Kui retseptis on kirjas “pane kartul keevasse vette ja keeda 15 min”, siis mida see tähendab – kas vette paneku hetkest 15 min või uuesti keema hakkamisest 15 min? Vesi ju jahtub maha, kui tooraine sisse panna.
Teema: “Keeda 15 min”
“Keeda” tähendab ikka keemist, mitte vee üles soojendamist. Kartulit saad ju katsuda ka, ei pea ometi raamatu järgi tulel hoidma.
no kui vesi juba keeb, siis kartuli/´makaroni jms sissepaneku hetkel ta veidi jahtub, aga poole minutiga tõuseb jälle keema. arvesta ikka sissepaneku hetkest, ega see vesi sul ju 50 kraadini ka ei jahtu.
no kui vesi juba keeb, siis kartuli/´makaroni jms sissepaneku hetkel ta veidi jahtub, aga poole minutiga tõuseb jälle keema. arvesta ikka sissepaneku hetkest, ega see vesi sul ju 50 kraadini ka ei jahtu.
Ei tõuse poole minutiga. Just vaatasin, potitäis vett läks uuesti keema 8 min pärast. See on ikka oluline erinevus.
“Keeda” tähendab ikka keemist, mitte vee üles soojendamist. Kartulit saad ju katsuda ka, ei pea ometi raamatu järgi tulel hoidma.
Jah, võin, lihtsalt ma kipun värsket kartulit alati üle keetma, tahtsin nüüd kord teha juhendi järgi, nagu peab.
iga kartulisort on erinev, sellist juhendit on võimatu teha.
iga kartulisort on erinev, sellist juhendit on võimatu teha.
lisaks kartuli suurus
iga kartulisort on erinev, sellist juhendit on võimatu teha.
Täpselt. Lisaks oleneb ka kartulite suurusest.
Kartuli valmimist kontrollitakse minu teada nuga kartuli sisse torgates, mitte kella ja kokaraamatu järgi:)
Kuulge, jaaaa, ma kontrollin ka noaga, ma tahan teada, millal hakata torkima, ma ei saa ju 25 minutit iga 30 seki tagant kontrollida – mis neist kartulitest nii järgi jääb. Mind huvitas ligikaudne aeg, palju tuleb oodata. Aga no kui te ei tea, siis poleks ju vaja vastatagi. Vastata võib see, kes teab.
Ei tõuse poole minutiga. Just vaatasin, potitäis vett läks uuesti keema 8 min pärast. See on ikka oluline erinevus.
Esiteks, lase ikka kõval kuumusel lahinal keema, mitte nii, et väiksed mullid tulevad. Ja hoia kuumus üleval, kuni peale tooraine sissepanekut uuesti keeb. Sel juhul ei saa küll uuesti keema minek 8 min võtta. Mul läheb potitäis külma vett ka kiiremini keema kui 8 minutiga.
Teiseks, kartuleid ei saa küll juhendi järgi keeta, ei ole nii, et kõik suurused ja sordid keevad 15 minutit. Pisikesed värsked kartulid keevad mul ca 10 min, suured terved kartulid ca 18 minutit. 15 on sul keskmine kartuli keemise aeg ehk. Kartuleid tuleb torkida, et näha, kas on keenud. Mina teen nii, et kui tundub, et kohe-kohe valmis, siis kallan vee pealt ära ja kaas peale ja natuke siis hauduvad seal oma aurus edasi veel ja ongi valmis.
Aga no kui te ei tea, siis poleks ju vaja vastatagi. Vastata võib see, kes teab.
Kes saaks teada, kui ei tea suurust ega sorti? Mida suurem, seda kauem keeb.
Päris pisikesed on 10 minutiga ka pehmed.
Aga no kui te ei tea, siis poleks ju vaja vastatagi. Vastata võib see, kes teab.
Kes saaks teada, kui ei tea suurust ega sorti? Mida suurem, seda kauem keeb.
Päris pisikesed on 10 minutiga ka pehmed.
Ma ei küsinud, kui kaua kartuleid keeta tuleb. Ma küsisin, kuidas mõista retsepti sõnastust. Klassikaline perekool – kogu jutt läheb küsimusest mööda ja siis saad veel riielda ka, et miks sa nii rumalaid asju küsid ja üldse vastustega rahul pole.
