Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kas mõnes riigis veel piimasuppi süüakse

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 38 )

Teema: Kas mõnes riigis veel piimasuppi süüakse

Postitas:
Kägu

Teab keegi piimasupi lugu? Enamik toite, mis Eestis süüakse, on sarnasel kujul pea igas Euroopa riigis ja ka teiselpool maakera olemas, aga piimasupist ma küll midagi ei tea.
Sellega meenus lugu rullbiskviidiga, mida kord pakkusin kui tüüpilist Eesti kooki(mul oli küll tort tehtud) ja siis peruulane ütles, et see on nende kook, et me oleme selle neilt laenanud 🙂

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ei usu, et piimasupp ka päris ehe Eesti toit on, pigem ikka slaavi sugemetega.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Soome-ugri rahvaste retsepte vaadates tundub, et me pole ainsad…

Please wait...
Postitas:
Kägu

Teab keegi piimasupi lugu? Enamik toite, mis Eestis süüakse, on sarnasel kujul pea igas Euroopa riigis ja ka teiselpool maakera olemas, aga piimasupist ma küll midagi ei tea.

Siin ütleb, et piimasupp on levinud Ida-Euroopa maades. Muidugi paljud inimesed ilmselt ei tee või ei söö seda, isegi kui see nende maal on traditsiooniline toit olnud, Eestist leiaks ilmselt ka terve hulga inimesi, kellele piimasupp ei maitse. Mulle meeldib riisiga piimasupp. Samas köögiviljadega piimasuppi ma pole harjunud sööma, samas saaksin selle söödud, kui muud poleks võtta. Piima-nuudlisupp jääb kuhugi sinna vahepeale, võin süüa, kui pakutakse, aga ma ei vali seda otseselt ise endale söögiks, samas lapsepõlves sõin seda tihti. Klimpidega piimasupp oli kunagi mu lemmiktoit, aga seda ma pole ikka väga kaua juba söönud, sest ma ei viitsi klimpe teha ja mujal pole ka pakutud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Piimasupp on levinud seal, kus piima oli, et suppi keeta. Enne kui piimaasendused tekkisid, siis piima sai ainult neilt lehmadelt, kellel sündis pull vasikas, kes siis tapeti. Piima, mis on vasika söök, tarbis perekond. Lehmvasikas kasvatati suureks ja siis läks peaaegu kogu piim vasika kasvatamiseks. Selleks, et oleks piisavalt lehmi, et jaguks nii vasikatele söögiks kui endale söögiks selleks pidi olema lehmadel piisavalt sööki nii talvel kui suvel. Maades kus on palju mägist pinda ja kasutamiskõlbmatut pinda, noo seal ei saagi piimasupp levinud olla.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Piima talumise võime on tegelikult vähestel rahvastel ja need vähesed on Kesk-ja Põhja-Euroopas, kus karjapidamine tänu rohkele heinale võimalik ja arenenud laktoositaluvus. Pluss tänu külmale kliimale oli võimalik üldse piima hapendamata kujul kauem säilitada ja tarbida.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ühes kokaraamatus oli piimasupi retsept (või äkki oli keefir vms), pidi olema vene retsept. Ja sinna võis panna kõiksugu jääke – vorsti, juurvilju, hapukurki…

Please wait...
Postitas:
Kägu

Lehmvasikas kasvatati suureks ja siis läks peaaegu kogu piim vasika kasvatamiseks.

Kas see vasikas ennast lõhki ei joonud, tead ka ikka kui palju lehm piima annab?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Soomes süüakse. Siin on üldse suur piima ülistamise kultuur. Seepärast on siin ilmselt ka nii palju laktoositalumatuid(vb ka moe pärast). Aga samas seda 1.5% ja rasva ja laktoosivaba ollust ei saa üldse piimaks nimetada.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Piimasupiga on see ka kummaline, et mehed seda naljalt ei söö, erandeid muidugi on. Samas naised enamjaolt söövad.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Teab keegi piimasupi lugu? Enamik toite, mis Eestis süüakse, on sarnasel kujul pea igas Euroopa riigis ja ka teiselpool maakera olemas, aga piimasupist ma küll midagi ei tea.

