Kas võtta kass või mitte?
Ma olen eluaeg kasse pidanud. hetkel on 3 erinevas vanuses kassi ja 1 väike koer. Elamine on üsna väike, aga kassid saavad vabalt õue (ei ole kortermaja).
1. Kõige suurem murekoht – võib hakata pissima väljaspool kasti ja haisu ei saa välja, eriti kui laseb kotti, diivanile, voodisse, riidekappi, jalatsitesse. Mõnel tuttaval kassipidajal on korteris kerge kassikuse vine ja vannitoas, kus kassi liivakasti hoitakse enamasti, on see praktiliselt ikkagi alati. Kui ka alguses ei pissi, siis võib see igal hetkel juhtuda, nagu aru olen saanud veebis lugedes ja inimestega suheldes. Kass võib seda teha tervisehäda pärast, aga ka kättemaksuks millegi eest. Kui seda muret poleks, siis ma unustaksin isegi kõik järgmised punktid tegelikult. Oskab keegi selle koha pealt midagi hea kosta?
Mina hoian kassikasti esikus.Kõik 3 kassi kasutavad ühte. Kast on suur ja kõrge kattega, koer sinna ligi ei pääse. Hais võib tekkida, kui liiv on pikalt vahetamata, samuti on erinevaid liivasid, ei tasu kõige odavama peale jääda. Mujale pissimise probleem oli ajaloos ühe vana isasega, kellel oli see tingitud neerukividest, siis ta otsis jah pehmemaid kohti (voodi, pesukast). Asi lahenes kui kass ravi sai.
2. Tekib liivakast mida puhastada alailma, liiva osta, liiv laiali vannitoas ja ikkagi teatud ebameeldiv hais. Lisaks, kuhu see liivakast panna, et koer (mul on väike koer) sinna ei läheks, sest kahtlustan, et läheb (ja mul kogemus puudub, minu koer pole seda teinud, aga koerad vahest söövad (sic!) kassikakat. Aga ehk mu koer ei lähe ja teda ei huvita? Aga kui ta ikkagi läheb ja hakkab seal tuuseldama, siis seda ma ei soovi ja ilmselt ajab see ka kassi stressi.
Vt eelmine postitus – on olemas kõrged kastid, mis on koerakindlad nendest ei ole võimalik liiva välja kraapida. Mõni tera võib tulla kaasa kassi käppadega. Suurt kasti ei pea liiga tihti puhastama ja ei ole sugugi raske junnid ja klombid kord päevas ära korjata.
3. Toidukauss, kas kassil peab toit koguaeg ees olema? Ma ei saaks sellisel juhul seda põrandale panna, koer sööks ära selle toidu, kas jälle kuskile kõrgele ja kass hakkab kusagil laua või riiuli peal sööma? Kas kassile see meeldib? See ei ole hügieeniline, aga samas kass nagunii jalutab kus tahab.
Toidukauss on madala kapi peal, kuhu koer ei pääsa. Joogikauss on koeraga ühine (ma ei saa keelata kasse koera kausist joomast).
4. Kraapimispuu, kas hakkab seda kasutama v kraabib mida tahab?
Minul kraapimispuud ei ole ja kraapimisprobleeme toas ei ole.
4. Kassid ei salli kinnisi uksi, on teada. Mina olen harjunud, et uksed on öösel kinni. Kui kass tahab toast välja, pean käima ust avamas, kui kass tahab tagasi sisse, siis uuesti? Kui kass ei saa toast välja, siis pissib tuppa? Koer ärkab samuti ja läheb ka rändama, öörahu häiritud?
Ei saa probleemist aru. Lase kassil olla seal ruumis, kus ligipääs liivakastile on olemas. Muud uksed hoia kinni, kui see sinu soov on. Koer magab ja rända öösel kuskile. Kassid võivad öösel jah sisse välja küsida,eriti suvel, aga mind see sõelumine ei häiri, lasen välja ja magan edasi.
5. Kass ajab karva (mu koer õnneks praktiliselt ei aja), see tähendab, et riided on karvu täis, kass üksiti ronib kappi jne, st see karvade kaos võib minna kontrolli alt välja.
Kuidas see kass kappi saab, kui sa ukse kinni hoiad. Minu kodus on ja mind häirivad kõige rohkem inimese juuksekarvad (mul on pikajuukseline pereliige) Tõhus (mul on tööstuslik) tolmuimeja on abiks.
6. Kui ei saa koeraga läbi, oletame, kriimustab, kriibib silma ehk?
Toakassil võib küüned ära lõigata. Üldiselt – minu loomad saavad omavahel hakkama ja kassid ei ole koerale viga tekitanud, kuigi vahel enesekehtestamiseks on käpad käinud küll. 3 kassi saavad koeraga läbi erinevalt – 1 mängib mbnuga, magavad teineteise kaisus, müravad ennastnustavalt, 2 tükki hoiavaid rohkem distantsi aga üldiselt sõbralikult. Kui kassile ei meeldi – läheb eemale (kõrgemale).
7. Kui ei saa koeraga läbi, siis satub koer stressi? Kass samuti.
Minui kogemus ütleb, eg jagavad piirid ja territooriumi ja õpivad teineteist taluma (aksepteerima).
8. Kas kannatada saab minu praegune väga lähedane suhe koeraga? Kuna koerale tohutult kassid meeldivad, sii selle asemel, et minu läheduses olla, hakkab kassi sabas sörkima.
Pseudoprobleem.
9. Kui olen kodust ära pikemat aega, siis mis saab kassist? Koera saan kaasa võtta või hoidu anda.
Kassi saab vabalt paariks päevaks koju jätta ja pikemaks ajaks leppida kokku keegi, kes talle toitu panemas käib.
Kokkuvõtteks – ka mina soovitaks esialgu proovida hoiukoduna, jättes endale võimaluse kass tagasi anda, kui ikka üldse ei sobi. Ja mina soovitaks võtta noor terve (loomulikult steriliseeritud) loom, sest noored kassid kodunevad paremini kui vanemad väljakujunenud isiksused, kes sageli on ka palju solgutatud ja seetõttu agressiivsemad. Aga ära võta ka väga väikest kassipoega, sest selle harjutamine koeraga nõuaks esialgu väga suurt jälgimist ja pühendumist.