Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kass võtta või mitte?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 43 )

Teema: Kass võtta või mitte?

Postitas:
tavakasutaja

Kas võtta kass või mitte?

Mul on koer, kellele väga meeldivad kassid. Olen mõelnud, et ehk võtaks siis kassi talle seltsiks, ikka nagu kaks looma ja sel ajal kui mind kodus päeval pole, ehk oleks neil tore omakeskis olla?

Aga pole varem kassi pidanud ja ei tea kas olen kassinimene või kas üldse kassiga kooselu mulle sobiks? Kassid muidu väga meeldivad küll, kui kellelgi kass on, siis olen ikka nendega hästi läbi saanud ja kassid ka nagu on minu suhtes positiivselt meelestatud, nurruvad ja tikuvad süllegi.

Nii et siis jah, aidake otsustada. 🙂

Püüdsin kirja panna esmaseid pähe tulnud mõtteid ja etteaimatavaid probleeme kassipidamisel. Siin on kindlasti kogemustega kassipidajaid, kes oskavad nõu anda ja kommenteerida.

Mõtteid järgmiseid pähe tulnud:

1. Kõige suurem murekoht – võib hakata pissima väljaspool kasti ja haisu ei saa välja, eriti kui laseb kotti, diivanile, voodisse, riidekappi, jalatsitesse. Mõnel tuttaval kassipidajal on korteris kerge kassikuse vine ja vannitoas, kus kassi liivakasti hoitakse enamasti, on see praktiliselt ikkagi alati. Kui ka alguses ei pissi, siis võib see igal hetkel juhtuda, nagu aru olen saanud veebis lugedes ja inimestega suheldes. Kass võib seda teha tervisehäda pärast, aga ka kättemaksuks millegi eest. Kui seda muret poleks, siis ma unustaksin isegi kõik järgmised punktid tegelikult. Oskab keegi selle koha pealt midagi hea kosta?

2. Tekib liivakast mida puhastada alailma, liiva osta, liiv laiali vannitoas ja ikkagi teatud ebameeldiv hais. Lisaks, kuhu see liivakast panna, et koer (mul on väike koer) sinna ei läheks, sest kahtlustan, et läheb (ja mul kogemus puudub, minu koer pole seda teinud, aga koerad vahest söövad (sic!) kassikakat. Aga ehk mu koer ei lähe ja teda ei huvita? Aga kui ta ikkagi läheb ja hakkab seal tuuseldama, siis seda ma ei soovi ja ilmselt ajab see ka kassi stressi.

3. Toidukauss, kas kassil peab toit koguaeg ees olema? Ma ei saaks sellisel juhul seda põrandale panna, koer sööks ära selle toidu, kas jälle kuskile kõrgele ja kass hakkab kusagil laua või riiuli peal sööma? Kas kassile see meeldib? See ei ole hügieeniline, aga samas kass nagunii jalutab kus tahab.

4. Kraapimispuu, kas hakkab seda kasutama v kraabib mida tahab?

4. Kassid ei salli kinnisi uksi, on teada. Mina olen harjunud, et uksed on öösel kinni. Kui kass tahab toast välja, pean käima ust avamas, kui kass tahab tagasi sisse, siis uuesti? Kui kass ei saa toast välja, siis pissib tuppa? Koer ärkab samuti ja läheb ka rändama, öörahu häiritud?

5. Kass ajab karva (mu koer õnneks praktiliselt ei aja), see tähendab, et riided on karvu täis, kass üksiti ronib kappi jne, st see karvade kaos võib minna kontrolli alt välja.

6. Kui ei saa koeraga läbi, oletame, kriimustab, kriibib silma ehk?

7. Kui ei saa koeraga läbi, siis satub koer stressi? Kass samuti.

8. Kas kannatada saab minu praegune väga lähedane suhe koeraga? Kuna koerale tohutult kassid meeldivad, sii selle asemel, et minu läheduses olla, hakkab kassi sabas sörkima.

9. Kui olen kodust ära pikemat aega, siis mis saab kassist? Koera saan kaasa võtta või hoidu anda.

+22
-9
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Okas

Loom võetakse endale. Sa tahad oma koerale kassi võtta?

+36
-1
Please wait...

Postitas:
tavakasutaja

Ära võta. Kassi eluiga võib olla väga pikk ja oled sa valmis tema eest hoolitsema, kui antud probleemid esinevad? Mul hetkel kodus 17-aastane.

Aga räägi siis, kas sul esineb minu kirjeldatud probleeme? Kas kass käib korralikult kastis, või teeb (kasvõi vahest) ka väljapoole kasti?

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Anonymous

Koerale võivad kassid väljaspool kodu meeldida, aga tema territooriumil võib võimuvõitlus pihta hakata. Minu neljajalgsed elavad aastaid koos ega ole hakanud läbi saama. Koer on selline ettearvamatu aktiivne hüpik, nii et kassid ei taha teda enda lähedale ka mitte. Lisaks on mõlemad domineeriva iseloomuga. Omapäi ühte ruumi neid jätta ei saa.

Kutsikana kippus koer liivakasti rüüstama, aga see periood läks mööda. Aitas erinevate kuivatatud organite andmine, mida haisvamad, seda parem. Kadus huvi sellise gurmee vastu nagu seda on kassikaka.

Mul on suur lai aknalaud, kus kassitoitu ja vett hoian. Kui kass kipub üle sööma, ei saa palju toitu ees hoida. Minu omad on saledad, nii et mina nende koguseid ei jälgi. Teatud toitude puhul tean silma järgi, palju nad umbes ära söövad, et midagi niisama vedelema ja kuivama ei jääks.

