Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kas tänapäeval on moodne kartulit mitte süüa?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 68 )

Teema: Kas tänapäeval on moodne kartulit mitte süüa?

Postitas:
Kägu

Kas sööte kartulit? Mina söön. Nii 2-3 korda nädalas ja mulle maitseb. Nüüd olen tähele pannud, et nii mõnigi tuttav ja töökaaslane ei söö kübetki kartulit- tegevat paksuks. Ausalt öeldes ajab see mind muigama. Kui palju inimene ikka kartulit sööb, et sellest paksuks minna.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mu meelest on tänapäeval igal sammul selliseid asju, mis paksuks teevad.

Omastarust sööd tervislikku jogurtit, aga see osutub kartulist hullemakski.

Mulle kartul meeldib, söön. Pigem ma ei söö saia. Kui ise teen, siis söön, aga ma ei viitsi eriti sageli ise teha.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kartul ise ei tee paksuks. Aga seda välditakse toidus kõrge süsivesikusisalduse pärast, mis tõstab veresuhkru sisaldust veres ja sellega seoses tõstab ka insuliinitundlikumatel inimestel insuliini eritumist. Kõrge insuliinitootmine põhjustab paljudel edaspidiselt insuliiniresistentsuse ja diabeedi. ka käitub insuliin rasvaladestajana. Seega rasvumise eelsoodumuse korral on kõrge süsivesikusisaldusega toiduaineid, nt saia, suhkrut, leiba ja kartulit, täitsa mõistlik vältida. kellel aga taolist eelsoodumust ei ole, selle pärast muretsema ei pea.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

No, kartulis on palju tärklist ja tärklis on süsivesik ning kuna ka suhkur on süsivesik, siis ainevahetuses on need kuidagi seotud, et organismile samasuguse mõjuga. Nii on kuidagi mulle meelde jäänud. Ka riisis on palju tärklist. Ning kartul, riis ja nisujahutooted, nt pastatooted, on samale pulgale asetatud.
Siin on kindlasti targemaid ka, kes teavad paremini.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina olen paks ja kartulit ei söö. Mitte kehakaalu pärast, aga mulle kartul lihtsalt ei maitse. Eriti õudne tundub keedukartul, mul võib ainuüksi keedukartuli lõhnast halb hakata.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kartul on süsivesikurikas. Ja kui soovid väljas süües koguseid ja kaloreid kontrolli all hoida, on kõige lihtsam võimalus kartulist-pastast-riisist lihtsalt loobuda ja süüa liha toorsalatiga. Seega lihtsalt mugav võimalus kaalu kontrollida. Mulle ka maitseb kartul ja kartulist tehtud toidud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kartul ise ei tee paksuks. Aga seda välditakse toidus kõrge süsivesikusisalduse pärast, mis tõstab veresuhkru sisaldust veres ja sellega seoses tõstab ka insuliinitundlikumatel inimestel insuliini eritumist. Kõrge insuliinitootmine põhjustab paljudel edaspidiselt insuliiniresistentsuse ja diabeedi. ka käitub insuliin rasvaladestajana. Seega rasvumise eelsoodumuse korral on kõrge süsivesikusisaldusega toiduaineid, nt saia, suhkrut, leiba ja kartulit, täitsa mõistlik vältida. kellel aga taolist eelsoodumust ei ole, selle pärast muretsema ei pea.

Just.

Minul avaldus see 30date alguses, kus kaal muudkui tõusis ja alla enam ei saanud. Ei toiminud mitte ükski taldrikureegel, toitumispüramiid jne. Kiiret tulemust lubavatest dieetidest jms hoidusin heaga eemale. Sealjuures olen terve elu armastanud sporti ja harrastasin seda ka sel perioodil.
Kuna mul oli liigestega jama, soovitas üks kiropraktik proovida ketogeenset dieeti, mis pidavat liigestele hästi mõjuma. Sellega võib päevas süüa peaaegu olematu hulga süsivesikuid ja kartul on täiesti välistatud. Pool kartulit sisaldab rohkem kui süsivesikuid päevas tarbida võib. See elustiil mõjus ja kilod kadusid. Kokku 24kg alla ühe aastaga, lisaks sain lahti liigesehädadest ja nahaprobleemidest.
Kindlasti ei sobi see kõigile, mõnele just vastupidine variant toimib samamoodi. Inimeste organismid on väga-väga erinevad.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mu mees on lapsest saati kartulit armastanud. Ikka nii 3-4 kartulit prae kõrvale. Nüüd viimastel aastatel ei taha enam, siiber saanud.
Vahel ikka sööb ka, kui nostalgia peale tuleb ja vanu häid “ühika pannikartuleid” teen, aga kui küsida, kas keedame lisandiks kartulit, siis mitte mingil juhul.
Mõnikord ikka on nõus ka Hasselbacki kartulitega, mis või ja maitserohelisega tehtud ja paar korda aastas kannatab ära ka ahjus tehtud kartulikuubikud koorekastmes kala või seentega.
Moest, kaloritest ja süsivesikutest ei arva ta midagi, lihtsalt isu on täis saanud.
Mind muigama ei aja, mina teeks kartuliroogi palju rohkem.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Just.

