Oma 13-a lapse klassiõe vanemad läksid lahku. Olid varjanud seda laste eest viimse hetkeni, ja siis korraga lihtsalt teatasid… lastele tuli see täieliku pauguna, põhjustas suure trauma. Klassiõde oli öelnud mu lapsele, et ta oleks olnud sada korda rahulikum, kui vanemad oleksid talle sellest tasapisi, aste-astmelt, märku andnud. Suhe oli käärinud juba aastaid, kuid vanemad tegid kõik, et lapsed mitte kui midagi ei aimaks. Minu arust talitasid nad valesti. Ei, mingeid suuri karjumisi-tülisid ei pea lapsed pealt nägema, kuid vanemad oleks võinud lastele siiski juba enne ausalt mainida/märku anda, et abieluga pole enam kõik nagu enne. Siis oleksid lapsed jõudnud olukorraga harjuda – ka nemad vajavad selleks samm-sammult edasi liikumist.
Nüüd aga juhtus lastega umbes nii: “Tead, me peame isaga teile midagi rääkima. Me läheme lahku. Ja sellega seoses me kolime siit majast välja, maja müüme maha, läheme elama teise linna, teie vahetate kooli ka, hakkame elama X-linnas kahetoalises korteris.” Ja nüüd vanemad imestavad, miks lapsed said trauma? Isegi täiskasvanud laste puhul (kes elavad juba eraldi) võib selline äkiline teatamine suure trauma tekitada. Parem seega lastele ausalt, ilma liigsete emotsioonideta, öelda et suhtega probleemid, aga püüame lahendada. 20-a peaks ilusti aru saama küll, ja ehk oskab ta koguni mingit head nõugi anda. PS. Paariteraapiasse vm jurasse ma ei usu, pole ühtegi tuttavat, keda see aidanud oleks.
No need 13aastased kujutavad ette, et oleks teisiti läinud. Kuidas sa räägid 10-11-12 aastasele, et “meie suhe on hama, võibolla lähme lahku, võibolla mitte” – tekiks uus probleem – hirm ja ebakindlus, sest võibolla lähevad lahku, võibolla mitte.
12-13aastane ei märka ka ise suhete jahenemist. Ei pidanudki head nägu tegema, alati ei olegi tüli ja karjumist ja ammugi laste nährs. Aga suhted jahenevad – 12aastane ei märka sellist asja.
Pigem oli häda lapse tundlikus vanuses ja, et lahutusega kaasnes ka elukoha, vb isegi kooli ja sõprade vahetus.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 27.12 21:10; 27.12 21:13;