Esileht Kodunurk kasulikud õlid ja praadimine-küpsetamine

Näitan 15 postitust - vahemik 1 kuni 15 (kokku 15 )

Teema: kasulikud õlid ja praadimine-küpsetamine

ma tean, et üldiselt ei ole praadimine ja küpsetamine üldse tervislikud toiduvalmistamise viisidi, aga pere mitmekesise toitmise huvides tuleb neidki siiski aegajalt kasutada.
Seega,
öelge palun,
missugused toiduõlid on ühtaegu tervisele kasulikud (head omega-happed jms) ja ühtlasi sobivad praadimiseks või küpsetamiseks?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 24.06 18:09; 24.06 23:15;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Sa oled küll valesti aru saanud. Pere toitumise muudab mitmekülgseks ikka erinevat sorti aedviljade menüüsse lisamine, erinevat sorti liha-kala kasutamine. Mitmekülgsuse tagamiseks ei ole mingit vajadust vahel toitu praadida. Kui pakud perele ainult aurutatud-keedetud toitu, aga varieerid komponente, siis on see täiesti piisavalt mitmekesine. Kui pakud perele täna keedukartulit, homme kartuliputru ja ülehomseks plaanid menüüd mitmekesistada praekartuliga, siis on see mitmekesisus ainult illusioon.

Muuseas küpsetada (nt liha või kartuleid) saab ka täiesti ilma rasvainet lisamata.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 24.06 20:29; 25.06 15:54;
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]ma tean, et üldiselt ei ole praadimine ja küpsetamine üldse tervislikud toiduvalmistamise viisidi, aga pere mitmekesise toitmise huvides tuleb neidki siiski aegajalt kasutada.
Seega,
öelge palun,
missugused toiduõlid on ühtaegu tervisele kasulikud (head omega-happed jms) ja ühtlasi sobivad praadimiseks või küpsetamiseks?
[/tsitaat]No kui sa tead, miks sa siis küsid. 🙂 Kuumutamisel hävivad ju kõik vitamiinid ja ensüümid, mis kasulikkust saab oodata praetud toidult? 🙂

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Sa oled küll valesti aru saanud. Pere toitumise muudab mitmekülgseks ikka erinevat sorti aedviljade menüüsse lisamine, erinevat sorti liha-kala kasutamine. Mitmekülgsuse tagamiseks ei ole mingit vajadust vahel toitu praadida. Kui pakud perele ainult aurutatud-keedetud toitu, aga varieerid komponente, siis on see täiesti piisavalt mitmekesine. Kui pakud perele täna keedukartulit, homme kartuliputru ja ülehomseks plaanid menüüd mitmekesistada praekartuliga, siis on see mitmekesisus ainult illusioon.

Muuseas küpsetada (nt liha või kartuleid) saab ka täiesti ilma rasvainet lisamata.[/tsitaat]

Ise said valesti aru. Mitmekesise toitmise all pidasin ma silmas seda, et ainult keedetud-hautatud-aurutatud ja/või toortoiduga meie peres kaugele ei purjeta. Vaheldust on vaja ja mitmekesisuse alla käivad ka erinevad toiduvalmistamisviisid, mitte ainult toiduainete valik.

Muidu selle materjali ühekülgsuse pärast ei ole ka vaja muretseda, köögivili ja kvaliteetne liha-kala on meil põhilised toiduained. Küsimus oli õlide valiku kohta. Aga ok, ma oskan tegelt ise ka guugeldada 😛

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 24.06 18:09; 24.06 23:15;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ahjus kuumusel üle 120 kraadi tekib ju vähki tekitav aine. Kas mitmekesine toit tähendab sinujaoks peres vähkijäämise võimaluse suurendamist. Perele mürgise toidutemine küll vaheldus pole. Kahju et sellest mürgist nii vähe räägitakse. Euroliidus on väljaantud soovitused, teadlaste uurimised on taga. Aga kuna niipalju ärid on seotud selle mürgi tootmisega, siis tundub nii et raha on tervisest olulisem. Vaheldus ei võrdu perel mürgi sissesöötmisega.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]

Muuseas küpsetada (nt liha või kartuleid) saab ka täiesti ilma rasvainet lisamata.[/tsitaat]
Mina soovitaksin pigem just nendele aurutatud-keedetud toitudele siis vähemalt rasvainet lisada (oliiviõli, linaseemneõli, mõnda pähkliõli jne), sest need õlid on närvisüsteemile ja veresoonkonnale tohutult kasulikud. Ise arvangi pigem, et parem siis juba aeg-ajalt praadida kui ainult keedetud rasvavaba toitu süüa. Ja mitte ainult kasulike rasvhapete pärast, vaid rasvlahustuvate vitamiinide paremaks omastamiseks.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Keedetud toit jm lisamata rasvainega toit ei pruugi olla rasvavaba. Saab ju nt kasutada liha, isegi taine liha sisaldab ju ikka rasva. Või siis lisada aedviljale muna, juustu, võid. Selleks, et toit sisaldaks väheke rasva, küll praadima ei pea.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 24.06 20:29; 25.06 15:54;
To report this post you need to login first.
Postitas:

praadimiseks sobib kookosõli, väga tervislik. searasv, rapsiõli ka.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]lükkatõmba kirjutas:[/small]
[tsitaat]praadimiseks sobib kookosõli, väga tervislik. searasv, rapsiõli ka.[/tsitaat]

no searasv pidi ju see vanakuri ise olema, kas nüüd uued tuuled?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 25.06 19:54; 02.07 06:39;
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]lükkatõmba kirjutas:[/small]

no searasv pidi ju see vanakuri ise olema, kas nüüd uued tuuled?[/tsitaat]uued tuuled jah.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]lükkatõmba kirjutas:[/small]

no searasv pidi ju see vanakuri ise olema, kas nüüd uued tuuled?[/tsitaat]selle asemel, et miinuseid lajatada, võiksid asja uurida.
http://www.drweil.com/drw/u/QAA401137/Is-Lard-Healthy.html
searasv ei ole tervisele kahjulik, ei põhjusta südamehaiguseid, on ideaalne rasv praadimiseks ja küpsetamiseks.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Õlidest taluvad kõige paremini kuumutamist ja sobivad seega praadimiseks-küpsetamiseks oliiviõli ja rapsiõli.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Rapsi- ja maisiõli targemad allikad väga ei soovita.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Rapsi- ja maisiõli targemad allikad väga ei soovita. [/tsitaat]

Palun linki nende targemate soovitustele

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 25.06 19:54; 02.07 06:39;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kuna sa isegi ütled, et praadimine pole kasulik, siis oled tegelikult vastuse sisuliselt saanud. Suurt vahet pole mis õli sa kasutad, kahjulik on ikka, kui praed ja küpsetad. Võid ju ehk sellega ka vaeva näha, kui soovid.
Vali kõrgema suitsemispunktiga õli (riisiõli nt) ja väldiksin ka gmo-tooteid. Oliiviõliga võib nii mööda pükse saada, et seda ma ei usalda samuti osta.
Soovitatavalt mahetooted, et veel riske maandada.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Näitan 15 postitust - vahemik 1 kuni 15 (kokku 15 )


Esileht Kodunurk kasulikud õlid ja praadimine-küpsetamine

See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.