Kuna mul oli liigestega jama, soovitas üks kiropraktik proovida ketogeenset dieeti, mis pidavat liigestele hästi mõjuma. Sellega võib päevas süüa peaaegu olematu hulga süsivesikuid ja kartul on täiesti välistatud. Pool kartulit sisaldab rohkem kui süsivesikuid päevas tarbida võib. See elustiil mõjus ja kilod kadusid. Kokku 24kg alla ühe aastaga, lisaks sain lahti liigesehädadest ja nahaprobleemidest.

Kindlasti ei sobi see kõigile, mõnele just vastupidine variant toimib samamoodi. Inimeste organismid on väga-väga erinevad.

Mitu gr süsivesikuid sa selle aasta jooksul päevas tavaliselt sõid? Kas mingi hetk viskas keto üle ka? Kas nüüd enam ketot ei tee?

Küsin, sest ise kolmandat nädalat teen ketot ja olen tänaseks 8 kg kaotanud. Millegi järgi ei isuta ja nälga pole, aga samas on hirm, et kuidagi liiga ludinal on kõik läinud…

Please wait...
Postitas:
Kägu

Vahel harva ostan mõne kastme sisse, aga üldiselt meie toidulaual ei ole.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Üldiselt

Ei teagi miks, kas jubedalt väetist või mürke aga see poekartul ei kõlba süüa. Ja päriselt ei ole ka turult head kartulit saanud. Talunikud kasvatavad ju maksimaalse saagikusega sorte, mis ei pruugi head olla. Ülimaitsev kartulisort Berber ongi kaduma läinud, kusagilt enam selle seemet ei saa. Aga kodus maal vanemad veel kasvatavad kartulit, paremaid sorte ja viib lihtsalt keele alla.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Just.

Kuna mul oli liigestega jama, soovitas üks kiropraktik proovida ketogeenset dieeti, mis pidavat liigestele hästi mõjuma. Sellega võib päevas süüa peaaegu olematu hulga süsivesikuid ja kartul on täiesti välistatud. Pool kartulit sisaldab rohkem kui süsivesikuid päevas tarbida võib. See elustiil mõjus ja kilod kadusid. Kokku 24kg alla ühe aastaga, lisaks sain lahti liigesehädadest ja nahaprobleemidest.

Kindlasti ei sobi see kõigile, mõnele just vastupidine variant toimib samamoodi. Inimeste organismid on väga-väga erinevad.

Mitu gr süsivesikuid sa selle aasta jooksul päevas tavaliselt sõid? Kas mingi hetk viskas keto üle ka? Kas nüüd enam ketot ei tee?

Küsin, sest ise kolmandat nädalat teen ketot ja olen tänaseks 8 kg kaotanud. Millegi järgi ei isuta ja nälga pole, aga samas on hirm, et kuidagi liiga ludinal on kõik läinud…

Kuni 20 net carbs/ päevas ehk siis see päris-päris keto (+vegan), mitte selle mugandus LCHF.
Vahel viskas loomulikult üle, aga samas oligi see, et tõesti kõht oli koguaeg väga täis ja tänu sellele ei tekkinud igatsust ka tavapäraste toiduainete järele. Raske oli ainult sünnipäevadel jms üritustel, kuna tüüpiline toidulaud väga kubiseb süsivesikutest.
Selline kaalulangus ongi normaalne, eriti alguses. Endal oli samasugune jahmatus, et kuidas sellises tempos ja nii lihtsalt minna saab. Aga saab. 🙂 Jõudu!

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Isegi kui päris ketogeenset dieeti ei pea (olen ka seda teinud), siis madala glükeemilise indeksiga toitumisse kartul ei sobi. Keedukartuli GI on pisut alla 80, kartulipudrul veel kõrgem. Kõik toidud, mille GI on 60 ülespoole on sellise toitumise puhul kas välistatud või siis võtadki sellise täringusuuruse tüki päevas.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

http://www.eestikartul.ee/toitevaartus/kartul-toitainete-varasalv/

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

http://omamaitse.delfi.ee/tervis/5-muuti-kartulist-kartul-ei-tee-paksuks-ning-tuhleid-voib-suua-koorega?id=74336277

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Isegi kui päris ketogeenset dieeti ei pea (olen ka seda teinud), siis madala glükeemilise indeksiga toitumisse kartul ei sobi. Keedukartuli GI on pisut alla 80, kartulipudrul veel kõrgem. Kõik toidud, mille GI on 60 ülespoole on sellise toitumise puhul kas välistatud või siis võtadki sellise täringusuuruse tüki päevas.

