Kahjuks on jah üha rohkem neid lapsevanemaid, kes peavad eelkõige enda soove, mugavust esmatähtsaks ning kogu muu kollektiiv peaks nendega arvesama. Kusjuures see sama inimene on situatsioonis ise ja lapsed või ilma lasteta täiesti erinevatel arvamustel vastavalt sellele, mis situatsioonis ta ise on.
See sama ema (just emad, isad justkui on üsna sarnased igas olukorras), kes oma lapsi teistega koos olles ei ohja teiste heaolu arvestamiseks, külla tulles sujuvalt oma laste lõbustamise ja turvalisuse kontrolli võõrustajale annavad (ise mõnuselt laua taga teistega juttu ajades), kunagi oma lastele tegevustarbeid kaasa ei võta, kuigi teavad, et võõrustajal hoopis teises vanuses lapsed või söögikohas ole eraldi lastenurka, eeldab ise kuskil ilma lasteta olles nö 0-tolerantsi (et ka teiste lapsi ei tohiks olla ligiduses) või äärmisel juhul täiesti endale vastupidist käitumist teistelt lastega emadelt.
Oma laps on õnneks juba suureks kasvatatud ja puutun veekeskuses vähem väikelastega kokku. Ei ole väikelaste basseinis või selle ligiduses ja mujal on siiski suhteliselt probleemivabad kokkupuuted väikelastega olnud. Teiste ujumisprille, kätiseid, palle jms teiste kotist ta kunagi endale võtmas ei käinud. Ise ikka mitmeid kordi meie kotist võtmistele peale sattnud või hiljem teise lapse ema käest tagasi küsinud meie asju. Kusjuures ükskord sain jaole, kui lapse ema ise probleemitult võõrast kotist lapsele asju pakkus. Isegi ei teki küsimust oma lapsel ujumisprille nähes, et oma lapsele ujumisprille pole ju kaasa võtnudki, et kust need pärist on. Basseinis võõrama lapse korrale kutsumise või lapsega kaasas olevat täiskasvanut otsides selgunud, et ema sõbrannaga hoopis mujal mullivannis või saunas.
Minu kasvatamisel ja mu oma lapse, mu sõpradest eakaaslaste laste kasvatamisel ja viibimisel kollektiivis olidi ikkagi laste juures ja suunatigi kohe. Sel juhul lahenevad kõik olukorrad ka valutumalt, sest keegi reageerib, keegi suunab oma last eos ja laps ja õpib, et mida võib ja mida mitte. Tänapäeva noormatelt kuulen kahjuks üsna tihti ja näen kõrvalt, et uhkuseasjaks peetakse, kui ollakse väikelase kasvatamisel pigem mugav (ennastsäästev, muidu ei jaksa) ja lastaksegi lastel ise kasvada ja areneda ja õppida nö kollektiivis tegutsemist.
Veekeskuse suuremas basseinis olen üsna valutult hakkama saanud. Aga muidugi ma ise ei eelda, et peale minu seal sel hetkel mingid lapsed mängida ei võiks ja lihtsalt teen ujumsiringi natuke lühendatult vms.
Õnneks on veel palju inimesi, kes suudavad oma lapsi suunata ja ise kollektiivis ainult ja ainult enda soove tähtsaks ei pea.