Esileht Kodunurk Keedetud ja aurutatud toidud maitsvaks?

Näitan 10 postitust - vahemik 1 kuni 10 (kokku 10 )

Teema: Keedetud ja aurutatud toidud maitsvaks?

Postitas:
Kägu

On teada, et keedetud ja aurutatud toidud on kõige tervislikumad. Aga kuidas teha maitsvaks keedetud liha või kala? No üldse ei kujuta ette kuidas see oleks sama maitsev kui marinaadis olnud ahjus küpsetatud liha. Kuidas teha häid toite Leete ja sirutades?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Enne keetmist/aurutamist saab ju samuti toite “marineerida” ehk hõõrud liha/kala maitseainetega sisse ja jätad natukeseks seisma.
Keeta saab puljongis (võtab maitse sisse).
Ja otseloomulikult maitseained.

Ahjus küpsenud liha/kala pole kuidagi vähemtervislik kui keedetud – liha ei tohi mustaks kõrvetada. Ja ebatervislikuks teeb pigem see lisand, mis ahjus lisad kalale või lihale (marinaadid, kastmed, suur kogus rasvainet vmt).

Liha või kala saab ahjus küpsetada sama moodi pikalt ja madalal temperatuuril. Näiteks tagine taolises potis, kus kaas peal ja küpsebki omas mahlas.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ahjupotis hautatud toit, nii juurviljad kui liha, on kindlasti maitsvam kui keedetud või aurutatud aga kindlasti mitte ebatervislikum. Ja maitseks lisaks einevaid ürdisegusid ja maitsetaimi. Tamme talul on näiteks valmis ürdisegud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ahjupotis hautatud toit, nii juurviljad kui liha, on kindlasti maitsvam kui keedetud või aurutatud aga kindlasti mitte ebatervislikum. Ja maitseks lisaks einevaid ürdisegusid ja maitsetaimi. Tamme talul on näiteks valmis ürdisegud.

Jah, toidu saab maitsvaks maitseaine ja maitsetaimedega. Hea mõte on ka puljongis keeta, hautada.

Please wait...
Postitas:
nyah nyah

Aurutada saab samuti mite pelga vee, vaid puljongi või yrtidega vee kohal. Hoopis teine tera.

Please wait...
Postitas:
Kägu

On teada, et keedetud ja aurutatud toidud on kõige tervislikumad. Aga kuidas teha maitsvaks keedetud liha või kala? No üldse ei kujuta ette kuidas see oleks sama maitsev kui marinaadis olnud ahjus küpsetatud liha. Kuidas teha häid toite Leete ja sirutades?

Kustuta nüüd see Leete sealt ära 😉

Mulle meeldivad keedetud aedviljad. Maitsestan väga vähesega – sool ja või.
Toortoit on muidugi veel parem.
Vat haudepotis või pannil rasva sees pole hea kedagi-midagi hautada, aga näiteks grillimine on täiesti ok.
Ma kaldun samuti pigem lisandeid süüdistama. Pole toidu kõrvale kartulit, riisi, makaroni vm vaja. Pole võileibu ka vaja.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Vat haudepotis või pannil rasva sees pole hea kedagi-midagi hautada, aga näiteks grillimine on täiesti ok.

Ära tee nalja. Haudepotis omas mahlas saab ikka väga hea toidu. Grillimisel on eelis see, et väga rasvasest lihast/kalast voolab üleliigne rasv välja ja kaobki ära.
Kala ei ole vaja ju ometi vees keeta, et temast tervislik ja hea maitsega toit saada (no kui just uhhaad ei tee). Lihtsalt maitsesta ära ja pane pannile ilma igasuguse õlita, kui ei taha pruuniks praadida. Pane tilgake (ainult tilgake!) vett alla ja lase kaane all väikesel kuumusel küpseda, ta valmib ju nii kiiresti! Teen fileed pidevalt nii. Ahjukalaga läheb veidi kauem muidugi, aga tulemusel tervislikkuse kohalt küll vahet pole.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Vat haudepotis või pannil rasva sees pole hea kedagi-midagi hautada, aga näiteks grillimine on täiesti ok.

Ära tee nalja. Haudepotis omas mahlas saab ikka väga hea toidu. Grillimisel on eelis see, et väga rasvasest lihast/kalast voolab üleliigne rasv välja ja kaobki ära.

Kala ei ole vaja ju ometi vees keeta, et temast tervislik ja hea maitsega toit saada (no kui just uhhaad ei tee). Lihtsalt maitsesta ära ja pane pannile ilma igasuguse õlita, kui ei taha pruuniks praadida. Pane tilgake (ainult tilgake!) vett alla ja lase kaane all väikesel kuumusel küpseda, ta valmib ju nii kiiresti! Teen fileed pidevalt nii. Ahjukalaga läheb veidi kauem muidugi, aga tulemusel tervislikkuse kohalt küll vahet pole.

Ma ei räälinud maitsest, vaid tervislilkusest. Kinnises anumas rasva sees hsutamine pole kuidagi tervislik.

Oleneb kalast, väherasvast ei saa kuidagi “tilga veega” praadida (??).

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ma ei räälinud maitsest, vaid tervislilkusest. Kinnises anumas rasva sees hsutamine pole kuidagi tervislik.

Oleneb kalast, väherasvast ei saa kuidagi “tilga veega” praadida (??)

Kui see rasv on juba kala/liha enda oma, mitte lisatud, siis ei nimetaks seda küll kahjulikuks. Vähem tervislikuks teeb see kui sa sinna kalale otsa pool pakki võid ja siis veel kartulile veel pool pakki võid nt juurde uhad. Seda ilmselt jah, et aurutatud toidus peaks säilima rohkem vitamiine kui nt hautatud toidus, kuid ebatervisliks teeb toidu nö lisandid. Aurutatud kalast näiteks pole tervisliku toitumise võtmes väga kasu kui sinna kõrvale näiteks hoopis hunnik hapukoort, majoneesi vmt kuhjata. Maitsestamisel eelistada looduslikke maitseianeid (värske/kuivatatud till, tšilli, mesi, sidrun jmt, mitte puljongikuubikud ja suures koguses soola).

Grillimine/praadimine pigem läheb sinna kahjulikumasse osasse, kuna liha pruunistub/söestub ja selles protsessis võivad tekkida vähki tekitavaid aineid. Seetõttu nt liha küpsetamine omas mahlas ahjukotis on kindlasti tervislikum.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Oleneb kalast, väherasvast ei saa kuidagi “tilga veega” praadida (??).

Väga hästi saab just väherasvase kala tilga veega madalamal kuumusel kaane all valmis küpsetada. Praadimiseks seda ei nimetata jah, kuna ta ei pruunistu.

Grillimine/praadimine pigem läheb sinna kahjulikumasse osasse, kuna liha pruunistub/söestub ja selles protsessis võivad tekkida vähki tekitavaid aineid.

Praadimise kohalt ei vaidle, aga kui õigesti grillida, siis ei söestu küll midagi, ainult üleliigne rasv voolab välja. Nõuab veidi õppimist/harjutamist, et grlill-liha poleks kõrbenud vaid kergelt pruunikas ja mõnusalt mahlane.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Näitan 10 postitust - vahemik 1 kuni 10 (kokku 10 )


Esileht Kodunurk Keedetud ja aurutatud toidud maitsvaks?