Kui kaua te kupatate? Kas ühe või kahe veega?
Teema: Kaseriisikate kupatamine
Kahe veega. Puhastan seened, panen suurde potti, vesi peale, lasen keema tõusta, keeden mõne minuti ja kurnan. Potti tagasi, uus vesi peale, lasen keema jälle, keedan mõne minuti ja kurnan. Tehtud. Edasi siis kas soolan või marineerin.
Kahest veest läbi, kolmas on siis kuum marinaad vms. Mõned inimesed leotavad riisikaid üleöö ka veel kõige esimesena, mina seda pole teinud ja kibedaks pole jäänud.
Kahest veest läbi samamoodi, männiriisikad jätan ööseks ligunema, kasekaid mitte.
Mõned inimesed leotavad riisikaid üleöö ka veel kõige esimesena, mina seda pole teinud ja kibedaks pole jäänud.
Need mõned inimesed pole aru saanud kupatamise mõttest.
Selle eesmärk on siiski KUUMtöötlemine, see leotus ei aita midagi. Kui vihma sajab, siis ju samuti nad leotuvad, aga mürgised on ikka.
Seega, ainult läbikeetmine aitab ja ainult siis need vähesed mürgid seal lagunevad.
(valget kärbseseent keeda, kaua tahad, ikka on mürgine)
Umbes sama teema on kasvõi lihlabase aedoaga.
Kui vihma sajab, siis ju samuti nad leotuvad, aga mürgised on ikka.
No loomulikult – kuni nad kasvavad, toodavad ka mürgist piima juurde, sadagu palju tahes. Pärast korjamaist hakkab piimmahl leotusvette imenduma.
Leotamine on mõne riisikaliigi puhul vägagi tähtis, nii enne kui ka pärast kupatamist. Sellest on meie mükoloogid piisavalt kirjutanud.
Seekord on meie kasemetsas ja -pargis mingi imelik aasta, kasvas massiliselt (ja kasvab iga päev edasi) seeni, mida ma olen siin 20 aasta jooksul vaid mõnd üksikut näinud. Kase- ja karvaseid riisikaid, kase-, valgeid ja kirjusid puravikke.
Pole kunagi korjanud nii väikeselt maa-alalt 10 liitrit vaid kaseriisikaid. Tavaliselt on sattunud mõned üksikud tõmmuriisikate hulka, neid viimaseid on siin väga palju igal aastal.
Mina leotan kaseriisikaid üle öö. Samuti võiseeni ja tõmmuriisikaid ja männiriisikaid ja haavariisikaid. Kusjuures tõmmukaid ja võiseeni leotan isegi kauem ja vahetan paar korda vett.
Kaseriisikaid ma kupatan 2 korda.
Võiseeni ja tõmmukaid kupatan näiteks 3 korda.
Ja alles siis panen marinaadi st. kuumutan veel marinaadis ka.
Kuigi enamasti ma näiteks tõmmukad panen hoopis soola või hapnema.
Ainus riisikas, mida ma ei leota ega kupata, on kuuseriisikas.
Kaseriisikaid ma kupatan 2 korda.
Võiseeni ja tõmmukaid kupatan näiteks 3 korda.
Aga kaua kupatad ühes vees?
Aga kaua kupatad ühes vees?
Ma ei tea, tunde järgi üldiselt.
Ma arvan, et umbes 5 minutit. Ma vaatan vee järgi natuke – kui vesi on justkui kollakaks keenud ja silmnähtavalt juba ei ole enam mõtet selles kupatusvees neid edasi keeta, valan vee ära. Siis uhan sõelal külma veega korraks seened üle ja panen uuesti puhta külma veega kuppama.