RE: Kas see on normaalne või pingutan üle?
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Lugedees siinsete rasedate hädakisa, imestan, kuidas naised nii nõrgaks on jäänud? Ukuaru Minna langetas rasedana metsa ja võttis peale sünnitust kartuleid, siin aga peab mees 9 kuud naise kätt hoidma-kätel kandma, sest \”ma olen ju nii rase\”.
Mina olen Ukuaru Minna tüüpi. Kerged rasedused, sain ise kõik asjad tehtud, igal pool käidud ja oldud, mingit erikohtlemist ega poputamist ei nõudnud ega tahtnudki…Kiiresti ja kergelt neli last sünnitanud ja sünnitused olid nagu suur s..ahäda. Vahel kõhukinnisusega on palju hullem pressida ja punnida 😀
Viimasega oli mul ka verekaotus üsna suur, aga püsti tõusin, vetsus+du¨i all käisin ja vett jõin juba sünnitustoas olemise ajal (mõttetu ju seal tundide viisi niisama lesida ja beebiga tõtt vahtida, jätsin tita magama ja käisin vahepeal ära) Pärast ämmakas pahandas, et oleksid võinud abi kutsuda, et verekaotusest tingituna äkki oleksid ära minestanud kusgil…no ei minestanud ju. Ma ainult sünnitasin ju, ega ma sant ole, et mind teenindama või talutama peaks.
Mees ma sünnitusele kaasa ei tahtnud, sest olen 100% seda meelt, et sünnitus on naiste asi ja mehi sinna vahtima vaja pole. Õnneks ta ei tahtnud tulla ka. Oma haiglakoti pakkisin ise alati paar nädalat varem valmis, mees polekski osanud sinna midagi panna või teadnudki, mida ma kaasa võtta tahan või mitte.
Haiglasoleku aeg oli kõige igavam. 3 päeva niisama passida ja lakke vahtida, sest koju arstid mind kunagi samal päeval lubada ei tahtnud, kuigi olen kuulnud, et paljud saavad kohe koju. Täiesti mahavisatud aeg, kodus oleks saanud nii palju asju ära teha sel ajal…
Ma arvan, et sellepärast siin nii paljud kurdavadki, et mees ei taha enam teist-kolmandat last, kuna mees ei taha enam kogu seda kammajaad, alustades 9 kuud vinguva ja erikohtlemist vajava rasedaga, siis vägisi peale pressitud imikuga, kelle pärast ta magamatuna tööl käima peab (koos tegime, koos kasvatame esimesest elupäevast peale võrdselt-suhtmine) jne
Meie esiemadel olid selles suhtes asjad tunduvalt paremini paigas: sünnitus ja beebid-väikelapsed olid ema rida, kui juba kaela kandma hakkasid, hakkas isa nendega tegelema, tööriistade kasutamist, kündmist-külvamist õpetama.[/tsitaat]
Esiteks ei ole normaalne, et rase naine metsa langetab või pärast sünnitust kartuleid võtab. Normaalne ei ole ka kibelda sünnitusmajast koju, et \”kolme päevaga jõuaks ju nii palju asju ära teha\”. Normaalne on ikka mõni aeg enne sünnitamist ja jupp aega pärast pühenduda sellele, et keha saaks vähe aega puhata (rasedus kurnab seda, hilisem imetamine ja öised ülevalolekud samuti) ja samuti on normaalne emal pühenduda oma lapsele. Mitte aga leekida sünnituslaualt asju ajama ja tegutsema.
Kui sellel Minnal muud üle ei jäänud kui ise metsa teha ja vahetult pärast sünnitust kartuleid võtta, siis polnud parata. Siiski on kõigis ühiskondades ette nähtud nurgavoodiaeg (mida nüüd ei veedeta enam nurgavoodis, aga vahetu sünnitusjärgne periood on siiski ema-lapse sideme tekkimiseks ja ema keha taastumiseks mõeldud).
