Kevadel proovisin vahelduvpaastu. Tegin toiduakna lausa 13-19 vahemikus. Kuu aega proovisin, no ei olnud mingit tulemust.
Ma arvan, et sa jätsid just siis pooleli hetk enne, kui oleksid tulemust nägema hakanud. Tahad öelda, et kohe mitte ühtegi kilo ei läinud alla?
Kõige hullem kurja juur on minu jaoks õhtune “midagi head” – et kui lapsed magavad, istun, vaatan filmi ja “luban endale” ka midagi maitsvat. Õuuudne, see annab kohese kaalutõusu. Usun, et õhtune vein samamoodi.
See vahelduvpaast on väga libe tee. Mitu portsu rasvast sealiha ja sefiiritorti selle ajaga ära jaksab süüa? Ikka kõvasti.
Üks mu tuttav tegi ka enda meelest vahelduvpaastu- rääkis, nagu mitmed siin, et nii lihtne ja kõige meeldivam dieet. Tal oli aken kõigest 3 tundi õhtusel ajal. Et ikka grillida ja koorelikööri juua saaks. Selge, et ta midagi alla ei võtnud. 21 tundi oli söömata ja siis kugistas 3 tunni jooksul sisse rohkem, kui teised kogu päeva jooksul sõid. Inimene suudab ka tunni ajaga tarbida rohkem kaloreid kui ta ööpäevas vajab.
Asi on siiski kalorite hulgas, mitte selles, kui lühikese või pika aja jooksul neid saadakse. Ja kui nagunii kaloreid lugema peab, siis mis selle vahelduvpaastu point on? Selle asemel, et toiduportsud päeva peale ära jagada, süüakse need sisse võimalikult lühikese ajaga ja arvatakse, et see langetab kaalu?
Sa oled vahelduvpaastu ideest valesti aru saanud. Iga amps tõstab veresuhkrut ja kui sa näiteks õhtul peale 18:00 ei söö ega NÄKSI siis veresuhkur on stabiilne ja ei tekita isu veel midagi ampsata pluss seedeorganid saavad puhata. Minu aken on 10:00 kuni 18:00. Ei õgi sellel ajal valimatult ja väljaspool seda akent ei NÄKSI midagi. Nii mõnus kerge on olla ja mingit näljatunnet ei ole (võtsin selle toitumise omaks mitte kaalulangetamise vaid tervise eest hoolitsemise pärast, jah 3 kilo kadus 1 kuuga aga siis jäi kaal paigale – rohkem ei olnudki mul kuskilt alla võtta ehk 58 kg pealt 55 peale ja see on mu ideaalkaal).
Absoluutselt vale.
Veresuhkrut mõjutab nii söömine kui ka mittesöömine, mistõttu soovitatakse näiteks diabeetikutel mõnda aega enne magamajäämist süüa väike tervislik snäkk (pähkleid vms), et koos ööga söömispaus liialt pikaks ei läheks. Mida pikem on paus, seda madalamaks vajub veresuhkru tase ja mida madalamal on, seda suurema hooga üles hüppab kui uuest sööma hakata.
Kui süüa liigne kogus süsivesikuid või liiga suur ports, läheb veresuhkru tase liialt kõrgele, mispeale insuliin asub seda hoogsalt vähendama ja kuna tase on liiga kõrge, tõmmatakse see sellise hooga alla, et läheb pigem liiga madalaks. Selline suur kõikumine tekitab omakorda suurema isu.
Veresuhkrut silmas pidades on kõige halvem variant süüa kogu päevane norm loetud tundide jooksul ära ning ülejäänud aeg täielikult paastuda.
Keha vajab, et söödaks mõistlik kogus tervislikku toitu, hoitaks seejärel 2-3 tundi pausi, söödaks seejärel tervislik snäkk (puuvili, natuke juustu, pähkleid vms), seejärel jälle paar tundi pausi, misjärel järgmine põhitoidukord jne. Söömisel peavad olema mõnetunnised pausid, et veresuhkru tase jõuaks stabiliseeruda ja korraga ei tohiks süüa nii palju, et veresuhkur lakke lendaks.