Esileht Kodunurk Kaseriisikate kupatamine

Näitan 10 postitust - vahemik 1 kuni 10 (kokku 10 )

Teema: Kaseriisikate kupatamine

Postitas:
Kägu

Kui kaua te kupatate? Kas ühe või kahe veega?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kahe veega. Puhastan seened, panen suurde potti, vesi peale, lasen keema tõusta, keeden mõne minuti ja kurnan. Potti tagasi, uus vesi peale, lasen keema jälle, keedan mõne minuti ja kurnan. Tehtud. Edasi siis kas soolan või marineerin.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kahest veest läbi, kolmas on siis kuum marinaad vms. Mõned inimesed leotavad riisikaid üleöö ka veel kõige esimesena, mina seda pole teinud ja kibedaks pole jäänud.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kahest veest läbi samamoodi, männiriisikad jätan ööseks ligunema, kasekaid mitte.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mõned inimesed leotavad riisikaid üleöö ka veel kõige esimesena, mina seda pole teinud ja kibedaks pole jäänud.

Need mõned inimesed pole aru saanud kupatamise mõttest.
Selle eesmärk on siiski KUUMtöötlemine, see leotus ei aita midagi. Kui vihma sajab, siis ju samuti nad leotuvad, aga mürgised on ikka.
Seega, ainult läbikeetmine aitab ja ainult siis need vähesed mürgid seal lagunevad.
(valget kärbseseent keeda, kaua tahad, ikka on mürgine)

Umbes sama teema on kasvõi lihlabase aedoaga.

0
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui vihma sajab, siis ju samuti nad leotuvad, aga mürgised on ikka.

No loomulikult – kuni nad kasvavad, toodavad ka mürgist piima juurde, sadagu palju tahes. Pärast korjamaist hakkab piimmahl leotusvette imenduma.
Leotamine on mõne riisikaliigi puhul vägagi tähtis, nii enne kui ka pärast kupatamist. Sellest on meie mükoloogid piisavalt kirjutanud.

Seekord on meie kasemetsas ja -pargis mingi imelik aasta, kasvas massiliselt (ja kasvab iga päev edasi) seeni, mida ma olen siin 20 aasta jooksul vaid mõnd üksikut näinud. Kase- ja karvaseid riisikaid, kase-, valgeid ja kirjusid puravikke.
Pole kunagi korjanud nii väikeselt maa-alalt 10 liitrit vaid kaseriisikaid. Tavaliselt on sattunud mõned üksikud tõmmuriisikate hulka, neid viimaseid on siin väga palju igal aastal.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mina leotan kaseriisikaid üle öö. Samuti võiseeni ja tõmmuriisikaid ja männiriisikaid ja haavariisikaid. Kusjuures tõmmukaid ja võiseeni leotan isegi kauem ja vahetan paar korda vett.

Kaseriisikaid ma kupatan 2 korda.
Võiseeni ja tõmmukaid kupatan näiteks 3 korda.

Ja alles siis panen marinaadi st. kuumutan veel marinaadis ka.
Kuigi enamasti ma näiteks tõmmukad panen hoopis soola või hapnema.

Ainus riisikas, mida ma ei leota ega kupata, on kuuseriisikas.

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kaseriisikaid ma kupatan 2 korda.
Võiseeni ja tõmmukaid kupatan näiteks 3 korda.

Aga kaua kupatad ühes vees?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Aga kaua kupatad ühes vees?

Ma ei tea, tunde järgi üldiselt.
Ma arvan, et umbes 5 minutit. Ma vaatan vee järgi natuke – kui vesi on justkui kollakaks keenud ja silmnähtavalt juba ei ole enam mõtet selles kupatusvees neid edasi keeta, valan vee ära. Siis uhan sõelal külma veega korraks seened üle ja panen uuesti puhta külma veega kuppama.

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Leotan üleöö, leotusvesi jääb juba ise üsna kollane lõpuks.
Panen keema, keedan 1. kord umbes 5 minutit, vahtu ei riisu, sest valan esimese vee ära, pesen poti ja seened külma veega. Teist korda panen võimalikult suure hulga veega keema, lisan 1-2 spl soola, sest sool toob mürgid välja. Keedan 15 minutit, kui mingit vahtu veel tuleb, võtan selle ära. Kupatatud seened jätan veel natukeseks ajaks külma vette likku ja siis teen sisse, soolan või marineerin.

+2
0
Please wait...

Näitan 10 postitust - vahemik 1 kuni 10 (kokku 10 )


Esileht Kodunurk Kaseriisikate kupatamine