See on väga hea teema ja illustreerib imepäraselt, milline on Eesti internetikaubanduse tase ja mentaliteet. Ja kommentaaridest selgub ka, miks see nii on — sest kliendid on ise lahkesti nõus ja koguni õigustavad sellist rehepaplust.
Minul on kogemus mitte Kaup24 poega, vaid On24-ga ja see oli lihtsalt nii üliimelik, et kaotas igasuguse isu kunagi midagi Eesti e-kaubandusest osta.
Taustaks veel nii palju, et olen pikalt elanud välismaal, ühes Euroopa riigis ja siin ka mitu korda kolinud ning seoses sellega palju ostnud just nö suuri asju, nt mööblit, madratseid, köögi- ja vannitoasisustust jms. Ma olen muidugi kursis, et Eestis on üldse kauba tagasusega vist Euroopa kliendivaenulikumad reeglid ja tavapoest ostetud asju ei pea pood üldse tagasi võtma jne. Aga et ka veebipoe tagastus on absurditeater, poleks osanud oodata.
Lugu oli siis selline, et olime perega suvel minu ema juures külas. Ema elab 5. korrusel ilma lifita majas ja taastus parasjagu seljaoperatsioonist. Selgus, et tal oleks vaja uut madratsit. Kuna tema voodi mõõdud on pisut ebastandardsed, oli üsna keeruline leida sobivat, mis ka kiiresti tarnitaks. On24-s oli. Ostsin ära, toodi kohale, pakkisime lahti ja asetasime voodisse. U 3 tundi hiljem oli selge, et madrats ei sobi. Emal tekkis seal lamades tugev seljavalu ja ka kõrgus muutus istumise ja voodist tõusmise raskeks. Ema ise ehmatas hirmsasti ja hakkas lihtsalt nutma, sest arvas, et nüüd on raha raisatud selle kalli madratsi peale, kasutada ei saa, kuhu see panna jne. Mina muidugi optimistlikult ütlesin, et heh, ära muretse, ma saadan selle tagasi ja saab raha tagasi.
Hakkasin siis pakendit lähemalt uurima ja selgus, et tagasisaatmise lehte polegi kaasa pandud. See oli minu jaoks kummaline, nimelt siin, kus mina elan, tuleb absoluutselt iga netist ostetud kaubaga kohe kaasa triipkoodiga eeltäidetud kleebitav tagasisaatmise etikett. Kleebid pakendile, väiksema asja viid ise postkontorisse, suuremaga helistad klienditeenindusse ja need saadavad transpordi järgi.
Helistasin siis klienditeenindusse, sealt suunati edasi kvaliteediosakonda, kust mulle saadeti moraalitsev meil, et toode peab ikka olema korralikult pakendatud, puhas, ei tohi olla karvu (!), pakend peab olema transpordikindel ja veel pikk jutt pakendist. Lõpuks nõuti, et pean saatma valmispakendatud madratsist pildid (!?!) ja nemad siis otsustavad, et kui kõlbab, saadavad transpordi järgi. Mul oli, ilma liialdamata, suu ammuli sellise “klienditeeninduse” peale.
Aga mis seal ikka, igal pool omad kombed. Saatsin pildid, nemad määrasid pealekorje aja. Natuke enne tulekut helistas mingi noormees kuulmise järgi sõitvast autost, et kui suur see asi muidu on, mida me ära viima tuleme… Ta vist ei teadnudki üldse, mis toode see on, mida ta järgi tuleb. Uksekell helises ja kui avasin, seisis ukse taga LAPS. Tegu oli väilmuse, kehaehituse ja hääle järgi u 14-15 aastase poisiga, kes ukse vahelt minu selja taga paiknevat pakitud suurt madratsit kohmetult silmitses. Tore, et olime terve perega emale külla tulnud ja mu mees parajasti ka kodus oli. Isegi kui see poiss oleks madratsi mingil moel üksi 5. korruselt alla lükanud või lohistanud, poleks pärast seda see ülitähtis pakend enam väga terve ega korralik olnud. Puänt saabus siis, kui mees tagasi tuppa jõudis ja ütles, et teine kuller (täismees) ISTUS AUTOS rooli taga ja ei vaevunud sealt välja ronima isegi selleks, et aidata madrats peale tõsta!
Tolle poisi näol oli tegemist ilmselt mõne suvevaheajal tööle võetud alaealisega. Päris kindlasti ei luba ka Eesti seadused rakendada koolilapsi raskeid asju tõstma jms töid tegema.
Ühesõnaga, selle ühe lihtsa ostuga suutis On24 end minu silmis täielikult blameerida. Üks asi on teha kliendile seadusega ette nähtud toote tagastus võimalikult tülikaks, aeganõudvaks, alandavaks ja ebamugavaks (päriselt, neil on ametis mingi töötaja, kes kirjutab inimestele karvadest ja vaatab pakendite pilte!). Hoopis teine asi on palgata tööle alaealisi ja neid mugavasti ära kasutada vanusele sobimatutel töödel.
Aga nagu siit teemast selgub, arvavad paljud, et kõik on ok, klient on alati ise süüdi, ka siis, kui teda ninapidi veetakse ja üldse pole teeninduskultuur ega eetilisus mingid sellised väärtused, mida eeldada tohiks. Mis tahad üldse, sul on ju suurepärane soodustus 4 eurot, osta mutreid…