Lisainfoks:
https://www.diabeet.ee/toitumine/mis-on-glukeemiline-indeks

https://eritoitumine.ee/eritoitumine/diabeet/glukeemiline-indeks-gi/
Kõrge GI
(70 ja üle selle)
glükoos
suhkur
valgest jahust tooted
ahju- ja friikartul
kartulipüree
kiirkaerahelbed
maisi- ja riisihelbed
jasmiiniriis
kevadine vanem keedetud kartul
lühiteraline kleepuv pudruriis
magusad karastusjoogid

https://paljasporgand.ee/vahenda-veresuhkru-taset-praktiliselt-kohe/

Tervislikuks toitumiseks ei pea seetõttu nüüd süsivesikuid vältima, need peavad lihtsalt olema “head süsivesikud”. Head süsivesikud on madala glükeemilise koormusega ehk siis imenduvad aeglaselt ning hoiavad sinu veresuhkru seetõttu stabiilsena ja balansis. See tähendab, et suure tõenäosusega ei vaeva sind energia kõikumine ja langused, mille taastamiseks tunned vajadust süüa “midagi head” või magusat.

Lihtne võti selle saavutamiseks on valgete toodete vältimine nagu sai, riis, suhkur, enamik kooke ja maiustusi ning isegi valge kartul. Selle asemel söö rohkelt rohelist juurvilja, täisteravilja ja pähkleid-seemneid. Seega sa võid süüa süsivesikuid, võinoh, lausa pead, kuid et hoida GK madalal, peaksid valima süsivesikute vahel (näiteks otsustama madala GI toitude kasuks, mis hoiavad sinu GK taseme toidukorra kohta madalal). GK mõõtmiseks lihtsalt liida kokku erinevate toitude GK näitajad.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kas see hooaeg või oli see kevadel oli terevisioonis üks kartuliinimene, teadlane vist ja teemaks kartul ja lõpetuseks küsiti ka seda paksuksminemise asja. Ja tema vastas nii, et kui inimene sööb päevas ka 2 kg keedetud kartulit, ikka ta paksuks ei lähe.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ei teagi miks, kas jubedalt väetist või mürke aga see poekartul ei kõlba süüa. Ja päriselt ei ole ka turult head kartulit saanud. Talunikud kasvatavad ju maksimaalse saagikusega sorte, mis ei pruugi head olla. Ülimaitsev kartulisort Berber ongi kaduma läinud, kusagilt enam selle seemet ei saa. Aga kodus maal vanemad veel kasvatavad kartulit, paremaid sorte ja viib lihtsalt keele alla.

See “ülimaitsev” Berber on varajane sort ja talvekartuliks ei kasvatatagi.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kartulit tuleb süüa külmalt, siis on tema glükeemiline indeks madal.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ülimaitsev kartulisort Berber ongi kaduma läinud, kusagilt enam selle seemet ei saa.

Kõigi nö. “kadunud” kartulisortide materjal on hoiul Sakus. Aga peab juba veebruaris ette tellima.

Meie kasvatame ise ja neid sorte, mis maitsevad. Kartulit on kerge ületalve säilitada, paljusid juurvilju aga pole kahjuks kerge kodus säilitada. Olen kursis küll, et LCHF-toitujad kartulit ei söö. Ise olen 40+ ja siiani pole kehakaaluga probleeme olnud, kuid ees ootavad hormonaalsed muutused jms. – mine tea, ehk pean minagi ühel päeval mingi eritoitumise ette võtma.

Laste menüüs on aga ni teraviljatooted (sepik, leib, puder) kui ka kartul olulisel kohal ning laste toitmist (paksusest on asi kaugel, nad pigem kilud) ilma kartulita ei kujuta ausalt öeldes ette. Isegi sugulase laps, kes peaaegu midagi ei söö (ka kilu) on nõus alati sööma kartulit ketšupiga …

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kartul on süsivesikurikas. Ja kui soovid väljas süües koguseid ja kaloreid kontrolli all hoida, on kõige lihtsam võimalus kartulist-pastast-riisist lihtsalt loobuda ja süüa liha toorsalatiga. Seega lihtsalt mugav võimalus kaalu kontrollida. Mulle ka maitseb kartul ja kartulist tehtud toidud.