Aga nüüd on teema läbi minu poolt. Kartulid valmis ja hakkan sööma.
Teie võite muidugi aiaaugust edasi rääkida.
“Keeda” tähendab ikka keemist, mitte vee üles soojendamist.
Tänan selle vastuse eest – ainus teemasse vastus.
Klassikaline perekool – kogu jutt läheb küsimusest mööda ja siis saad veel riielda ka, et miks sa nii rumalaid asju küsid ja üldse vastustega rahul pole.
Vabandust, aga sa tundudki üsna rumal.
Just vaatasin, potitäis vett läks uuesti keema 8 min pärast. See on ikka oluline erinevus.
Siis on ju lihtne ja teine kord tead.
Kuna sa kasutad külmutatud kartuleid ja vee keetmiseks poti all küünalt (ainult sellega on see 8 minutit seletatav), siis loed keemaminemise hetkeks uuesti selle 8min möödumise.
Mul on kaheosaline aurupott, ehk siis kui vesi keema läheb, tõstan kartulid veepotile peale ja see ongi keetmise algus.
Ja kartulid tavaliselt ikka toatemperatuuriga.
Kuna sa kasutad külmutatud kartuleid ja vee keetmiseks poti all küünalt (ainult sellega on see 8 minutit seletatav), siis loed keemaminemise hetkeks uuesti selle 8min möödumise.
Värsked kartulid, tõsi, külmkapist, suur 4-liitrine pott vett ning gaasipliit. Mitte midagi erilist pole selles, et see taas keemaminek 8 min võtab.
Värsked kartulid, tõsi, külmkapist
Selles see asi ongi.
Võta paar h varem välja. Liha enne praadimist, ahjuliha, maks, hakkliha jne, kõik asjad ikks enne tuppa sooja.
No KUI on aega enne köögis tilberdada.
Kui pole, siis pead arvestama, et külmkapi külmusest lahti saamine võtab aega.
Kui retseptis on kirjas “pane kartul keevasse vette ja keeda 15 min”, siis mida see tähendab – kas vette paneku hetkest 15 min või uuesti keema hakkamisest 15 min? Vesi ju jahtub maha, kui tooraine sisse panna.
12-aastane?
“pane kartul keevasse vette ja keeda 15 min” tähendab ju üsna üheselt KEEDA, st arvesta uuesti keemaminemisest.
Aga ausalt öeldes tundub teemaalgatus ikka üsna eilane, ja siis veel plärtsub ka, kui öeldakse õigesti, et kartulit ei saa keeta kella järgi, oleneb sordist ja hulgast ja suurusest… see “kuna torkima hakata” peaks ju retseptist niisamagi aimuma.
“Keeda” tähendab ikka keemist, mitte vee üles soojendamist.
Tänan selle vastuse eest – ainus teemasse vastus.
Ja sa ise ei suutnud seda välja raalida? Aga mitu last sa siiani valmis teha oled mõistnud?
Oi, ikka lõbutsete siin veel? Täna siis nii vilets päev olnud, pole kellegi teise peal olnud võimalik end välja elada? Rõõm, et sain kasulik olla.
Kui retseptis on kirjas “pane kartul keevasse vette ja keeda 15 min”, siis mida see tähendab – kas vette paneku hetkest 15 min või uuesti keema hakkamisest 15 min? Vesi ju jahtub maha, kui tooraine sisse panna.
12-aastane?
Ikka noorem vast.
Paljud köögiviljad säilivad paremini, kui hoiad neid köögi hämaramas nurgas, mitte kylmikus. Kartul eriti, aga ka porgand, tomat, sibul . . .
Kui mingil põhjusel siiski peab olema kylmas, lase enne potti ajamist toatemperatuurile tulla jah. & ‘keeda 15 minutit’ tähendabki, et vesi peab veerand tundi mulisema. Ehk kyll kartulite puhul sõltub kõik värskusest, suurusest, sordist & sulast vedamisest.
