Õpetasime mehega parasjagu oma väikest last suures wc-s potil käies peput pühkima, kui avastasime, et meil on selleks – kuidas nüüd öelda – täiesti erinevad meetodid 😀 Mina olen lapsest saadik wc-s käies pühkimiseks paberi palliks kokku kägardanud, aga mu mees väitis, et tema näeb sellist asja esimest korda ja et wc-paberit hoopis volditakse kokku. Ma tean, et see küsimus on sama “tähtis” nagu see, kas wc-paber peab jooksma rulli eest või tagant, aga ikkagi oleks huvitav teada, nii et kus siis mujal kui mitte anonüümses foorumis küsida, kumba viisi siinsed käod kasutavad 🙂
Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Kas vetsupaberit voldite või teete palliks?
Teema: Kas vetsupaberit voldite või teete palliks?
Ja kuidas selle palliga siis tagumikku pühkida… Loomulikult voldin ja palli kasutamisest kuulen küll esimest korda.

Pole elus kuulnud, et peaks palliks veeretama. Kuidas sa selle palliga siis üldse tagumiku puhtaks saad? Peab siis mingi päris suure koguse võtma või kuidas? Kuidas see siis pärast potist alla läheb?

Voldin, palliks käkerdamisest kuulen samuti esimest korda..

Nutsuga küll ei pühi, aga voldin kokku, sest praegused paberid on nii õhukesed – näpud lähevad läbi ja siis pühid nagu araablane sõrmedega.

Mina ka voldin, ma ei teadnudki, et keegi palliks teeb.

Ma arvan, et sind omal ajal ei õpetatud. Lapsena leiutasid oma meetodi, sealt see palliks vorpimine tuligi. Palliga ei saa ju puhtaks, muidu pole selles midagi valet.

Loomulikult voldin. Ega see ajaleht pole, mida aastakümneid tagasi kokku käkerdati, et see pehmem oleks…

Aga äkki TA õppis omal ajal pühkima ajalehega kuivkäimlas? Sellest on mugavam ja kiirem pall teha. Tavalist vetsupaberit läheb palli tegemiseks palju, ei puhasta korralikult ja ummistab veel vetsu ära.

Siin ju alles hiljuti keegi kirjutas, kuidas nädalas ja kuus läheb mingi ulmekogus wc-paberit. Küllap need on need pallitajad.

Aga äkki TA õppis omal ajal pühkima ajalehega kuivkäimlas? Sellest on mugavam ja kiirem pall teha. Tavalist vetsupaberit läheb palli tegemiseks palju, ei puhasta korralikult ja ummistab veel vetsu ära.
Siiamaani käib ajalehega, et pole ümber õppinud?

Peale nr 2 voldin ja pärast pühin niiske WC-paberiga üle. Number 1 järel tegelikult loputan käsidušiga (nii tööl kui kodus see olemas) tervislikel põhjustel ja siis küll kuivatamiseks teen nö. lõdva palli, sest selle pindala on suurem.
Aga lapsepõlvest mäletan, et siis WC paberit polnud ja pühiti ajalehepaberiga, mida tõesti tuli kortsutada ja palliks teha, et mingitki kasu oleks. Mäletan, et proovisin nö sileda ajalehega ka pühkida, aga siis kulus juba palju paberit ja aega 😀

Ole hea ja lase mehel lapsele oma normaalset meetodit õpetada ja proovi ise ka.

Lolliks olete läinud või, mida te peldikus voldite? Paber võetakse rullist, kasutatakse ära ja visatakse potti. Vesi peale ja asi tehtud.

Hehh, ma ei ole ka pallikesest varem midagi kuulnud. aga meil oli mehe ja temapoolsete sõpradega selline kummaline arutelu, et kes pühib tagumikku prill-lauale toetudes ja kes tagumik õhus. Oli nii üht kui teist 🤭

Lolliks olete läinud või, mida te peldikus voldite? Paber võetakse rullist, kasutatakse ära ja visatakse potti. Vesi peale ja asi tehtud.
Ühekordselt? Näpud turritamas läbi paberi?

