Esileht Kodunurk “Keeda 15 min”

Näitan 23 postitust - vahemik 31 kuni 53 (kokku 53 )

Teema: “Keeda 15 min”

Postitas:
Kägu

Kartulite keemapanek kylma veega on fyysikaliselt põhjendatav.

Loe uuesti https://foorum.perekool.ee/teema/ei-oska-enam-uue-pliidiga-kartuleid-keeta-vesised-ja-magused-jaavad/

See juhtus tal selle pärast, et leotas värsket kartulit külmas vees kuna uskus sinu “fyysikalisi põhjendusi”
(Vana, jah, võid leotada, sel pole vahet. Isegi säilitatakse vee all.)

Teema pealkiri (15 min) viitab värskele, mis just müügile on jõudnud.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt
Postitas:
nyah nyah

Värske kartul ei ole enamasti eriti hiiglaslike mõõtmetega, mistõttu temperatuurivahe polegi oluline. Pöidlaotsakartul läheb loomulikult keevasse vette. Suuremad juured tahavad aeglast minekut.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kartulit keedetakse külma veega (st pannakse külma veega tulele) vist ikka tärklisesisalduse tõttu? Vanemas kartulis seda rohkem.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kui näiteks liha praed, või kasvõi lihtlabaseid pannikartuleid teed, kas siis paned ka liha või kartulid enne pannile ja hakkad ootama, millal pann soojaks läheb?

Üks kokk, nime ei mäleta, nimetas seda teguviisi kunagi päris hästi: toidu külma rasva sees leotamine.

Jah, nt pardifilee pannakse külmale pannile ja alles siis tuli alla. Miks? Arva ära.
Ka kartulid ja muna pannakse külma vette. Riis pannakse külma veega tulele, lastakse keema ja siis hautatakse, jne.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Salme Masso kokaraamatud on igati vinks-vonks! Just nende raamatute abil õppisin mina süüa tegema, kui oma pereelu ca 30 aastat tagasi alustasin. Need kokaraamatud teevad igati silmad ette tänapäevastele moodsatele kokaraamatutele, kus tõsi küll, on palju ilusaid pilte, kuid retseptid on küsitava väärtusega. Nii, et, Salme jätke rahule!

Seda aga, et kartuleid keedetakse retsepti järgi, kuulen ma esimest korda. Minu pereelu algas verinoorelt, ja esimesed kokkamise katsetused veel nooremalt (10-aastaselt), aga kui esimesed pannkoogi katsetused said retsepti järgi tehtud, siis kartuli keetmise retsepti otsimise peale poleks tulnudki. Ehk mõnest laste kokaraamatust võib midagi sellist leida? Loogiline ju, et vana kartul külma veega. Värske kartul keevasse vette. Kui kiiresti vesi uuesti keema tõuseb sõltub ju ometigi pliidist. Induktsioonpliidiga kohe. Gaasi- ja elektripliidi peal võtab aega. Selge on aga see, et ei ole mingit reeglit, et kartul peab keema 15 minutit. Kartuli keeduaeg sõltub selle sordist, vanusest ja eelkõige suurusest. Ainus võimalus seda teada saada ongi mõne aja pärast kahvliga katsuda. Inimene, kes väidab, et peab kella järgi sellist asja tegema, kuna ta ju ei kavatsegi koguaeg pliidi ääres seista, on kindlasti alles väga algaja. Sellist liigutust tehakse mööda minnes, muude toimetuste vahel, mitte ei seista stopperiga pliidi ääres. Tavaliselt tuleb ju keedukartuli kõrvale veel midagi? Liha, kotletid? Kaste? Sel ajal, kui kartul keeb, toimetad nendega.

Ka mina saan aru, et siin on üks konkreetne kägu, kelle arvates võib pliit kartuli magusust mõjutada ja kartulit tuleb tingimata retsepti järgi keeta, sest muidu ei õnnestu. Lihtsalt ei usu, et mitmel erineval inimesel saab sedalaadi sarnane pseudoprobleem olla.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Jah, nt pardifilee pannakse külmale pannile ja alles siis tuli alla. Miks? Arva ära.

Eeeeei seda ma küll ära ei arva. Võimatu.

Aga arva ise ära, milliseid lihasid sa veel samal viisil praed, et nahk selgas?
Või, kui seda pardirasva seal sulatad, siis lased antrekoodi samal viisil külmalt pannilt läbi?
Palju õnne ja otsi ühtlasi ka tikksaag üles.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

ah, nt pardifilee pannakse külmale pannile ja alles siis tuli alla. Miks? Arva ära.

Konna pidavat küll jaheda veega keetma hakkama, vast pardiga sama lugu.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Jah, nt pardifilee pannakse külmale pannile ja alles siis tuli alla. Miks? Arva ära.

