Teema: Kas olen saamatu kokk või pirtsakas?
Hea näide halvasti kirja pandud retseptist on täiesti tavaliste hakk-kotlettide retsept https://nami-nami.ee/retsept/2709/lihtsad_hakk_kotletid
“Pane saiaviilud või riivsai umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis. Lisa hakkliha, muna, sibul ja maitseained ning sega ühtlaseks. Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks.”
Ehk siis alguses pannakse saiaviilud vedeliku sisse ligunema ja edasistes juhistes nendega enam midagi ei tehta. Jah, loogiliselt saab aru, et eks need tuleks kotletitaignasse segada, aga ilmselgelt ei tee retsepti järgi kotlette kogenud kokk, nii et loogiline oleks ikkagi ka lihtne tööprotsess ära kirjeldada.
selliseid mittemõistmisi tekiks vähem, kui juba lapsena ema-isa-vanaemaga koos toitu valmistada.
selliseid mittemõistmisi tekiks vähem, kui juba lapsena ema-isa-vanaemaga koos toitu valmistada.
Aga ajas paraku tagasi ei lähe ega oma vanemate käitumist muuda, samas need inimesed võiks ka kuidagi informatsiooni kätte saada ega peaks ratast leiutama.
Naljakas, kuidas osad inimesed suudavad ükskõik mis teemad enda upitamiseks kasutada, isegi mingite kotlettide tegemisel saab praalida “nä-nä-nää, mis sa siis ei õppinud juba lapsepõlves, nüüd nälgi, lollakas”.
Samad inimesed on kindlasti väga kurjad, kui mõni nende jaoks võõras asi on halvasti lahti seletatud.
Hea näide halvasti kirja pandud retseptist on täiesti tavaliste hakk-kotlettide retsept https://nami-nami.ee/retsept/2709/lihtsad_hakk_kotletid
“Pane saiaviilud või riivsai umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis. Lisa hakkliha, muna, sibul ja maitseained ning sega ühtlaseks. Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks.”
Ehk siis alguses pannakse saiaviilud vedeliku sisse ligunema ja edasistes juhistes nendega enam midagi ei tehta. Jah, loogiliselt saab aru, et eks need tuleks kotletitaignasse segada, aga ilmselgelt ei tee retsepti järgi kotlette kogenud kokk, nii et loogiline oleks ikkagi ka lihtne tööprotsess ära kirjeldada.
selliseid mittemõistmisi tekiks vähem, kui juba lapsena ema-isa-vanaemaga koos toitu valmistada.
Kes on ema-isa-vanaemaga juba lapsena toitu valmistanud, ei vajagi ilmselt mingit kotletiretsepti. Aga mismoodi see asjasse peaks puutuma? Kui inimesel on kotletiretsepti vaja, siis võiks ju loota, et leitud retsept järgi saabki kotletid valmis teha, mitte ei pea poolt retsepti ise välja nuputama.
Naljakas, kuidas osad inimesed suudavad ükskõik mis teemad enda upitamiseks kasutada, isegi mingite kotlettide tegemisel saab praalida “nä-nä-nää, mis sa siis ei õppinud juba lapsepõlves, nüüd nälgi, lollakas”.
Samad inimesed on kindlasti väga kurjad, kui mõni nende jaoks võõras asi on halvasti lahti seletatud.
kust sa seda upitamist ja kurjust näed? Lihtsalt mainin, et kaasake oma lapsi juba varakult söögitegemisse, nii on neil hiljem elus kergem.
Võibolla olin liiga järsk, lihtsalt siin on nii tavaline, et lajatatakse mingi tagantjärele tarkus, mis kuidagi ei aita, aga lihtsalt mõjub eneseupitamisena.
Hea näide halvasti kirja pandud retseptist on täiesti tavaliste hakk-kotlettide retsept https://nami-nami.ee/retsept/2709/lihtsad_hakk_kotletid
“Pane saiaviilud või riivsai umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis. Lisa hakkliha, muna, sibul ja maitseained ning sega ühtlaseks. Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks.”
Ehk siis alguses pannakse saiaviilud vedeliku sisse ligunema ja edasistes juhistes nendega enam midagi ei tehta. Jah, loogiliselt saab aru, et eks need tuleks kotletitaignasse segada, aga ilmselgelt ei tee retsepti järgi kotlette kogenud kokk, nii et loogiline oleks ikkagi ka lihtne tööprotsess ära kirjeldada.