Tuleb korralikku paberit osta, siis pole midagi liiga õhuke. Voldin loomulikult, ühe pühkimise peale läheb 3 kokkuvolditud lehte. Vajadusel kordan protseduuri, vajadusel võtan paberile tilga vett ja pühin niiske paberiga (taas, paberi kvaliteet on väga oluline).
Seda palliks nutserdamist nägin ma esimest korda Seksi ja linna selles osas, kus Charlotte tahtis kangesti rasedaks jääda, aga poti peal avastas, et krt, jälle päevad. Ahastas natuke, väntas kilomeetri paberit rullist, käkerdas kokku ja hakkas pühkima. Ma vaatasin suu ammuli, et ahhaa, niimoodi pühitakse siis ameerikamaal.
Nr 1 puhul kuivatamisest saan veel aru, nr 2 puhul ei tee nutsakaga midagi ära. Lisaks läheb nutsaka peale jube palju rohkem paberit kui siis, kui ostad kvaliteetset kraami ja voldid.

Voldin loomulikult, ühe pühkimise peale läheb 3 kokkuvolditud lehte.
Miks sa raiskad, inimene? Õpi pühkima! 3-kihiline paber ei vaja mitte ainsalgi juhul mingit voltimist.

vajadusel võtan paberile tilga vett ja pühin niiske paberiga
Miks niiskeid tualettpabereid ei kasuta?
selliseid https://www.selver.ee/niisked-tualettpaberid-pure-zewa-42-tk

Voldin.
Aga küsimus ise pole minu jaoks küll üllatav, see on üks neist “kas lumi pakib või hakkab kokku” stiilis küsimustest. Guugeldage “fold or crumple” (või midagi analoogset) ja näete isegi, et teemaalgataja pole ainus, kes wc-paberit kägardab. 🙂
Kui teemaalgataja selle nutsu sõna otseses mõttes palliks veeretab, siis pean sõnad tagasi võtma, see kõlab küll võõralt.

Voldin.
Aga küsimus ise pole minu jaoks küll üllatav, see on üks neist “kas lumi pakib või hakkab kokku” stiilis küsimustest. Guugeldage “fold or crumple” (või midagi analoogset) ja näete isegi, et teemaalgataja pole ainus, kes wc-paberit kägardab. 🙂
Kui teemaalgataja selle nutsu sõna otseses mõttes palliks veeretab, siis pean sõnad tagasi võtma, see kõlab küll võõralt.
Minu puhul see pildil olev teine variant, ei ole tõesti palliks tehtud nutsakas ja kasutamise käigus saab veel volditud ka. Millegipärast kulub nii vähem. Ei tundu, et halb või vale variant, mõlematmoodi olen proovinud. Aga tõeline vapustus tabas mind põhikooli lõpus, kui sattusin klassiõega samal ajal tualetti ja tema seal nende poolikute kabiiniuste poole kiigates küsis, et “Issand, kas sa seisad püsti või?”. Vastasin, et nojah, kuidas ma siis pühin tema meelest. Järgnes hüsteeriline naerupahvakas ja lõpuks klassiõde lahkelt kõõksus, et istudes pühitakse. Olin pisarateni solvunud, et mis vahet sel on, kuidas keegi pühib, aga edaspidi pühkisin istudes ja sain aru, et tõesti olengi imelik inimene ja valesti pühkisin. Lihtsalt ise õpetasin ennast lapsena potil käima ja ega keegi ei kontrollinud, kuidas ma seda teen, et nõuandeid jagada. Nii et tegelikult väga tore, kui see potil käimise süsteem lapsele kenasti detailselt ära õpetatakse ja mõeldakse, mida ja kuidas õpetada 😀

Miks sa raiskad, inimene? Õpi pühkima! 3-kihiline paber ei vaja mitte ainsalgi juhul mingit voltimist.
Kui sellega silitada ja arvata, et on puhas, siis küll.

vajadusel võtan paberile tilga vett ja pühin niiske paberiga
Miks niiskeid tualettpabereid ei kasuta?
selliseid https://www.selver.ee/niisked-tualettpaberid-pure-zewa-42-tk
Minul lähevad sellest Zewa niiskest tualettpaberist sõrmed läbi ja igapäevaseks kasutamiseks see ei sobi. Pigem kodunt väljas erandolukordades kasutamiseks, kui paberit mingil põhjusel pole või kui puudub võimalus pesta.
Tavalist WC-paberit voldin. See palliks kokkukägardamine tuletas meelde kauget lapsepõlve, kui WC-paberit sageli müügil ei olnud ja pühkimiseks ajaleht katki lõigati ning ära kortsutati.

