RE: Kas lasteaed on autistlikule lapsele lahendus?
Vabandust, minu viga! Ma ei saanud aru, et jutt oli paremini hakkama saamisest võrreldes erilasteaia lõpetanud lastega. Tundus, et kellegi autist on nii kõnes kui sotsiaalsetes oskustes koolis lausa tavalastest osavam.
See \”kõnetute laste rühm\” kõlab huvitavalt. Kas see on Eestis? Pole nagu kuulnud.
Minu autist käis kõneravilasteaias ja oli oma rühmas ilmselt kõige vähem rääkiv laps. Üldiselt ei olnud selles lasteaias küll juttugi sellest, et keegi räägiks vaid kaks-kolm sõna – kõik vadistasid ikka tunduvalt rohkem. Enamiku puhul oli küsimus pigem diktsioonis või üksikutes häälikutes, mitte kõne puudumises.
Naastes teemaalgataja küsimuse juurde – kas lasteaed on autistlikule lapsele lahendus?
Mina vastaksin, et tõenäoliselt on küll, aga lahendus saab see olla ainult siis, kui on mingi probleem. Probleemiks tavalasteaias võib olla näiteks mõistmatus kasvatajate või rühmakaaslaste poolt, suutmatus mingites standardites järele anda. Lapse poolelt vaadates võib olla probleemiks lärm, kaootilisus ja sellest tulenev pinge, millele võib järgneda ebaadekvaatne, vägivaldne reaktsioon või totaalne endasse tõmbumine. Samad probleemid võivad muidugi tekkida ka erilasteaias, aga vähemalt õpetajad peaks olema nende probleemide osas pädevamad, lapsi on vähem ja nad on arvatavasti ikkagi vaiksemad. Tõenäoliselt tekib ka lastel harjumus aktsepteerida ja arvestada teiste eripärasid.
Kui väiksel autistil tavalasteaias probleeme pole, suhted korras ja laps rõõmus, siis muidugi ei pea teda tingimata kuskile mujale panema. Nagu öeldakse – kui miski ei ole katki, siis pole seda vaja ka parandama hakata.