Kraapimispuu olemasolust hoolimata võivad nad muid kohti ikkagi kraapida. Ka pissida võivad mujale, kui neile midagi ei sobi või tervisega probleeme on.

Erinevalt koerast saab kass üksinda mõnda aega hakkama. Kui pikemaks perioodiks ära lähed, tuleb leida keegi, kes kassi toidaks, vett vahetaks, liivakasti koristaks ja natuke tähelepanu talle annaks.

Minu soovitus oleks, et võta kass ainult siis, kui sul endal suur tahtmine on temaga tegeleda. Arvestada tuleb sellega, et mingit kindlust ei ole. Sa ei tea, milline saab olema tema iseloom ja käitumine ja ei tea ka seda, kas ta hakkab koeraga klappima või mitte.

+15
-1
Please wait...

Postitas:
minakahsiin

Mina sinu asemel ei võtaks. Natuke liiga palju miinuskülgi, mis siin ette loetlesid.

+16
0
Please wait...

Postitas:
Lozerz

Aga räägi siis, kas sul esineb minu kirjeldatud probleeme? Kas kass käib korralikult kastis, või teeb (kasvõi vahest) ka väljapoole kasti?

See on nii rumal küsimus, et tahaks väga halvasti öelda. Aga okei, I’ll bite.

Täpselt nagu iga koer on indiviid oma veidruste ja harjumustega on seda ka iga kass. Mitte keegi ei saa sulle öelda, kas su kass hakkab tegema a, b, c või d või hoopis kõike korraga või mitte midagi. See sõltub nii paljudest faktoritest, alates kassi iseloom ja taust kuni selle keskkonnani, mille talle lood. On kassi-koera kombosid, kes saavad suurepäraselt läbi ja on vastupidiseid näiteid, on kasse, kes iial midagi ei lõhu ja neid, kes seina augu kulutavad, on kasse, kes kunagi liivakastist väljaspool midagi ei tee ja neid, kes pisimagi muutuse peale stressist sirtsutama hakkavad. Mitte keegi ei saa sulle seda ette ennustada. Ja ka kõige ideaalsemalt käituv kass (või koer) jääb mingi hetk vanaks ja ei suuda enam näiteks ennast puhastada, või ei jõua liivakasti hüpata, või hakkab muidu veidralt käituma. Kui sa selleks kõigeks valmis ei ole, siis ära võta koju looma.

Varasemalt pidasin ennast 100% koerainimeseks aga saatuse tahtel jõudis meie koju kass ja olen seda liiki tänu temale paremini tundma ja mõistma õppinud. Kassid on väga lahedad, nagu koerad, hamstrid ja hobusedki, kui neid liigiomaselt pead ja samas arvestad tõsiasjaga, et nad on elavad, mõtlevad ja tegutsevad olendid, keda ei saa nupust pausile panna, kui miski enam ei sobi.

+15
-1
Please wait...

Postitas:
astorias

Kui sa sellist asja pead küsima Perekoolist, siis pigem jäta see kass võtmata.

+14
-3
Please wait...

Postitas:
miiumjau

Mina sinu asemel ei võtaks. Tundub, et liiga palju murekohti selle koha pealt. Mul endal on kass. Tõukass küll, niiet kasvanduses õpetatud, et pissimise koht on liivakast ja kraapimise jaoks on kraapimispuu.

Krõbinad ja puhas vesi peab kassile koguaeg kättesaadav olema. Ei pea otseselt põrandal tõesti olema, aga kassile kättesaadavas kohas siiski. Ta harjub seal käima kui tutvustad talle kus söök asub.

Liivakasti peaks siiski kord päevas puhastama. Ja see liiv rändab seal paraku tõesti välja. Sinna pole midagi parata.

Kinniseid uksi kassid tõesti ei salli. Minu kass “kraapis” ust kui magamistoa uks kinni oli. Ilma küünteta küll, aga selline vastik heli oli. Tükk aega läks selleks, et välja võõrutada temast seda kommet.

Kass ajab karvu. Sinna pole samuti midagi parata. Oleneb kassist ka muidugi kui palju ja millal.

Kassid oskavad enda eest seista. Kui neile miski ei meeldi siis näitavad seda välja. Samamoodi suhtluses koertega. Jällegi oleneb kassi iseloomust.

Üldjoontes saavad kassid 2 päeva kodus kenasti üksi hakkama. Pikemal äraolekul juba peaks mõtlema, et kes saaks kasti puhastada ja toitu panna juurde.

Jällegi.. soe soovitus, ära võta kassi. Eriti kuna soovid kassi seltsiliseks koerale. Kass ei ole mänguasi. Nõuavad siiski hoolt ja armastust, samamoodi nagu kõik loomad.

+14
0
Please wait...

Postitas:
temake

Mõtle hoolikalt läbi, kas sa tahad kohustusi juurde võtta, tuleb igal juhul lisakoormusi juurde, igapäevased kindlad puhastused ja hoolitsemine, haiguste korral lisaväljaminekud, kas loomad ikka harjuvad teineteisega ja saavad seltsiliseks-jne. Väljakutseid on palju-oled valmis rinda pistma, siis lase käia!

+7
0
Please wait...

Postitas:
martsijanku

Haha, ma võtsin koera, kui kassid olid kodus olemas. Kutsusin igaks juhuks kohe ka koerte treeneri ka koju, et saaks nõuandeid, mida teha, kuidas käituda, ikkagi elu esimene koer. Ning esimese asjana ütles see koerte treener, et “Kass ei ole koera mänguasi!” Koer kassi ei näpi, ei laksuta lõugu, ei müra, ei lähe hoogu. Kass on kõrgemal kui koer, kuna ta on väiksem. Ja nii on. Ei soovita võtta, kui võtad mängukaaslaseks. Kui oskad looma suunata, kontrollida ja saad aru, et heas kui halvas pead saama ja saad hakkama, siis võta muidugi. Üle mõelda pole vaja, aga ette mõtlema peab.

