Just nimelt suusatamisoskusest ei sõltu Eesti kliimas midagi. Ujumisoskus on oluline ja võib päästa su elu, jalgrattasõiduoskus võimaldab rohkem iseseisvust (nt paljudes riikides on olemas eraldi jalgrattasõidu kursused radikaalsetest islamimaadest saabunud naispõgenikele, kel seal sihuke pühaduseteotus keelatud). Kunagi vbl olid tõesti ajad, kus kodutalust sai suuskadega talvel kooli sõita, aga tänapäeval sellist asja vaevalt keegi veel harrastab.
Rolli mängib ka see, et Veerpalu&Co juba mõni aeg tagasi Eesti suusaspordi kolinal veega alla lasi. Nüüd pole see ka enam mingi rahvussport, mida hambad ristis punnitama peaks, et end mingi põhjamaana tõestada.
Seega on tegu tavalise hobispordialaga nagu iga teine. Olen seisukohal, et kui kool soovib lapsi suusatama kehalise tunnis, siis muretsegu ka ise varustus. Korvpalle, jalgpalle, kitsehüppe pukke ja kõrgushüppe matte ei eelda ju keegi, et lapsed peaks ise muretsema. Samuti ei nõuta tavalistes koolides, et peaks mängima tennist, tegema lohesurfi, golfikeppe ostma jm varustusega spordialasid. Uisulaenutus on iga liuvälja ääres olemas, pangu siis parkmetsadesse suusaradade äärde ka suusalaenutus püsti. Aga see muidugi pole kasumlik, sest lumi tuleb nädalakeseks maha, siis on kaks nädalat jälle pori jne jne. Loomulikult võib igaüks ise oma lapsi suunata kuhu spordiala juurde iganes. Aga see kollektiivne pressing, et iga pere peab lapsele suusavarustuse orgunnima nende paari suusatunni pärast talvel on ülinõme. Mul nt ei ole sugulasi, kel mingeid laste suuski oleks. Ma ei tea sellest midagi, pole aimugi, mis sorti asju kuskilt järelturult osta. Keegi minu tutvusringkonnast ei huvitu suusatamisest, välja arvatud üks kolleeg, kes 10 a tagasi tundis suusarajal seljas raksu, jalad kadusid alt ja viidi kiirabiga minema.
Õnneks ma elan praegu ühes vähe soojemas riigis, kus suusahuvilised sõidavad kuhugi mäe otsa ja ülejäänud inimesed jäetakse rahule.
Mis puutub suusatreeneritesse, siis millegipärast on mulle jäänud nende sõnavõttude põhjal mulje neist kui kõige nõmedamatest tüüpidest üldse. Kunagi mingi vanamees vingus telekas, et lapsed on kõik laisad ja saamatud tänapäeval, tema, õilishing, siis trennis kasvatab inimesi neist. Jajah.