Eeeeei seda ma küll ära ei arva. Võimatu.

Aga arva ise ära, milliseid lihasid sa veel samal viisil praed, et nahk selgas?

Või, kui seda pardirasva seal sulatad, siis lased antrekoodi samal viisil külmalt pannilt läbi?

Palju õnne ja otsi ühtlasi ka tikksaag üles.

Miks kõik lihad? Loomulikult valmistatakse iga toiduaine vastavalt tema nõudmistele.
Vastasin vaid sinu lahmivale vastusele kartulite külma vette paneku kohta, et nii just tehaksegi ja mitte vaid kartulitega vaid veel nii mõnegi toiduainega. Teemaalgatuses ei ole kusagil räägitud värskest kartulist, ja see ei vajakski 15 minutit keemisaega. Loe ja mõtle enne, kui lahmima kukud.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Teemaalgatuses ei ole kusagil räägitud värskest kartulist, ja see ei vajakski 15 minutit keemisaega. Loe ja mõtle enne, kui lahmima kukud.

Ma ei lahmi.

Seletan, kirjutades seekord aeglaselt, ehk jõuab ka pisut kõvema peaga inimesele kohale.

Teemaalgatuses on kirjas: “Kui retseptis on kirjas “pane kartul keevasse vette ja keeda 15 min”
Ok.
Salme Masso raamatus on kirjas: Värskete kartulite keetmine:
Pese kartulid, vajadusel kaabi õhuke koor maha ja pese kartulid uuesti. Pane soolaga maitsestatud keevasse vette ja keeda kaanega kaetud potis umbes 15 minutit.

Vanade puhul mainib Masso, et 20-30 minutit.

Mis järelduse me siit teeme?
Mina järeldasin, et teemaalgataja keedab värskeid kartuleid. Sest:
1. Värsked kartulid on igale poole müügile jõudnud.
2. Kuna juttu on 15 minutist.
3. Rohkem ei räägi mitte ükski eestikeelne retsept kartulite keetmise AJAST 15min, seega see Masso teema peaks olema see, mida teemaalgataja silmas pidas.

SINA arvad, et ma järeldasin valesti.
Palun, kui sa suudad selgitada, mida ma valesti järeldasin, siis olen nõus, et lahmisin.
Vastasel korral sina ise mitte ainult ei lahminud, vaid ka sõimasid.
Mis teeb sinust juba haige internetitrolli.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Jah, võin, lihtsalt ma kipun värsket kartulit alati üle keetma, tahtsin nüüd kord teha juhendi järgi, nagu peab.

räägib just värskest kartulist ju

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ohhoo, selgub, et enda teadmata olengi Masso retsepti kasutanud, no on ikka massoloogid siin! Mina vaatasin retsepti siit: https://nami-nami.ee/retsept/4180/kartulite_keetmine
mitte Masso raamatust, aga selgub, et see ongi Masso oma.

Ja rääkisin ikka värskest kartulist.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 10 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ma olen 45 aastat ära elanud ja siit loen praegu esimest korda, et värsked kartulidd tuleb keevasse vette panna. Isegi mu ema polnud sellest kuulnud. Tema on eluaeg kõiksugu sorti kartulid külma veega potis kuumale pliidile lajatanud, mina samamoodi. Ära on nad keeta saanud ka nii..

Please wait...
Postitas:
Kägu

Võiks rääkida lausa “massoloogiast”. Igal juhul, noored perenaised, mina soovitan võtta tema raamatud ette, ja siis on kindel, et saate head söögid.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

mitte Masso raamatust, aga selgub, et see ongi Masso oma.

Mina ma sain ka nii aru, aga osad (Kägu 29.06.2019 10:44) hakkasid lausa kriiskama, et mida sa lahmid, idioot mõtle enne jne.
Endal pole loogikaraasugi peas.

Nüüd muidugi on vait nagu kuldid rukkis…:)-

P.S. Inspireerituna teemaalgataja värskest kartulist käisin turul vaatamas, kas Eesti värsket ka juba on.
Oli täitsa olemas, isegi siin põhja pool.
(lõunas on ammu juba, ma tean)
Poola ja Kreeka vms vesistega ei anna võrreldagi, hind oli muidugi 3x kallim, kui välismaa omal. Aga maitse ka 3x parem.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Palun, kui sa suudad selgitada, mida ma valesti järeldasin, siis olen nõus, et lahmisin.

Võimalikke selgitusi:
1. Teemaalgatuses polnud värsket kartulit nimetatud, alles paar postitust hiljem oli.
2. Osad kasutavad veel vana kartuli varusid.
3. Kui ise keedetakse kombe ja tunde järgi, siis pole 15 minutit mingi kindel märk.
4. Kui pole kartulikeetmise jaoks retsepti vaadanud (põhjus eelmises punktis), siis tõesti ei tea, et see on just Salme Masso antud värske kartuli õpetus.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Palun, kui sa suudad selgitada, mida ma valesti järeldasin, siis olen nõus, et lahmisin.