Sellega meenus lugu rullbiskviidiga, mida kord pakkusin kui tüüpilist Eesti kooki(mul oli küll tort tehtud) ja siis peruulane ütles, et see on nende kook, et me oleme selle neilt laenanud 🙂

Oh peruulast on üldse raske mingi toiduga üllatada. Nad söövad kõike ja teevad kõike. Süldi ja verivorsti peale ei minesta teps mitte, vaid asuvad kohe proovima. Kartulisalati vaadati küll veidi kõhklevalt, hapukoorega nad vist nii palju ei mölla.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Argentiinas sain piimasuppi.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ühes kokaraamatus oli piimasupi retsept (või äkki oli keefir vms), pidi olema vene retsept. Ja sinna võis panna kõiksugu jääke – vorsti, juurvilju, hapukurki…

See on okroška, see on külmsupp ja pigem hapupiimaga.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Lätis söövad piimasuppi (lasteaias pakuti)

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

“melkesuppe” on Norras täitsa olemas. süüakse tavaliselt magusalt ja kaneeliga, aga samas on makaronid sees.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Lehmvasikas kasvatati suureks ja siis läks peaaegu kogu piim vasika kasvatamiseks.

Kas see vasikas ennast lõhki ei joonud, tead ka ikka kui palju lehm piima annab?

Ära aja segi praeguseid ja 500 aasta taguseid lehmi. Kuigi ma kaldun arvama, et ka sel ajal ei lastud vasikal imeda ja vasikad sai pigem kooritud piima.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Teab keegi piimasupi lugu? Enamik toite, mis Eestis süüakse, on sarnasel kujul pea igas Euroopa riigis ja ka teiselpool maakera olemas, aga piimasupist ma küll midagi ei tea.

Sellega meenus lugu rullbiskviidiga, mida kord pakkusin kui tüüpilist Eesti kooki(mul oli küll tort tehtud) ja siis peruulane ütles, et see on nende kook, et me oleme selle neilt laenanud 🙂

Noo, kõige varasem retsept rullbiskviidist (vanasti nimetati moosirulliks) on tegelikult üldse leitud USA’st ja teada on, et kook pole Euroopa päritolu.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kahtlen sügavalt, et rullbiskviit Peruu päritolu. Selle koogi tegemiseks on vaja mune, nisujahu, suhkrut, särki-värki, mida hakati Lõuna-Ameerikas tarvitama peale eurooplaste sissetulekut. Küllap hetkest, mil hakati biskviittaigent tegema, hakati sinna ka midagi määrima ja rulli keerama.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

ma väga loodan, et teised rahvad ei pea sellist suppi sööma. õudne on!

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Teab keegi piimasupi lugu? Enamik toite, mis Eestis süüakse, on sarnasel kujul pea igas Euroopa riigis ja ka teiselpool maakera olemas, aga piimasupist ma küll midagi ei tea.

Sellega meenus lugu rullbiskviidiga, mida kord pakkusin kui tüüpilist Eesti kooki(mul oli küll tort tehtud) ja siis peruulane ütles, et see on nende kook, et me oleme selle neilt laenanud 🙂

Noo, kõige varasem retsept rullbiskviidist (vanasti nimetati moosirulliks) on tegelikult üldse leitud USA’st ja teada on, et kook pole Euroopa päritolu.

Aitâh, hea teada. Mulle toidu ajalugu meeldib

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Noo, kõige varasem retsept rullbiskviidist (vanasti nimetati moosirulliks) on tegelikult üldse leitud USA’st ja teada on, et kook pole Euroopa päritolu.

Kuidas see on teada? Erinevad allikad ütlevad, et päritolu on tõenäoliselt Kesk-Euroopa, võib-olla Austria. USAs avaldati esimene taoline retsept, aga see ei näita veel päritolu. Arvestades seda, et Utica, NY piirkonda tulid esimesed asunikud Inglismaalt ja edaspidi mujaltki Euroopast, siis pigem toodi see sinna sisse just Euroopast. Selliseid küpsetisi ei teinud ju algselt vaesem või madalamat päritolu rahvas. Kõrgklass sai aga ilmselt inspiratsiooni kuningakodadest, kes Euroopas olid omavahel tihedate sugulussidemetega seotud ning nendest see tõenäoliselt ka edasi levima hakkaski.

Inglise keelde tuli sõna “roulade” prantsuse keelest juba 18. sajandi alguses ning sellega nimetati nii soolaseid lihast rulle kui ka hiljem magusaid täidisega koogirulle.

https://thosethingscalledwords.wordpress.com/2014/08/12/swiss-rolls/
https://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_roll
https://en.wikipedia.org/wiki/Roulade
https://en.wikipedia.org/wiki/Yule_log_(cake)

Please wait...
Postitas:
Kägu

“melkesuppe” on Norras täitsa olemas. süüakse tavaliselt magusalt ja kaneeliga, aga samas on makaronid sees.