Kui sellega silitada ja arvata, et on puhas, siis küll.
Mu hämmastus ainult kasvab… Sa ei saa paksu paberiga ju puhtamaks kui õhemaga? Kas sa kraabid, et paber läheb katki? Kas sul on kulliküüned? Või kas sa ajad kogu tagumikuvahe omal kokku, et on vaja mingi nutsakaga nühkida?
Ma ikkagi leian, et inimesed peaksid hoolima loodusest ja kasutama isegi WC-paberit efektiivselt.

Soovitan voltida soolatoosiks või vareseks. Vt ka origami

Ajalehega pühkimist mäletan mina ka oma lapsepõpvest vanaema juurest, aga seda va ajalehte käkrutati ju ainult selleks, et see pehmem oleks. Ega siis ka ju nutsakaga keegi ei pühkinud, tõimbasid selle pehmeks käkrutatud ajalehepaberi ju sirgemaks tagasi, enne kui pühkima hakkasid.

Vene ajal, kuidas saada aru, et üks vanematest on pääsenud Narva-Jõesuusse sanatooriumi? Vanem tuli vetsupaberi rullide pakkide seast üles leida.
Kasutati ainult näiteks sünnipäevade puhul, sest külalised pidid ju nägema, et meil ju on. Kui varud hakkasid otsa saama siis sai küla pealt nö “osta”: isa kündis kolhoosi traktoriga mõnel põllu ära jmt.
Mis arvate, millist ajakirja kunagi vetsupaberina ei kasutatud?

Õpetasime mehega parasjagu oma väikest last suures wc-s potil käies peput pühkima, kui avastasime, et meil on selleks – kuidas nüüd öelda – täiesti erinevad meetodid 😀 Mina olen lapsest saadik wc-s käies pühkimiseks paberi palliks kokku kägardanud, aga mu mees väitis, et tema näeb sellist asja esimest korda ja et wc-paberit hoopis volditakse kokku. Ma tean, et see küsimus on sama “tähtis” nagu see, kas wc-paber peab jooksma rulli eest või tagant, aga ikkagi oleks huvitav teada, nii et kus siis mujal kui mitte anonüümses foorumis küsida, kumba viisi siinsed käod kasutavad 🙂
Palliga pühkimist kuulen esimest korda. Jube vähe kontaktpinda ju

Teemaalgataja siin. Täpsustan jah, et kindlasti ei veereta ma seda mingiks geomeetriliselt filigraanseks palliks, vaid pigem selline kokkukägardatud nutsakas, nagu siin üks kägu fotol välja tõi. Olen ausalt öeldes üllatunud! Arvasin, et nutsakaks/“palliks” kokkukägardamine on normaalne ja et paljud teevad nii. Vetsupaberit kulub mul tõesti palju 😀 Aga voltijat minust vast enam ei saa.

Teemaalgataja siin. Täpsustan jah, et kindlasti ei veereta ma seda mingiks geomeetriliselt filigraanseks palliks, vaid pigem selline kokkukägardatud nutsakas, nagu siin üks kägu fotol välja tõi. Olen ausalt öeldes üllatunud! Arvasin, et nutsakaks/“palliks” kokkukägardamine on normaalne ja et paljud teevad nii. Vetsupaberit kulub mul tõesti palju 😀 Aga voltijat minust vast enam ei saa.
Aga kuidas muid pindu pühid? Lauda või põrandat – kas nätserdad ka lapi kokku või paned kenasti sirgelt, et pinna puhtaks saada? Puhas loogika ju…

Esileht › Ajaviite- ja muud jutud › Kas vetsupaberit voldite või teete palliks?