Võimalikke selgitusi:

1. Teemaalgatuses polnud värsket kartulit nimetatud, alles paar postitust hiljem oli.

2. Osad kasutavad veel vana kartuli varusid.

3. Kui ise keedetakse kombe ja tunde järgi, siis pole 15 minutit mingi kindel märk.

4. Kui pole kartulikeetmise jaoks retsepti vaadanud (põhjus eelmises punktis), siis tõesti ei tea, et see on just Salme Masso antud värske kartuli õpetus.

OMG! Aitäh aitamast tuhmakatele seletada 😀 Ma tõepoolest ei ole ELUSKI otsinud retsepti kartuli keetmiseks. Selleks peab olema puudega või siis lastekodust.
Ning, jah, ka värske kartuli võib ja saab panna külma vette ja ei juhtu sellega midagi hullu. Tulemus sõltub pigem kartulisordist.
Aga edu kõigile targutajatele – otsige ikka retsepte, ka vee keetmiseks ja leiva lõikamiseks.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Aga edu kõigile targutajatele – otsige ikka retsepte, ka vee keetmiseks ja leiva lõikamiseks.

Ikka äppe, mitte retsepte. Lolle on alati olnud. Meenub kuidas blond kursaõde leidis suure armastuse armeenia kutis. Rääkis meile vaimustusega, et tema teab nüüd kuidas armeenlased vett keedavad: lasevad kannutäie keema ja siis kallavad poole kraanist alla.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

otsige ikka retsepte, ka vee keetmiseks ja leiva lõikamiseks.

Vean kihla, et sa ei oska leiba lõigata.
Ja ma suudaksin sind selles vallas üllatada, kuidas seda õigesti teha.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kartulit keedetakse külma veega (st pannakse külma veega tulele) vist ikka tärklisesisalduse tõttu? Vanemas kartulis seda rohkem.

Värsked kartulid läheva keeva vette, sest lühem kuumutamisaeg halastab natukene rohkem C-vitamiinile. Vanad, üle talve seisnud kartulid lähevad külma veega keema, sest kuigi kartulid pole valgust saanud, on sinna ikkagi tekkinud seda ainet, mille nimi mulle meelde ei tule, aga mis teeb roheliseks tõmbunud kartulid (ja kartulipealsed ja -marjad, aga samuti tomatipealsed ja punaseks minemata viljad) mürgiseks. Et C-vitamiini nagunii järel ei ole, aga pikem kuumutamine lagundab seda mürgist ainet.

Please wait...
Postitas:
Kägu

sest kuigi kartulid pole valgust saanud, on sinna ikkagi tekkinud seda ainet, mille nimi mulle meelde ei tule, aga mis teeb roheliseks tõmbunud kartulid (ja kartulipealsed ja -marjad, aga samuti tomatipealsed ja punaseks minemata viljad) mürgiseks.

Roheline on klorofüll ehk leheroheline ja sellega kaasnevad ka glükoalkaloidid. Mis on juba inimesele kahjulikud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Solaniin on see alkaloid: https://novaator.err.ee/593606/vaataja-soovib-teada-kas-roheliste-laikudega-kartuli-soomine-on-ohtlik

solaniini on ka tomatites (sugulased kartuliga) ja tema rohelises südamikus, seepärast tasub see välja lõigata ja kuna tomatid korjatakse poodi transportimiseks poolvalminult, siis ohtlikud on ka need, mis on seest rohelised.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
nyah nyah

Nimelt, solaniin. & maitse on tal ka rõvekibejõle.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ma tõepoolest ei ole ELUSKI otsinud retsepti kartuli keetmiseks. Selleks peab olema puudega või siis lastekodust.

Aga äkki tasuks harjunud mustritest välja astuda ning teinekord ka elementaarsena tunduvaid teadmisi värskendada. Näiteks võid värske kartuli kohta teada saada seda, mida siingi korduvalt selgitatud – värskes kartulis on väärtuslikke vitamiine, mida pole mõtet külmas vees välja leotada.

Meenub kuidas blond kursaõde leidis suure armastuse armeenia kutis. Rääkis meile vaimustusega, et tema teab nüüd kuidas armeenlased vett keedavad: lasevad kannutäie keema ja siis kallavad poole kraanist alla.

Kus siin see iva on? Või kuidas see teemaga haakub? Ja kraan on ikka see jubin, kust vesi tuleb, mitte see, kust vesi alla läheb.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 10 korda. Täpsemalt
Näitan 23 postitust - vahemik 31 kuni 53 (kokku 53 )


Esileht Kodunurk “Keeda 15 min”