Teiseks julgen arvata, et sinu neli last ei ole mingi materjal, mille põhjal üldistada. Julgen arvata, et su sünnitusel abiks olnud ämmakas on vastu võtnud ikka hulga rohkem tittesid kui neli või nelikümmend ja näinud neid verekaotusest minestavaid naisi küll ja veel. Ei, nad kõik ei ole sinuga võrreldes s…hädad.
See toob mind kolmanda, kõige tähtsama punktini. Katsu natuke tagasi tõmmata seda empaatiavõimetut kahe rusikaga vastu rinda tagumist. Muidu on nii, et need neli last ei julge ega taha sulle kui emale mitte midagi rääkida, sest vastuseks tuleb alati toretsev targutamine, kui tubli sina ikka oled ja millised s…hädad on ikka need, kes raseduse ajal metsa ei tee. (?!) Katsu mõista, et normaalse naise jaoks on rasedus, sünnitus ja emadus midagi päris suurt ja võimast ja muudab nende elus vägagi palju. Ja ema, kes valjuhäälselt kinnitab, et tema jaoks ei muuda sisuliselt midagi, hindab oma last järelikult nulliks.
See, kas sina oled midagi kogenud, ei määra seda, kas see asi on üldse olemas või võimalik. Näiteks vähk, minestamine pärast verekaotust sünnitusel, kuus ühesoolist last, lotovõit (jätka ise).
Neljandaks, nagu sulle juba ka öeldud on. Meie esiemadel olid enda emad abiks ja meie esiemade mehed rügasid tõesti varavalgest hilisõhtuni välitöid teha ja hiljem talvehooajal tubaseid meestetöid. Seda ei saa võrrelda tänase ajaga, mil nii mehed kui naised käivad palgatööl ja külaühiskond on kadunud, ning keegi meist pole kõrvalt näinud hulka rasedusi (ja sünnitusi) enne, kui kord ise lapsed saame. Mitte ühelgi ajal ei ole naine sünnitanud ettevalmistuse ja abita, pole olnud ka imikuga ettevalmistuse ja abita. Lihtsalt see, kes aitab ja kuidas, on ajas muutunud. Nii et mõtle ikka ka, mida sa räägid.
Viiendaks. Ühes äärmuses on raseda naise kätel kandmine, teises äärmuses on sõpradega süüdimatult jooma tõmmata, kui oled oma 36 nädalat raseda naise OMA vanemate koju tarinud. Kuldne kesktee jääb sinna vahele. Näiteks minu mees lasi mul raseduste ajal päris palju hommikuti ja vajadusel ka päeval magada, tegi raskemad poeskäigud ise jne. Normaalne, hooliv mees nii talitabki. Minna tüüpi naistel ilmselt ei ole hoolivaid mehi, sest ükski hooliv mees ei lase rasedal naisel tassida, rassida, puid lõhkuda ja ööpäevase tite kõrvalt \”kodus kõike tegema\” tõtata või ei saada teda 6-nädalase imiku kõrvalt tööle, sest \”emapalka veel polnud ja teenistuses ei tohi auku jääda\” (viimane näide teisest teemast). Kui naisel ei ole toetavat meest kõrval, siis uhkeldada pole küll paraku millegagi, pigem on see koht, kus tuleks sellele naisele kaasa tunda.
Mul on kolm last. Oma mehe ja abikaasaga. Meil oleks kahtlemata ainult üks laps, kui ta oleks säärane mees nagu siin eelkirjeldatud näidetes.
Ja ma lugesin nüüd veel kord kogu tsiteeritud jutu läbi ja sain aru, et enim hämmingut tekitab see enda ürgnaiseks pidamine ja asjaolu, et peres on NELI last. Ometi leiab ema juba sünnitusmajas, et beebiga tõtt vahtida on \”mõttetu\” ja kolm päevagi ainult oma tita seltskonnas on \”täielikult mahavisatud aeg\”. Tõepoolest väga kummaline on lugeda.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 21.02 14:43; 21.02 14:45; 22.02 12:49; 23.02 00:00; 23.02 13:11;