See on nüüd küll juba mõlemisvõimetuse tippsaavutus, kui inimene ise ei suuda aru saada, et ligunenud sai tuleb taignasse pudistada.
Mis järgmiseks? Klaasist veejoomise õpetus? Eesti kaasava ja aktiivõppemeetodeid kasutava hariduse viljad juba vohavad noorte naiste hulgas.
Ka lihtsat asja saab kirjeldada korrektselt, mitte jätta otsi õhku rippuma. Oskus infot süstematiseerida ja loogiliselt esitada eeldab ka mõtlemisvõimet, aga tuleb välja, et isegi kotletivalmistamise protsessikirjeldus võib raskusi valmistada. Kotletiretseptis saab igaüks aru, mida eeldatakse, keerulisemates ja täpsust nõudvates retseptides võibolla enam mitte.
Õige retsept oleks üldse selline:
Hakk-kotletid
See on nüüd küll juba mõtlemisvõimetuse tippsaavutus, kui inimene ei suuda ise kotlette teha!
Mis järgmiseks? Klaasist veejoomise õpetus?
Head isu!
Ka lihtsat asja saab kirjeldada korrektselt, mitte jätta otsi õhku rippuma. Oskus infot süstematiseerida ja loogiliselt esitada eeldab ka mõtlemisvõimet, aga tuleb välja, et isegi kotletivalmistamise protsessikirjeldus võib raskusi valmistada. Kotletiretseptis saab igaüks aru, mida eeldatakse, keerulisemates ja täpsust nõudvates retseptides võibolla enam mitte.
Tegelikult on üsna vähe retsepte, mis nõuavad grammipealt ainete kaalumist ja täpselt õiget tegutsemise järjekorra põhjalikku kirjeldamist. Kotletitainas nende hulka ei kuulu. Kui ei saanud aru, et ka leotatud sai tuleks sisse segada, siis mitte midagi ei juhtu ka, kui ei sega. Kotletid sellest halvemad ei saa, ütleks, et pigem paremad.
Vanasti jäi kodudes saia-leiba üle ja kontsikud kuivasidki ära, oli hea kotlettides kasutada, ei pidanud minema viskama. Andsid odavat massi kah. Tänapäeval see ju oluline pole. Ei tee piimas leotatud sai liha kuidagi maitsvamaks ega mahlasemaks. Aga massi annab ikka muidugi.
kui inimene ise ei suuda aru saada, et ligunenud sai tuleb taignasse pudistada.
Pudistada? Näe, ma küll seda ei teadnud, et just pudistama peab.
kui inimene ise ei suuda aru saada, et ligunenud sai tuleb taignasse pudistada.
Pudistada? Näe, ma küll seda ei teadnud, et just pudistama peab.
No vaevalt sa tegelikult arvasid, et terve saiakannikas või -viil niisama ilma pudruks/pudiks murendamata tainaga hästi seguneda saab. Ju tahtsid lihtsalt sõna kallal norida.
See on nüüd küll juba mõlemisvõimetuse tippsaavutus, kui inimene ise ei suuda aru saada, et ligunenud sai tuleb taignasse pudistada.
Oh jäta. Ma tegin kunagi mingi retsepti järgi esimest korda üht magustoitu, kus üks väiksem koostiosa oli mesi. Kästi mesi lahustada soojas vees. Panin ligunema ja teise laua peale, tööpinnalt ära. Pärast avastasin selle anuma sealt teise laua pealt, sest protsess oli suhteliselt pikk ja detailirohke. Retsept aga ei öelnud, et vat nüüd lisa see mesi-vesi.
Tegevuste järjekord on sama oluline osa korralikust retseptist kui koostisainete loetelu.
Kui üks või teine neist on vigane, on see retsepti kirjutamise töö tehtud väga halvasti ning lugejat mitte austades. Ükski juhend näiteks kapi kokkupanekuks ei ole ju selline, et “Võta ristpeaga kruvikeeraja. Pane tüüblid aukudesse. Nüüd veendu, et kapp on tasakaalus. Laske liimil 2 tundi kuivada. Õnnitleme, teie kapp on valmis.”
Sa pead olema sisse logitud, et vastata selle teemale.