Minul on iidvana kokaharidus, aga retseptidesse suhtun ettevaatlikult. Miskipärast ei osata retsepte kirjutada. Väga levinud viga on see, et eeldatakse, et kõik on ägedad kokad. Mind see muidugi ei sega, aga alalõpmata kohtan totraid retsepte stiilis (see nüüd on suvaline näide, mmitte mingi reaalne retsept, aga saate aru küll, mida silmas pean). Kõigepealt on vajalike koostisosade list, mis muidugi on õige. Näiteks. Kartulid niipalju, juust niipalju, hakkliha niipalju, munad niipalju jne, aga edasi läheb stiilis –
– katke ovaalse küpsetusnõu põhi õli ja toore kartuli viiludega (miks ovaalse)
– võtke pool veisehakkliha kogusest (miks loetelus polnud, et on vaja just veisehakkliha)
– laotage see ühtlase kihina kartulitele
– võtke tund aega toasoojas seisnud munad ja kloppige need kiiresti vahtu (eee…kas oli raske öelda esimesena, et veenduge, et kanamunad on toatemperatuuril)
– valage munasegu vormi, segades sinna enne riivitud juustu (no kurat, öelnud kohe, et juust peab olema riivitud)
– lisage ülejäänud veisehakkliha
– kiht kartuleid, mis on kergelt keedetud (mida fakki, hakkan nüüd keetma või)
– lisage varem blanšeeritud tomatid (miks sa mulle nüüd ütled, et pidin neid neid blanšeerima)
– katke pealt juustuviiludega (ah et osa juustu pidi viiludes olema, hea nüüd teada)
– ärge unustage kõiki kihte maitsestada soola ja meeldivate ürtidega (ahah, tõstan siis kihid uuesti lahti)
– soovi korral asendage õli põhjakihis võiga (okei, dekonstrueerime veelkord)
– eriti hea saab, kui kasutada pooleks veise- ja seahakkliha (ah, mine sa ka p****)
Minu arvates ka on see postitus ikka väga veider. Ei kujutaks samuti ette, et inimene ei loe retsepti läbi, enne kui mingit toitu esimest korda valmistama hakkab. Eriti veel mingi ‘kokaharidusega’ inimene. Niimoodi näpuga järge ajades hakkaks süüa valmistama just mingi teismeline algaja, mitte täiskasvanud tervemõistuslik diplomeeritud kokk. Absurdikas.
Selline retsept on täiesti adekvaatne ja välditud on asjade ülekordamist. Loed läbi, asi klaar, teed ettevalmistused ja hakkad tegutsema. Mina, kokandusekauge inimene, ei näe selle retsepti juures mitte ühtegi probleemi. Jah, see retsept oli näide, mitte reaalne, mõistan. Aga kui see oleks ka päris retsept, siis on see täiesti normaalselt esitatud juhend.