Loen ja muigan. Me elame perega USA-s ja siin piirkonnas on märtsist saati pandeemia pärast põhimõtteliselt kõik kodused olnud. Meie mehega töötame kodust, lapsed õpivad kodus. Ma olen pea 9 kuud järjest iga päev kolm korda päevas süüa teinud. Menüüsid ei viitsi üles lugeda, aga poolfabrikaate me üldjuhul ei söö, seega kokkamist on palju. Õnn, et ma ainult poole kohaga hetkel tööl olen.
Mul sai sellest 3 x nädalas perele süüa tegemisest vist elu lõpuni kõrini pärast 4 aastat, mis lastega järjest kodune olin. Iga päev, hommikusöök, lõuna, õhtusöök. Õnneks on mees söögitegemise suures osas üle võtnud. Mul lihtsalt kadus selle koduse elu perioodi lõpuks täiesti huvi kokkamise vastu, vastikus tekkis lausa, kui pidin jälle mõtlema, mis süüa teha. Enne seda olin üsna suur kokkamishuviline, otsisin uusi retsepte, katsetasin erinevaid asju. Ja seegi hea, et pere ei ole pirts, et iga söögikord peab midagi uudset olema, saab ka eelmise päeva toitu soojendada.
Nädalamenüü aitab selle vastu. Võtad nädala jooksul ühe hetke, kus tundud olevat piisavalt lainel, et järgmise nädala söögid välja mõelda. Paned asjad kirja ja teed ka näiteks toidupoest tellimuse ära, kui see võimalus on. See on minul aidanud vältida olukorda, kus toiduvalmistamisest täiesti vastikus peale tuleks.
Mul ka mees samavõrd pädev köögis kui ma ise, aga ma ei oleks tahtnud sellesse auku langeda, et enam süüa teha ei meeldi, sest enne lapsi meeldis ka väga. Ennetavalt siis võtsingi menüü ja toiduasjade korraga ostmise plaani ja väga mugav on nii, stressi igapäevaselt ikka hulga vähem selle toidutemaatika ümber, kui tead juba hommikul, et täna on plaanis see ja see ja kõik asjad on ka olemas.
Nii mõnigi kurdab, et ei suuda sellise plaanimajanduse järgi elada, aga noh, mina ei oleks suutnud selle toidu üle stressamisega elada. Lisaks kõigele muule ju vaja veel jälgida, et toitumine oleks tasakaalus ja ei sööks nädal aega näiteks hakklihatoite. Nädalamenüüga on see lihtsam.
Ja nädalavahetused on meil alati plaanivabad, need söögid vaatame jooksvalt, kas teen mina, teeb mees või üldse tellime.
Minu eesmärk ei olegi uuesti toidulainele saada. Oli selline periood elus, kui kokkamine huvitas, nüüd on muud huvid ja hobid, nii et parem kulutan oma aega neile. Hindan rohkem omaenda aega, mida saan muudeks asjadeks kasutada, ja kuna lapsed on suuremad, siis on selleks ka võimalust. Mul on hea meel, et peres teised söögitegemise üle on võtnud. Ja ausalt öelda on huvi toidu ja selle maitse vastu ka aastatega vähenenud, mida lihtsam ja vähematest komponentidest, seda parem, nii et minu lemmiktoit on näiteks kaerahelbepuder, lõunasöök võib minu pärast ka keedupeedist koosneda, väga hea ja maitsev.
Üleplaanimisel pole ka mõtet. Söögitegemine oleneb meie peres pigem sellest, kui pikaks kujuneb mu enda tööpäev, kui pikaks mehe oma, kas on kellelgi peres mingi eriline isu, nt kui lapsed tahavad tatart, siis seda saabki, ei vaja mingit plaanimist ega nädalakava.
Meie pere ilmselt sööb üsna lihtsalt, nii et kui põhiasjad kapis olemas, saab õhtul või nädalavahetusel keset päeva lihtsalt vaadata, et mis sellest kokku keerab söögiks. Ma eelistan vabalt võtta. Sellest, mida tavaliselt nädalaks kappi ostame, annab alati midagi kombineerida, ei pea eriliselt ette mõtlema, ega kogu nädalat kavandama. Ja lastele meeldivad niikuinii peamiselt juurikad ja nende toorelt näksimine või toiduks valmistamine ei vaja mingit eraldi plaani.
Ja eks ma süüa mingil määral ikka teen, see, et korraks arvutist ja tööst paus teha ja kähku kartulid keema panna ja kartulipuder teha vmt, ei nõua palju aega ja saab möödaminnes tehtud. Või kähku mingi ühepajatoit ahju. Aga söögitegemist ületähtsustada ja plaanida ja valmistuda, seda tõesti enam ei taha.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt 23.11 08:56; 23.11 09:29; 23.11 10:54;