+15
0
Please wait...

Postitas:
monic77

Mul on olnud korraga 3 kassi. Kõige vanem elas 20 aastaseks.
Aga keskmise kassiga oli see probleem, et hoiukodus ei olnud liivakasti, vaid kaltsud, mille peal pojad pissil käisid. Ja see komme on tal külge jäänud.
Huvitaval kombel ei käi ta vooditesse pissimas aga jalanõud hoiame riiulis. Tema õpetas ka meie kõige nooremale varjupaiga kassile hiirte püüdmist.

Muidu kassid on toredad ja kõik kassid on ise valinud, millise pereliikme tuppa elama asuvad. Meie vanim kass valis pere kõige noorema liikme ja vaatas temaga koos multikaid ka. Samas karjus lapse ukse taga, kui tuppa ei saanud.

+5
0
Please wait...

Postitas:
silesale

Mul on probleem naabrikassidega. Käivad mu aias hädal ja sirtsutavad uksele, magavad terrassil,  padjad sellest on karvu täis. Kui olen nõu siit küsinud, kuidas neid eemale hoida, siis vastatakse et võta kass, võta koer. Olen huviga lugenud sama probeemiga teemasid. Ikka sama soovitus.

See ei puutu üldse praegu asjasse, aga mul on kahju praegusest küsijast kes saab õiendada oma küsimuse pärast. On kõik nii ette mõelnud, kõik probleemid mis  võiks ette tulla-ja saab vastuseks et valedel põhjustel võtab. Nagu naabrikasside pissimine oleks õige põhjus, teadjad räägivad et sellest on abi. Suudate seda uskuda.

+11
-2
Please wait...

Postitas:
IirHisabella

1. ja 2. kass ja hädad

Minu kogemus on selline, et enamik kasse siiski pissib liivakasti.
Ise soovitaksin kastreeritud isast kassi, st võtta kassipoeg ja ta u 6-kuuselt kastreerida; emased on mul olnud kõik kuidagi närvilisemad ja kergemini stressi langevad, praegune emane ka aeg-ajalt on mujale pissinud, kui on n-ö halb periood – isased aga on sattunud kõigutamatu rahuga ülikombekad mõmmikud – aga see võib muidugi ka juhus olla. Oluline on liivakasti väga korralikult puhastada, aga see pole tegelikult suur töö. Tänapäeva liivaga/graanulitega ei haise kassikastid märkimisväärselt, no puhastamise hetkel küll. Minu väike koer pole kassi liivakasti vastu mingit huvi tundnud. Kassi liivakasti võib panna kohta, kuhu koer ei pääse.

3. Toit

Toit ei pea kogu aeg ees olema, mu isane kass sööks end siis lõhki. Aga toidukaussi hoian aknalaual. Koera on üsna võimatu õpetada kassi toitu mitte võtma, kui sind juures pole. Kassid tõenäoliselt ronivad laua peal ja kappidel ja aknalaudadel niikuinii, neile on ronimine ja kõrgematel pindadel kulgemine loomuomane ja kui see on sulle väga vastumeelne, siis pigem ära võta kassi.

Enamasti eelistavad kassid kraapimispuud, kui see on suur ja kvaliteetne, neid on ka väga lihtne õpetada kraapimispuud kasutama. See ei välista aga võimalust, et nad võivad siiski kratsida ka diivanit, seina või vaipa.

4. Kinnised uksed

Kassid on õppimisvõimelised loomad ja neid saab harjutada kinniste ustega. Meil pole see mingi probleem olnud. Kuid võid ka avastada, et sulle meeldib, kui pisike nurruv karvakera sul jalutsis põõnutab.

5. Karvad

Kass ajab minu meelest siiski vähem karva kui koerad. Karvasem on tema lemmikmagamispesa, aga mujal elamises on karvu minimaalselt. Riietel peaaegu üldse mitte, abiks on ka kuivati (kuivatan seal ikka riideid, mitte kasse!). Kasse tasub ka nt kord-paar nädalas harjata tiheda pikaoralise kraasiga, nii saab suurema osa lahtisest karvast korraga kätte ja muul ajal nad sellised hullud karvalevitajad pole, nagu koerad karvavahetusajal. Mingil määral aga karvu siiski paratamatult lendab muidugi.

6. Kass ja koer

Enamasti harjub kassipoeg kõigi kodakondsetega, ei tasu vast võtta n-ö tänavakassi poega, kes on palju ettevaatlikum kõige uue ja potentsiaalselt ohtliku suhtes. Normaalse psüühikaga kass harjub rahuliku koeraga kindlasti, algul muidugi võiks neid koos olles turvata, aga kui su koeral pole hullu jahiinstinkti ja tead, et talle kassid meeldivad, siis usun, et varsti põõnavad nad sul kenasti teineteise kaisus. Kassidele enamasti meeldib kõik, mis on soe, pehme ja karvane ning ei söö neid ära. Kuni kass on alles väike, võib ta muidugi mänguhoos koera kriimustada, aga ega koer ka loll pole, et laseks endal silmad peast kraapida.

Jah, kui ühes kodus elavad olendid ei saa üldse omavahel läbi, siis satuvad nad stressi. Aga tõenäoliselt nad saaksid omavahel läbi, kui koer on rahulik ja sõbralik ning kass juba pojast peale harjub koera kui pereliikmega. Halvimal juhul õpivad nad lihtsalt teineteist ignoreerima, aga palju tõenäolisem on, et saavad hästi läbi.