Appi, mul tulid külmavärinad peale seda ette kujutades.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mulle lihtsalt meenus piimasupiga seoses- töötan haiglas. Meil oli itaallasest patsient osakonnas. Peale oppi anti piimasuppi. Mulle jäävad vist eluks ajaks meelde selle itaallase suured kohkunud silmad, kui ta hämmeldunult lusikaga piimasuppi liigutas ja küsis ” püha taevas, miks te pastale piima peale valanud olete ja veel sooja piima….????” ( eelnev oli tõlge). :))

Please wait...
Postitas:
Kägu

Piimasupiga on see ka kummaline, et mehed seda naljalt ei söö, erandeid muidugi on. Samas naised enamjaolt söövad.

sellisel juhul olen mina mees. 😉

Please wait...
Postitas:
Kägu

mu lapsepõlve kodune piimasupp oli magus makaronisupp. või magus riisisupp. ei hinda seda kõrgelt.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
kitah

ma väga loodan, et teised rahvad ei pea sellist suppi sööma. õudne on!

mis ta nüüd õudsem on kui prantslaste konnakoivad või elusad austrid või aasialaste putukad-ussid või kodukoer

Please wait...
Postitas:
kitah

mu lapsepõlve kodune piimasupp oli magus makaronisupp. või magus riisisupp. ei hinda seda kõrgelt.

Venelased söövad ka lapšaad vahel magusalt ja leiavad, et maitsvamgi veel. no ei kujuta ette …
Riisisupp võib küll olla magus ja kaneeliga, niisama mannasupp, aga makaronisupp? Kruubisupp?

Please wait...
Postitas:
Kägu

mu lapsepõlve kodune piimasupp oli magus makaronisupp. või magus riisisupp. ei hinda seda kõrgelt.

Venelased söövad ka lapšaad vahel magusalt ja leiavad, et maitsvamgi veel. no ei kujuta ette …

Riisisupp võib küll olla magus ja kaneeliga, niisama mannasupp, aga makaronisupp? Kruubisupp?

Piimasupi sisse pannaksegi alati veidi suhkrut ka, lihtsalt oskamatud kokad pingutavad üle. Kruubisupp aimatava magusa maitsega on igal juhul parem kui ainult soolaga.

Please wait...
Postitas:
kitah

mu lapsepõlve kodune piimasupp oli magus makaronisupp. või magus riisisupp. ei hinda seda kõrgelt.

Venelased söövad ka lapšaad vahel magusalt ja leiavad, et maitsvamgi veel. no ei kujuta ette …

Riisisupp võib küll olla magus ja kaneeliga, niisama mannasupp, aga makaronisupp? Kruubisupp?

Piimasupi sisse pannaksegi alati veidi suhkrut ka, lihtsalt oskamatud kokad pingutavad üle. Kruubisupp aimatava magusa maitsega on igal juhul parem kui ainult soolaga.

Ahsoo. Ma pole ise kruubisuppi teinud, aga kui olin kunagi kooliajal haiglas tööl, siis seal oli õhtusöögiks tihti piima-kruubisupp või piima-riisisupp. Viimane on mu lemmik, aga vat kas kruubisupil veidi magusat maitset oli, seda ma küll enam ei mäleta. Piima-klimbisupil küll oli.

Please wait...
Postitas:
Kägu

mu lapsepõlve kodune piimasupp oli magus makaronisupp. või magus riisisupp. ei hinda seda kõrgelt.

Venelased söövad ka lapšaad vahel magusalt ja leiavad, et maitsvamgi veel. no ei kujuta ette …

Riisisupp võib küll olla magus ja kaneeliga, niisama mannasupp, aga makaronisupp? Kruubisupp?

Piimasupi sisse pannaksegi alati veidi suhkrut ka, lihtsalt oskamatud kokad pingutavad üle. Kruubisupp aimatava magusa maitsega on igal juhul parem kui ainult soolaga.

Piim on ju nii suht magusa magusa maitsega. Imelik komme. Aga ilmselt ma ei saa sellest aru, sest mulle ei maitseks piim ka soolasena vast paremini. Kuumutatud piima lõhn… õõõhh

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 38 )


Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kas mõnes riigis veel piimasuppi süüakse