Paljud köögiviljad säilivad paremini, kui hoiad neid köögi hämaramas nurgas, mitte kylmikus. Kartul eriti, aga ka porgand, tomat, sibul . . .
Kui mingil põhjusel siiski peab olema kylmas, lase enne potti ajamist toatemperatuurile tulla jah. & ‘keeda 15 minutit’ tähendabki, et vesi peab veerand tundi mulisema. Ehk kyll kartulite puhul sõltub kõik värskusest, suurusest, sordist & sulast vedamisest.
Vaadake ja õppige, sapikotid, kuidas on võimalik vastata nii, et ei halvusta, ei pea end paremaks ega teist lolliks, lihtsalt vastad küsimusele ja jagad oma teadmisi või arusaamu.
Ilmselt libateema. Eelmises teemas keetis pliit tal kartulid magusaks.
Vaadake ja õppige, sapikotid, kuidas on võimalik vastata nii, et ei halvusta,
Mis sa nüüd räuskad.
Sest tema, keda sa eeskujuks siin tood, keedab ise samuti kartuleid sellesama Salme Masso raamatu “Lihtsaid toite” (1988) järgi, mis sinagi, seepärast ongi ta tagasihoidlik.
Teised, jah, on ka varem vblla kokku puutunud…:)-
Vaadake ja õppige, sapikotid, kuidas on võimalik vastata nii, et ei halvusta, ei pea end paremaks ega teist lolliks, lihtsalt vastad küsimusele ja jagad oma teadmisi või arusaamu.
Kulla inimene, kui sa tõesti ei ole 12-aastane (või noorem), siis sellise küsimuse peale ei olegi sind millekski muuks pidada.
Te panete kartulid keevasse vette?
Ma panen küll külma.
Nah, kartuli & muna keetmine ongi kõige yleteoretiseeritum kokanduslik kunst. Igayx kas teab ainsana kõige paremini või on pärast paari katset veendunud, et pole võimeline. Guugelda 68 ways to cook a potato.
Salme Massot pole kyll vaja maha teha, tema kokandus on igati ratsionaalne & siililegi selge. Baseerub argisel kohalikul toorainel veel pealegi. Proovi parem brittide legendaarset mrs. Beetonit — kuidas keeta kogu köögivili täiesti laibax koos muude lustiliste majapidamistarkustega. Või Alexis Soyer’d — nii ylbed ei ole Ramsay & Oliivi-Jamie kokku kah. Või Apiciust & Forme de Curyet — mõtle ise välja, mida, millal & kui kaua. An messe eut forthe!
Vaatasin just oma hommikuse ajakirjanduse läbi: yx ingliskeelne naisteleht pakkus, et õpetab põnevamat toorsalatit tegema. Oi johh, ei tea mina, mis pudruhelvestele oli mõeldud text, kus kõigepealt soovitati katsetada marjade & puuviljade lisamisega, siis avaldati saladus, et sinna võib muna ka panna, & lõpux juhiti tähelepanu, et eilse õhtusöögi jääkidest võib samuti saada salati.
Ma panen küll külma.
Pane külma, aga ära vehi sellega. Pärast veel mõni tola loeb ja kukub vaidlema, et “perekoolis kirjutati, et pannakse külma”
(värsketest käib jutt, eksole)
Ja loe meie vabariigiaegset kokandusemmet Salme Massot siis ka lõpuks: https://nami-nami.ee/retsept/4180/kartulite_keetmine
…..
P.S. Kui näiteks liha praed, või kasvõi lihtlabaseid pannikartuleid teed, kas siis paned ka liha või kartulid enne pannile ja hakkad ootama, millal pann soojaks läheb?
Üks kokk, nime ei mäleta, nimetas seda teguviisi kunagi päris hästi: toidu külma rasva sees leotamine.
Kylm rasv ei ole kylm vesi & iga toiduaine vajab individuaalset lähenemist.
Kartulite keemapanek kylma veega on fyysikaliselt põhjendatav. Väline & sisemine temperatuur tõusevad yhtlaselt, ei jää pealt pehme, keskelt kõva.
Te panete kartulid keevasse vette?
Ma panen küll külma.
Vanad kartulid panen minagi külma, värskeid aga keevasse vette. Nii soovitatakse.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.