8. Kas kannatada saab minu praegune väga lähedane suhe koeraga? Kuna koerale tohutult kassid meeldivad, sii selle asemel, et minu läheduses olla, hakkab kassi sabas sörkima.

Kui sa ei õpeta oma kassi koerale sööki panema ja jalutama viima, siis ma seda eriti küll ei usu.

9. Kui olen kodust ära pikemat aega, siis mis saab kassist? Koera saan kaasa võtta või hoidu anda.

Kass suudab nt 1 öö ka üksi kodus olla, kui on piisavalt toitu, vett ja lisaliivakast. Üle 2-päevased reisid tuleks aga tõesti läbi mõelda, st siis peaks olema keegi tuttav inimene, kes saab kassi paitamas käia, liivakasti puhastada ja kassile värsket vett ette panna. Kui on kindel koht, kus sagedamini käid, nt maakodu, siis sinna saab kassi kaasas käima harjutada, aga üldiselt meeldib kassidele “solgutamine” vähem kui koertele. Kui on kindel inimene, kelle juurde kassi hoidu viia, siis see on ka täiesti tehtav.

+5
-5
Please wait...

Postitas:
nodzu2007

Paku mõnele varjupaiga kassile ajutist hoiukodu. Kui on näha, et asjad ei laabu, on kassi tulevik ikkagi kindlustatud. Kui kõik sobib, saab ajutisest hoiukodust vormistada päriskodu.

+9
0
Please wait...

Postitas:
newbie1

Mul on koer, kellele väga meeldivad kassid. Olen mõelnud, et ehk võtaks siis kassi talle seltsiks, ikka nagu kaks looma ja sel ajal kui mind kodus päeval pole, ehk oleks neil tore omakeskis olla?

Aga pole varem kassi pidanud ja ei tea kas olen kassinimene või kas üldse kassiga kooselu mulle sobiks? Kassid muidu väga meeldivad küll, kui kellelgi kass on, siis olen ikka nendega hästi läbi saanud ja kassid ka nagu on minu suhtes positiivselt meelestatud, nurruvad ja tikuvad süllegi.

Nii et siis jah, aidake otsustada. 🙂

Püüdsin kirja panna esmaseid pähe tulnud mõtteid ja etteaimatavaid probleeme kassipidamisel. Siin on kindlasti kogemustega kassipidajaid, kes oskavad nõu anda ja kommenteerida.

Mõtteid järgmiseid pähe tulnud:

1. Kõige suurem murekoht – võib hakata pissima väljaspool kasti ja haisu ei saa välja, eriti kui laseb kotti, diivanile, voodisse, riidekappi, jalatsitesse. Mõnel tuttaval kassipidajal on korteris kerge kassikuse vine ja vannitoas, kus kassi liivakasti hoitakse enamasti, on see praktiliselt ikkagi alati. Kui ka alguses ei pissi, siis võib see igal hetkel juhtuda, nagu aru olen saanud veebis lugedes ja inimestega suheldes. Kass võib seda teha tervisehäda pärast, aga ka kättemaksuks millegi eest. Kui seda muret poleks, siis ma unustaksin isegi kõik järgmised punktid tegelikult. Oskab keegi selle koha pealt midagi hea kosta?

2. Tekib liivakast mida puhastada alailma, liiva osta, liiv laiali vannitoas ja ikkagi teatud ebameeldiv hais. Lisaks, kuhu see liivakast panna, et koer (mul on väike koer) sinna ei läheks, sest kahtlustan, et läheb (ja mul kogemus puudub, minu koer pole seda teinud, aga koerad vahest söövad (sic!) kassikakat. Aga ehk mu koer ei lähe ja teda ei huvita? Aga kui ta ikkagi läheb ja hakkab seal tuuseldama, siis seda ma ei soovi ja ilmselt ajab see ka kassi stressi.

3. Toidukauss, kas kassil peab toit koguaeg ees olema? Ma ei saaks sellisel juhul seda põrandale panna, koer sööks ära selle toidu, kas jälle kuskile kõrgele ja kass hakkab kusagil laua või riiuli peal sööma? Kas kassile see meeldib? See ei ole hügieeniline, aga samas kass nagunii jalutab kus tahab.

4. Kassid ei salli kinnisi uksi, on teada. Mina olen harjunud, et uksed on öösel kinni. Kui kass tahab toast välja, pean käima ust avamas, kui kass tahab tagasi sisse, siis uuesti? Kui kass ei saa toast välja, siis pissib tuppa? Koer ärkab samuti ja läheb ka rändama, öörahu häiritud?

5. Kass ajab karva (mu koer õnneks praktiliselt ei aja), see tähendab, et riided on karvu täis, kass üksiti ronib kappi jne, st see karvade kaos võib minna kontrolli alt välja.

1. kartsin sama, aga tegelikkuses kass ikkagi niisama ilma põhjuseta sellst asja ei tee. Minu kodus ei ole mingit kassipissi lõhna. See lõhn on inimese enda laiskus, kui ta oma kassi wc ei puhasta või pissiga kokku saanud asju minema ei viska. Samuti on võimalik osta endale nt kassi wc robot- ca 700€  ja seda peab vaid 1 x nädalas puhastama.

2. juba pisikesest peale hakka lõikama küüsi lühemaks. Youtubes on õpetusi ja esimese korra võiks veterinaar ette näidata. aga seda tuleb teha iga nädal koos maiustusega.