kui kartuli asemel toorsalatit süüa, siis küll, aga paraku kipub nii olema, et süüakse ikka rohkem lihakraami, mis on märksa kaloririkkam

Please wait...
Postitas:
Kägu

Eks inimesed ongi erinevad. Kellele mis sobib ja meeldib. Minul soovitas ka arst pea aasta tagasi terviseprobleemide tõttu süsivesikud miinimumi viia ja lisaks 15 kaotatud kilole sain ka terveks. Kuna ise enam kartulit ei söö, siis mees on ka hakanud eelistama salat/köögiviljad-liha.
Paar korda aastas natuke söön. Nt esimest värsket keedetud kartulit tomati-kurgi-hapukoore salatiga ja jõulude ajal võtan ka mõned ahjukartulisektorid.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mina hoidun kartulist. Riisist ja pastast ka. Kindlasti ei söö ma valget saia. Kohe kindlasti ei taha ma eriti kartulit, kui on mingi eesti toit, st. liha ja kartul. Ma pigem söön liha ja juurvilju/salatit ja jätan kartuli söömata. Minu kehakaal on enam-vähem normis tänu sellele, et ma süsivesikuid piiran. Samuti on liha-kartul kombinatsioon väga raske seedida ja mulle ei meeldi kaotada päevas mitu tundi sellele, et ma olen toidust oimetu.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina armastan kartulitoite. Eriti mõnusad on krõbedad ahjukartulid (võin pannitäie nahka panna, ilma lisanditeta), kartulivorm ja ka kartulipuder. Lastele teen friikaid, saavad pealt krõbedad ja seest muredad. Seega hilissuvel ja sügisel, kui kartul on vitamiinirikas (eestlase jaoks on kartul olnud ikka C-vitamiini allikaks), söön ülepäeviti kartulitoite. Kevadel vähem, sest toiteväärtus on kadunud, asendan selle (külm.) köögiviljadega.
See on tõsi, et poes on kehvad kartulid. Õnneks seni saan kartuli peamiselt ämma keldrist.
Makaronid on süsivesik ja maitsetu kraam minu jaoks, neid ma ei söö üldse. Meie perest pole kartul kedagi paksuks teinud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

söön ja ei tee paksuks. Käisin aastaid tagasi Kaalujälgijates ja võis kartulit süüa ja sõingi. Maha läks kaal kenasti. Meie peres süüakse nädalas mitu korda, mehed majas. Endale meeldib mulle ohtra sibulaga praetud kartul, isu tuligi jälle peale.

Please wait...
Postitas:
Kägu

mulle kartul maitseb (eriti kartulipuder!), aga sööme ikka pigem riisi ja pastat, kuna nendega on vähem jamamist:)
Suvel värsket kartulit kulub küll päris palju. Sellesse, et kartul paksuks teeb, ei usu. Paksuks teevad rammusad lisandid seal kõrval.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Pasta ja riis kõlab ju palju peenemalt kui kartul, ometi on viimases palju rohkem kasulikke toitaineid.
Tärklis on taimede varuaine, kõik muundunud varred ja juured (mugulad, juurviljad), teraviljad jms sisaldavad seda suures koguses. Inimkehas (juba suus) lagundatakse tärklis glükoosiks, mis on vajalik energa saamiseks rakkudes.
Pole olemas kahjulikke (naturaalseid) toiduaineid, oluline on kogus, aeg, tihedus, kuidas neid süüa.

Please wait...
Postitas:
pritnispeeers

Meil on peaaegu vist iga päev kartul mingis variandis. Muid jubinaid ka muidugi juures, sest üks armastab veel lillkapsast, teine kaalikat, kolmanda lemmik on porgand, neljas sööb neid kõiki, aga ainult toorelt.
Mulle endale meeldiks riis ka väga, aga maitea…mis häda või viga on. Riisil on alati mingi hapu kõrvalmaitse, isegi riisikeeduvesi lehkab nii imelikult. Ei oskagi enam mingit riisi osta. Kunagi kui ma väike olin, siis Pärnus Atlantikas oli väga hea riis. See kohe oli hea!
Kartuli kasvatame oma pere jaoks ise, muud juurikad ostame jooksvalt.

Please wait...
Postitas:
Kägu

jah, mingid usuvad, et kõik, mis on valget värvi on kahjulik.

Please wait...
Postitas:
Kägu

jah, mingid usuvad, et kõik, mis on valget värvi on kahjulik.

Just. Eriti kahjulikud on valge redis, valge sibul ja küüslauk.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 68 )


Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kas tänapäeval on moodne kartulit mitte süüa?