Asi pole programmi omandamises vaid ajas. Kas sul on tõesti nii palju vaba aega, et oma laste kooliprogramm omandada ja siis pühendunult ka teadmised edasi anda?
Me kõik oleme selle kooliprogrammi juba omandanud.
Ma läksin kooli üle 35 aasta tagasi. Tõesti ei ole enam iga teoreem, valem, reegel ja fakt meeles. Laste õpikuid ja töövihikuid sirvides ning neid koolitöödes aidates ju näen, et paljugi on muutunud nii õppimise sisus ja õpetamise metoodikas, rääkimata sellest, et mõnedes ainetes on sisu tänu riigikorra muutumisega ikka kardinaalselt teine.
Ma olen aru saanud jah, et perekoolikatel ei unune midagi ja nad on täitsa lõdvalt võimelised oma 10. klassi lapsi kodus õpetama täiskohaga töö ja teiste pereliikmete ning kohustuste kõrvalt. Mina ei ole, sest ma olen täiest tavaline inimene. Paljugi läheb meelest, paljugi vastu ei tundnud enda kooli ajal sügavuti huvi ja puudub ja huvi pedagoogika ning õpetamise vastu.
No kuulge, kümnenda klassi lapsed õpivad juba ammu ilma vanemateta.
Jah, muidugi õpivad, kui nad käivad koolis ja neil on õpetajad. Vaidlus tekkis ju sellest, et üks Kägu teatas, et tema jätab oma lapsed koduõppele. Koduõppel ei ole õpetajaid, lapsevanemad ongi õpetajad. Päris ilma õptajata ei ole ju võimalik aineid omandada.
Ei tea jah, kuidas selle perekoolika 10. klassi laps ülikoolis hakkama saaks, kus iseseisva töö osakaal on ikka tunduvalt suurem kui keskkoolis. Võtab järeleaitaja?
Ülikoolis juhendavad üliõpilasi õppejõud, päris iseseisvalt ja ilma juhendamiseta ei tule ju ka ülikoolis ühtki ainet omandada. Koduõpe aga seda just tähendabki, et aine tuleb kodus iseseisvalt omandada. Õpetajaks on sel juhul kas lapsevanem või lapsevanema poolt otsitud/palgatud õpetaja.
Jälle üks näide perekoolikate ülivõimetest, kus nende 10. klassi lapsed saaks kooliprogrammi omandatud kodus täiesti õpetajate abita. Miks te oma laste aega siis üldse raiskate ja nad hetkel koolis käivad? Te olete võimelised neid ise kodus õpetama ja ega nad ju tegelikult õpetamist ei vajagi, selleks on õpikud, mille abil nad kõik selgeks saavad.