3. krõbinad peaks jah ees olema pidevalt, märgtoit eraldi- vähemalt minu kass sööb selle enne krõbinaid ära. kassi toidu võid kõrgemale panna küll, kassidele meeldibki kõrgel olla.

4. Korralik kõrge kraapimispuu peab olema! Kass peab saama end venitada ja 100% kindlasti hakkab seda ka kasutama.

5, kõik kassid ei aja karva, aga paraku peab sellega arvestama.

6. Osta talle mänguasju, igasugused suled jm on abiks- mida rohkem kassiga tegeleld ja mängid, seda paremini ta käitub.

Kõik oleneb perenaisest/mehest endast ja kassist, Minu kass käib minuga kaasas ja ma ei jäta teda üksinda mitmeks päevaks. soovitan uurida erinevaid tõuge ja iseloome, mis just sinule sobivad. Kui võtad varjupaigast või kodukassi- ole valmis, et sa ei tea kunagi, mis iseloomuga looma sa endale saad. sellepärast soovitan mina tõulooma- suures plaanis on iseloom teada.

+2
0
Please wait...

Postitas:
talent

Ära võta. Kassi eluiga võib olla väga pikk ja oled sa valmis tema eest hoolitsema, kui antud probleemid esinevad? Mul hetkel kodus 17-aastane.

Täitsa loll! Hea, et märkasid oma postituse kustutada. Jääb mulje, nagu ootaksid vaese looma lahkumist?
Vastupidi – 17 aastat rõõmu ühe karvakera poolt – imeline ju!

+1
-11
Please wait...

Postitas:
piret005

Täitsa loll! Hea, et märkasid oma postituse kustutada. Jääb mulje, nagu ootaksid vaese looma lahkumist? Vastupidi – 17 aastat rõõmu ühe karvakera poolt – imeline ju!

Miks lahkumist siis peaks ootama? Minu arust hea nõuanne, mitte võtta kass, kui pole kindel, et need väljatoodud miinused ei hakka elu rikkuma. Kass tasub võtta ikka siis, kui mõtled küll kõik miinused läbi, aga ikka väga tahad kassi. Minule on tihtipeale pakutud kassi, küll igasugu õnnetuid koduta kassikesi, küll kassipoegi. Et sul ju oma maja, las käib ringi, sa ei pane teda tähelegi. Aga mina nii ei saa. Kardan, et auto alla jääb, et rebased söövad ära. Ka võimalik hais peletab ja ringihõljuvad karvad. Kui need asjad mulle muret teevad, järelikult ma pole õige inimene, kes peaks kassi võtma. Mis siis, et kassid muidu meeldivad.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Anonymous

Mul on olnud koeri ja kasse. Kass ajas tunduvalt vähem karva. Kuna käisid väljas, siis pigem kevadel, mil talve paks “karusnahk” maha hakkas tulema.

Toitu ei hoidnud kogu aeg ees, sest miskipärast kassid just põlgasid seisnud toitu ja nõudsid alati värskelt välja valatud krõpse. Jah kauss oligi kapi peal, sest koer neid juba söömata ei jäta.

Kassipoeg harjus koeraga kiiresti. Algul veidi susises. Mõnda aega muidugi peab silma peal hoidma, sest koera uudishimu on veidi liiga innukas ja tahab kassipojale käpaga peale patsatada. Küll aga ei tahtnud see sama kass vanemas eas leppida uue koeraga. Põlgus koera vastu oli kompromissitu.  Seega võta kindlasti kassipoeg.

Kass peab kindlasti olema kastreeritud, steriliseeritud. Emased on nunnuma välimusega, aga minu kogemuse järgi samuti närvilisemad ja pirtsakamad.

Kes viitsib jännata suudavad kassi suisa vetsupotti kasutama õpetada. Ma ei oska kommenteerida, kas peab eriti intelligentne kass olema või kõik kassid suudavad omandada. Olen näinud, et suudab isegi vett peale tõmmata! Vaata youtubest treenimise videosid. Algab selles, et vetsupotti sisse asetatakse anum kassiliiviga, ühel hetkel tehakse anuma põhja auk, mis lõigatakse üha suuremaks kuniks võib üldse eemaldada. Müüakse spetsiaalseid kassitreenimise komplekte Litter Kwitter, kus on liiv, mida võib vetsust alla lasta ja poti külge asetatavad rõngad.

Kassiliiva on erineva kvaliteediga. Eks kallimad ole paremad. Kassivetse on ka erinevaid ja igas hinnaklassis.  Osad on kuudilaadsed ja uksega, hoiavad haisud paremini sees.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Lihtne elu

Ma olen eluaeg kasse pidanud. hetkel on 3 erinevas vanuses kassi ja 1 väike koer. Elamine on üsna väike, aga kassid saavad vabalt õue (ei ole kortermaja).

Mina hoian kassikasti esikus.Kõik 3 kassi kasutavad ühte. Kast on suur ja kõrge kattega, koer sinna ligi ei pääse. Hais võib tekkida, kui liiv on pikalt vahetamata, samuti on erinevaid liivasid, ei tasu kõige odavama peale jääda. Mujale pissimise probleem oli ajaloos ühe vana isasega, kellel oli see tingitud neerukividest, siis ta otsis jah pehmemaid kohti (voodi, pesukast). Asi lahenes kui kass ravi sai.

Vt eelmine postitus – on olemas kõrged kastid, mis on koerakindlad nendest ei ole võimalik liiva välja kraapida. Mõni tera võib tulla kaasa kassi käppadega.  Suurt kasti ei pea liiga tihti puhastama ja ei ole sugugi raske junnid ja klombid kord päevas ära korjata.

