Salme Masso kokaraamatud on igati vinks-vonks! Just nende raamatute abil õppisin mina süüa tegema, kui oma pereelu ca 30 aastat tagasi alustasin. Need kokaraamatud teevad igati silmad ette tänapäevastele moodsatele kokaraamatutele, kus tõsi küll, on palju ilusaid pilte, kuid retseptid on küsitava väärtusega. Nii, et, Salme jätke rahule!
Seda aga, et kartuleid keedetakse retsepti järgi, kuulen ma esimest korda. Minu pereelu algas verinoorelt, ja esimesed kokkamise katsetused veel nooremalt (10-aastaselt), aga kui esimesed pannkoogi katsetused said retsepti järgi tehtud, siis kartuli keetmise retsepti otsimise peale poleks tulnudki. Ehk mõnest laste kokaraamatust võib midagi sellist leida? Loogiline ju, et vana kartul külma veega. Värske kartul keevasse vette. Kui kiiresti vesi uuesti keema tõuseb sõltub ju ometigi pliidist. Induktsioonpliidiga kohe. Gaasi- ja elektripliidi peal võtab aega. Selge on aga see, et ei ole mingit reeglit, et kartul peab keema 15 minutit. Kartuli keeduaeg sõltub selle sordist, vanusest ja eelkõige suurusest. Ainus võimalus seda teada saada ongi mõne aja pärast kahvliga katsuda. Inimene, kes väidab, et peab kella järgi sellist asja tegema, kuna ta ju ei kavatsegi koguaeg pliidi ääres seista, on kindlasti alles väga algaja. Sellist liigutust tehakse mööda minnes, muude toimetuste vahel, mitte ei seista stopperiga pliidi ääres. Tavaliselt tuleb ju keedukartuli kõrvale veel midagi? Liha, kotletid? Kaste? Sel ajal, kui kartul keeb, toimetad nendega.
Ka mina saan aru, et siin on üks konkreetne kägu, kelle arvates võib pliit kartuli magusust mõjutada ja kartulit tuleb tingimata retsepti järgi keeta, sest muidu ei õnnestu. Lihtsalt ei usu, et mitmel erineval inimesel saab sedalaadi sarnane pseudoprobleem olla.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 28.06 18:21; 29.06 19:48;