Viimase 2-3 aasta jooksul pole seal olnud mitte ühtegi korda,kui olen seal käinud (käisin seal 2-3 korda nädalas), kus väikelapsed üle kohviku ei kisaks, jalgadega laual ei trambiks, üle kohviku laulda ei üürgaks, laudade vahel ringi ei jookseks ja emme-issi rõõmuks avalikku tantsušõud emme käteplaksude saatel ei korraldaks, lapsed taldrikuid vastu põrandat puruks ei peksaks jne jne. 1,5 aastat tagasi tuli üks noor venekeelne emme mulle seal Sõõrikukohviku hoovis kätega kallale, kui julgesin ta laua taga rõvetsevat last kritiseerida.
No esiteks näitab seda, et sa lapsi ei salli, selline liialdamine, mis su postituses oli.
Ma ei usu mitte iialgi, et sa aastaid 2-3 korda nädalas kohvikus käies iga kord nägid jalgupidi laual trampivaid lapsi (kujutan ette, et see võiks kõne alla tulla nt beebi puhul, keda ema õueriietesse pannes korraks lauale toetab) või lapsi, kes oleks meelega nõusid maha visanud. Ei ole realistlik olukorra kirjeldus.
Teiseks näitab sinu lastevihkajalikkust see, milline on sinu postituse tonaalsus: väidad, et just lapsed on metsistunud, rõvetsevad, sa oled korduvalt ja korduvalt pidanud avalikkuses laste peale kaebama. See tundub hämmastav, sest ehkki nõustun, et vanemad kohati ei oska, julge või viitsi oma lapsi korrale kutsuda, siis enamasti on laste käitumine pigem häiriv seetõttu, et on üleannetu ja lärmakas, kuid igatahes enamasti mitte pahatahtlikult rõvetsev (nagu võib sageli olla pidutsevate täiskasvanute käitumine hoopis). Sa tõlgendad ka iseenesest mitte halba käitumist (väikelaps laulab, tantsib, jookseb, plaksutab käsi) kui äärmuslikult halba ja oled sellest ilmselgelt väga häiritud, lausa niivõrd, et kirjutad korduvalt kaebekirju ja teed vanematele pidevalt avalikke märkusi, kuigi ümbritsevad asja nii hulluna ei näi tajuvat (nt rongis töötav personal, kes tõenäoliselt reageeriks ju kohe, kui laste käitumine seal tõepoolest rõvetsev või tõsiselt halb oleks).
Eelnevast tulenevalt järeldasingi, et sa suhtud lastesse vaenulikult.
Noh, viletsasti tuli välja sul see demagoogia, aga võtan vaevaks vastata. Rohkem ussitava pedagoogiga seda teemat solkida pole mul vähimatki kavatsust.
1. Kus ma kirjutasin, et väikelapsed IGA KORD Sõõrikukohvikus jalgadega laual trambivad? Ma loetlesin üles väga väikese valiku olukordadest väikelastega Sõõrikukohvikus, mida viimased 2-3 aastat olen külastanud 2-3 korda nädalas ja laual jalgadega trampiv 2-3aastane oli üks neist häirivatest juhustest. Jah, iga jumalama kord, kui sinna kohvikusse sööma lähed, võid näha seal kohatult käituvaid lapsi, eriti nädalavahetustel. Ja see laua peal jalgadega trampiv ja üle kohviku röökiv isend oli tõepoolest 2-3aastane (mitte imik, kuigi seegi oleks kohviku kontekstis kohatu). Ema seisis samal ajal järjekorras, kui lapsuke endale tähelepanu nõudis. Kui ma ei oleks sekkunud, siis oleks paari minuti pärast see pöörane isend libeda laua pealt juba põrandale kukkunud ja vereloigus röökinud.
Muuseas, selle tantsu- ja laululembese õe ja vennakesega (3aastane ja 1+aastane) nii juhtuski, et pill tuli pika ilu peale. Peale möllu kohvikulaudade ümber, millele ema vaimustunult kahte plaksukätt kaasa lõi, kukkus see 1+aastane libedal põrandal pikali ja pistis täiest kõrist röökima. Läks veel hästi, oleks võinud ju ennast ka ratastoolihaigeks ja liikumisvõimetuks seal põrandal kukkuda. Nii et see käitumine oli tõeliselt halb ja ohtlik ka lastele endile, rääkimata kohvikukülastajatest, kes ilmselgelt seda “perepidu” avalikus kohas ei nautinud.
2) Kus ma olen väitnud, et lapsed rõvetsevad avalikkuses pahatahtlikkusest? Ma alustasin oma postitust väitega, et lapsed ja nende vanemad on kasvatamatud, mitte pahatahtlikud. Kuid lõppude lõpuks, mis vahet seal on, kas laps rõvetseb avalikkuses pahatahtlikkusest või kasvatamatusest, kui tulemuseks on ikkagi üks ja seesama – ülejäänud inimestel on seal avalikus ruumis nende metslaste kõrval võimatu ja piinarikas olla?
3) Kas rongipersonal on mingi indikaator selles osas, kas laps käitub hästi või halvasti? On nad mingid etiketieksperdid sinu meelest või?
Elroni piletikontrollid on üks kõige matslikum kiht klienditeenindajate seas üldse: sõimavad ja sarjavad rongis koeraomanikke, kelle koerad käituvad 10x paremini kui need pidevalt mööbeldavad lapsed. Siis viskavad need Elroni teenindajad rongist välja esmareisijaid, kes ei tea, et rongis kaardiga maksta ei saa (oli 5-6 aastat tagasi selline juhtum), selle asemel, et inimesele selgitada, kuidas rongis maksmine käib. Aga üle vaguni rõvetsevatele väikelastele või pubekatele ei ütle need Elroni teenindajad midagi. Nii et anda sellistele halva klienditeeninduse etalonidele eksperdistaatus on ikka ignorantsuse tase omaette.
Nii et väänuta oma “tõde” kellegi teisega. Pole vaja teemat oma keskmisel tasemel demagoogiaga solkida.