Toidukauss on madala kapi peal,  kuhu koer ei pääsa. Joogikauss on koeraga ühine (ma ei saa keelata kasse koera kausist joomast).

Minul kraapimispuud ei ole ja kraapimisprobleeme toas ei ole.

Ei saa probleemist aru. Lase kassil olla seal ruumis, kus ligipääs liivakastile on olemas. Muud uksed hoia kinni, kui see sinu soov on. Koer magab ja rända öösel kuskile. Kassid võivad öösel jah sisse välja küsida,eriti suvel, aga mind see sõelumine ei häiri, lasen välja ja magan edasi.

Kuidas see kass kappi saab, kui sa ukse kinni hoiad. Minu kodus on ja mind häirivad kõige rohkem inimese juuksekarvad (mul on pikajuukseline pereliige) Tõhus (mul on tööstuslik) tolmuimeja on abiks.

Toakassil võib küüned ära lõigata. Üldiselt – minu loomad saavad omavahel hakkama ja kassid ei ole koerale viga tekitanud, kuigi vahel enesekehtestamiseks on käpad käinud küll. 3 kassi saavad koeraga läbi erinevalt – 1 mängib mbnuga, magavad teineteise kaisus, müravad ennastnustavalt, 2 tükki hoiavaid rohkem distantsi aga üldiselt sõbralikult. Kui kassile ei meeldi – läheb eemale (kõrgemale).

Minui kogemus ütleb, eg jagavad piirid ja territooriumi ja õpivad teineteist taluma (aksepteerima).

Pseudoprobleem.

Kassi saab vabalt paariks päevaks koju jätta ja pikemaks ajaks leppida kokku keegi, kes talle toitu panemas käib.

Kokkuvõtteks – ka mina soovitaks  esialgu proovida hoiukoduna, jättes endale võimaluse kass tagasi anda, kui ikka üldse ei sobi. Ja mina soovitaks võtta noor terve (loomulikult steriliseeritud) loom, sest noored kassid kodunevad paremini kui vanemad väljakujunenud isiksused, kes sageli on ka palju solgutatud ja seetõttu agressiivsemad. Aga ära võta ka väga väikest kassipoega, sest selle harjutamine koeraga nõuaks esialgu väga suurt jälgimist ja pühendumist.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Meibi-a

1. ja 2. kass ja hädad

Minu kogemus on selline, et enamik kasse siiski pissib liivakasti.

Ise soovitaksin kastreeritud isast kassi, st võtta kassipoeg ja ta u 6-kuuselt kastreerida; emased on mul olnud kõik kuidagi närvilisemad ja kergemini stressi langevad, praegune emane ka aeg-ajalt on mujale pissinud, kui on n-ö halb periood – isased aga on sattunud kõigutamatu rahuga ülikombekad mõmmikud – aga see võib muidugi ka juhus olla. Oluline on liivakasti väga korralikult puhastada, aga see pole tegelikult suur töö. Tänapäeva liivaga/graanulitega ei haise kassikastid märkimisväärselt, no puhastamise hetkel küll. Minu väike koer pole kassi liivakasti vastu mingit huvi tundnud. Kassi liivakasti võib panna kohta, kuhu koer ei pääse.

3. Toit

Toit ei pea kogu aeg ees olema, mu isane kass sööks end siis lõhki. Aga toidukaussi hoian aknalaual. Koera on üsna võimatu õpetada kassi toitu mitte võtma, kui sind juures pole. Kassid tõenäoliselt ronivad laua peal ja kappidel ja aknalaudadel niikuinii, neile on ronimine ja kõrgematel pindadel kulgemine loomuomane ja kui see on sulle väga vastumeelne, siis pigem ära võta kassi.

Enamasti eelistavad kassid kraapimispuud, kui see on suur ja kvaliteetne, neid on ka väga lihtne õpetada kraapimispuud kasutama. See ei välista aga võimalust, et nad võivad siiski kratsida ka diivanit, seina või vaipa.

4. Kinnised uksed

Kassid on õppimisvõimelised loomad ja neid saab harjutada kinniste ustega. Meil pole see mingi probleem olnud. Kuid võid ka avastada, et sulle meeldib, kui pisike nurruv karvakera sul jalutsis põõnutab.

5. Karvad

Kass ajab minu meelest siiski vähem karva kui koerad. Karvasem on tema lemmikmagamispesa, aga mujal elamises on karvu minimaalselt. Riietel peaaegu üldse mitte, abiks on ka kuivati (kuivatan seal ikka riideid, mitte kasse!). Kasse tasub ka nt kord-paar nädalas harjata tiheda pikaoralise kraasiga, nii saab suurema osa lahtisest karvast korraga kätte ja muul ajal nad sellised hullud karvalevitajad pole, nagu koerad karvavahetusajal. Mingil määral aga karvu siiski paratamatult lendab muidugi.

6. Kass ja koer

Enamasti harjub kassipoeg kõigi kodakondsetega, ei tasu vast võtta n-ö tänavakassi poega, kes on palju ettevaatlikum kõige uue ja potentsiaalselt ohtliku suhtes. Normaalse psüühikaga kass harjub rahuliku koeraga kindlasti, algul muidugi võiks neid koos olles turvata, aga kui su koeral pole hullu jahiinstinkti ja tead, et talle kassid meeldivad, siis usun, et varsti põõnavad nad sul kenasti teineteise kaisus. Kassidele enamasti meeldib kõik, mis on soe, pehme ja karvane ning ei söö neid ära. Kuni kass on alles väike, võib ta muidugi mänguhoos koera kriimustada, aga ega koer ka loll pole, et laseks endal silmad peast kraapida.

