. Ja siis oleneb, kas see koolist saadu tekitab positiivse emotsiooni või vastikustunde kogu eluks. Ja see omakorda oleneb mitmest tegurist – õpetaja ja vanemate suhtumisest, lapse eeldustest mingi alaga tegeleda, varustusest jne, jne
Ma ei ole suurem asi sportlik, kõndimine on minu ala. Ujumisoskuse sain kooli kohustuslikest ujumistundidest (terve hooajaja sõitsime 50 km kaugusele basseini ja tagasi), suusatamine tuli üldiselt hästi välja, kuigi oma varustust ei olnud mul kunagi, olid mingid ühisvahendid, mis tihti nt päeva neljandaks tunniks juba ka ligemärjad. Aga õpetaja oli ülivahva.
Aga miks just suusad peaksid isiklikud olema? Muid spordivahendeid ju ei eeldata, et kõik omale ise osavad ja edasi-tagasi tassivad.
Lisaks ühiskasutuse spordivahenditele oli meil koolis üliäge käsitöö ja kokanduse klass. Õpetajal oli selle võrra palju rohkem võimalusi erinevadi valdkondi tutvustada. Kui kõik oleks ise pidanud kogu aeg omale erinevaid vahendeid heegelnõeltest, tikkimisrõndastest õmblusmasinateni koju muretsema, siis ei oleks koolis pooltki sellest õppinud, mis tookord võimalik oli.