Jah, kui ühes kodus elavad olendid ei saa üldse omavahel läbi, siis satuvad nad stressi. Aga tõenäoliselt nad saaksid omavahel läbi, kui koer on rahulik ja sõbralik ning kass juba pojast peale harjub koera kui pereliikmega. Halvimal juhul õpivad nad lihtsalt teineteist ignoreerima, aga palju tõenäolisem on, et saavad hästi läbi.

Kui sa ei õpeta oma kassi koerale sööki panema ja jalutama viima, siis ma seda eriti küll ei usu.

Kass suudab nt 1 öö ka üksi kodus olla, kui on piisavalt toitu, vett ja lisaliivakast. Üle 2-päevased reisid tuleks aga tõesti läbi mõelda, st siis peaks olema keegi tuttav inimene, kes saab kassi paitamas käia, liivakasti puhastada ja kassile värsket vett ette panna. Kui on kindel koht, kus sagedamini käid, nt maakodu, siis sinna saab kassi kaasas käima harjutada, aga üldiselt meeldib kassidele “solgutamine” vähem kui koertele. Kui on kindel inimene, kelle juurde kassi hoidu viia, siis see on ka täiesti tehtav.

Päris lumehelbekese jutt kokku meisterdatud. Vaata, loomadega on samuti nagu inimestega – häda ajab ka härja kaevu. Kui on häda, siis suudavad inimesed kuuekesi ka 30 ruuduses korteris elada, sest mujal lihtsalt ei ole olla. Nii suudavad ka loomad elada kitsikuses täiesti hästi, sest muud valikut neil ei ole ja nad teavad seda. Mõelda nüüd loomade elu sellisteks nagu rikkad saavad lubada, milleks? Loom satub stressi? Ärgu siis sattugu, loom peab ka õppima teist aktsepteerima.

Kasside koloonias kus on 40 kassi koos ja keegi ei kakle ja siis kaks kassi või koera uhkes elamises panevad lööminguid õhtust hommikuni… see ongi see üle poputamine kus loom muutub peremeheks.

Kassil lõikad küüned ära, millega ta siis ennast kaitseb? Te peate siin end suurteks loomaarmastajateks.

+2
-14
Please wait...

Postitas:
UunoR

Te peate siin end suurteks loomaarmastajateks.

Mina pean jälle sind tüütuks mölapidamatusega vanameheks, kellel on vaja hüpata ükskõik mis teemas oma saja kasutajanime all.

+11
-3
Please wait...

Postitas:
Meibi-a

Te peate siin end suurteks loomaarmastajateks.

Mina pean jälle sind tüütuks mölapidamatusega vanameheks, kellel on vaja hüpata ükskõik mis teemas oma saja kasutajanime all.

Ja siis? Mina ei pea sind kellegiks, ela aga rahus, mind sa ei häiri. Vanamees ma küll olla ei saa, ma pole nii vanagi.

+1
-7
Please wait...

Postitas:
Gruune

kui sul koer kassitoidu ära sööb ja kassikaussi ronib, siis on muidugi jama jah.

Kassil peaks tõesti toit (krõbinad) kogu aeg saadaval olema, aga pehmet toitu annad talle korra või paar päevas juurde. Kass on näkitseja, mul kass näiteks päeval suurema osa ajast magab ja ei söö ühtegi krõbinat aga siis öösel käib sööb mingi kümme korda jälle krõbistab… Samas saab kassile osta ka sellise palli, kus toit sees, siis ta peab seda sealt ise välja ajama. Samas, kui sul on väike koer, eks siis see uus vidin oleks ka tema jaoks huvitav.

Juurdepääs oma pissikausile peab kassil ka olemas olema kogu aeg, ka öösel. Minu kass ei ole tervena kunagi väljaspoole kaussi pissinud, kui see üks kord juhtus, siis ta oli haigeks jäänud ja ma läksin otsejoones arsti juurde, saime abi. Pärast seda käib jälle kogu aeg ainult oma kausis.

Kraapimispuu tal on ja seda kasutab. Mõnikord harva kipub mujal ka kraapima, aga enamasti siiski saab aru, et kraapima peab seal, kus on kraapimise koht. Karva väga hullult ei aja, kevadel vahepeal tekib suurem karvaajamise periood, siis tuleb teda kammida rohkem.

Üldiselt on kõik muud asjad lahendatavad, aga see probleem, et sul on vaja kassi pikemaks ajaks üksi jätta, sellele pead mõtlema jah. Kui sa sagedasti kuskil ära käid, siis pigem ei soovita kassi võtta. Kui korra-paar aastas nädalakese eemal oled, siis saab kass ka kodus hakkama, kui keegi käib iga päev tal kaussi vahetamas ja süüa-vett panemas. Mul tavaliselt on ema käinud kassi patsutamas siis kui ma olen ära olnud. Kui pikemalt kui nädal ära olla, siis on variant kas loomahotell või see, et keegi lähedane kolib selleks ajaks sinu elamisse elama. Mu sõbrants elas kaks kuud seepärast õe korteris, et hoidis kassi 😀

+4
-1
Please wait...

Postitas:
tavakasutaja

Pigem vist ikkagi ma ei riski kassi võtta. Nagu juba alguses kirjutasid, siis muud punktid oleksid ikkagi kuidagi lahendatavad, aga ilmselgelt ei ole võimalik elada nii, et koguaeg on mure selle üle, et ega kass parasjagu kusagile ei pissi.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
billa

Mina arvan, et suurem probleem on see, et sa tahad kassi võtta oma koerale, mitte endale ja et koeraga on sul juba sedavõrd omapärane suhe, et sa muretsed selle üle, et koer võib kassi rohkem armastama hakata kui ta sind armastab…

+12
-1
Please wait...

Postitas:
JennyBro

Kui kass teeb häda mujale kui kasti, tuleb välja uurida, milles asi. Loomad kiusu pärast midagi sellist ei tee, see on inimeste väärtõlgendus. Küll aga stressist või haigusest. Mõnikord ei meeldi kasti asukoht, mõnikord võib häirima hakata mingi muu, meile tähtsusetu asi – ja teebki valesse kohta. Üldiselt soovitatakse pissikaste kasside arv + 1. Kasti ette saab panna spetsmati, mis peab kinni suurema osa liiva (või seda, mis kastis on).

On ka kraapimisnurki, mida saab mööblile kinnitada, samuti saab mööblit kaitsta nn kassipeletuslõhnadega.

Kassidel on samamoodi oma iseloom nagu kõigil teistel olevustel ning seda, kas konkreetne kass ja koer klappima saavad, ei saa kuidagi ennustada. Mul on elus olnud mitmeid kasse ja koeri – kõik on armsad, aga mõnega sobivad iseloomud enam kui teistega, pole looma süü kui ei klapi.  Kuid ega üheskoos elades peagi teab mis suur sõber olema, peaasi, et üksteist austatakse ja majas on rahu.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Tuti Helve

Ei pea kassil koguaeg krõbinad ees olema, kust selline lollus? Minu kass sööks ennast küll paksuks sellisel juhul

+4
-8
Please wait...

Postitas:
Gruune

Ei pea kassil koguaeg krõbinad ees olema, kust selline lollus?

No teine variant on see, et sa annad kassile süüa alati samadel kellaaegadel ja mitu korda päevas.

Minu kassidel on alati söök-jook kogu aeg saadaval olnud, sest ma ei viitsi kella järgi elada, ma ei ärka iga päev samal kellaajal ja ma ei taha, et kass mulle pähe roniks kui ma mõnikord kauem magada tahan või käiks mul pidevalt kräunudes kannul, sest ta on näljane.

Mul ei ole kassid end kunagi paksuks söönud. Paksuks söövadki siis, kui ei tea, millal järgmine kord süüa saab, toidu etteandmine on ebaregulaarne. Kui tal on toidule kogu aeg juurdepääs olemas, siis ta on sellega harjunud ja ei söö end paksuks.

Liiga suuri koguseid muidugi ei saa kassile ette panna, ta tahab, et ka krõbin oleks värske. Nii et korra päevas tuleb tal toitu uuendada. Mu kassil on selline väike paraja mõõduga kausike, mille täpselt ööpäevas ära sööb, kui põhjas on mõni krõbin alles, siis need viskan minema ja panen uued peale.

+5
-4
Please wait...

Postitas:
Kaos

Mul on ainult kass, seega kassi-koera kooselu osas kommentaare anda ei oska, kuid et olen ise mõelnud just tulevikus kassile kõrvale koera võtmise peale, jälgin teemaalgatust huviga. 🙂

Mida oskan kommenteerida:

Kass niisama liivakastist välja ei pissi, “kättemaks” on tõesti inimese interpretatsioon ning sirtsutamine tähendab ikkagi enamasti terviseriket. Kusehaisu probleemi ei ole enda kodus seega täheldanud, aga jah, liivakasti korrashoidmine on igapäevane kohustus. See sõltub vist liivast ka, osad liivad on väga ruttu haisema jäänud, aga nüüd olen vist hea toote leidnud.

Kraapimisega on nii ja naa. Minu kassil on kraapimispuu- ja laud, mõlemat kasutab aktiivselt, kuid väga atraktiivne on talle ka diivanijalg, mida ta siis kraapimisasjade kõrvalt kraabib. Võid uuele kraapimispostile veidi naistenõgest peale pritsida, see peaks kassis selle vastu positiivses mõttes sõltuvust tekitama ja äkki jätab siis mööbli rahule.

Magamistoa ust hoian mina öösel kinni. Esialgu jätsin ka ukse lahti, sest olin samuti kuulnud, et kassid kinniseid uksi ei salli, kuid peale kaht magamata ööd pidin ukse siiski sulgema, et kassi mitte varjupaika tagasi viia… ja mitte midagi ei juhtunud, magame juba aasta otsa eraldi tubades. Vahel hommikupoole hakkab ukse taga näuguma ja ust kraapima, aga siis olen niikuinii juba ise ka üles tõusmas ja teen ukse lahti. Aga jah, liivakast peab siis kindlasti olema selles toas, kuhu on kassil ligipääs öösel ka.

Karva ajab kass tõesti. Riietega pole isegi väga hullu, need saab alati rulliga üle tõmmata, aga tumepruunist diivanist on küll mingi hallollus järele jäänud. Regulaarne kammimine ja mingid karvastikku toetavad toidud-snäkid aitavad natuke ka.

0
0
Please wait...

Postitas:
Viiviann

Kassidel on erinevad iseloomud. Minul on kaks kassi, üks on puhas, teine kahjuks mitte. Seevastu eelmises kodus oli puhas, aga tegi muid sigadusi, nt näris juhtmeid.

Mina arvan, et kui võtad kassi, siis ära võta kassipoega vaid parem vali varjupaigast rahulik täiskasvanud kass, kes käib liivakastis, on lühikarvaline ja saab koertega hästi läbi.

Kui ei taha, et kass öösel uksi lõhub ja mäub, siis tuleb lihtsalt harjutada algusest peale, et nt öösel kass õues ei käi või magamistoas üleüldse ei käi jne.

Reisile minnes võid paluda naabril, sõbral või pereliikmel käia kassi toitmas.

+1
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 43 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Kass võtta või mitte?