Esileht Kodunurk kellel õnnestub porgandi ületalve säilitamine?

Näitan 18 postitust - vahemik 1 kuni 18 (kokku 18 )

Teema: kellel õnnestub porgandi ületalve säilitamine?

Postitas:
Kägu

Seoses algava aiandushooajaga küsiks, et kellel õnnestub porgandi ületalve säilitamine? Kui säilitate keldris, kas panete liiva sisse ning kas see aitab?

Meil on vana maakivist kelder, kus kartulit saab säilitada. Temperatuur on tavaliselt mingi +15, mis on porgandile ilmselt soojavõitu (kui on eriti krõbe külm väljas, siis läheb +10 või alla, aga sellel talvel ju polnudki). Aga porgand närtsib.

Tean, et porgandit saab ületalve pidada ka nii, et jätad peenrasse ja sealt jaokaupa võtad. Eriti soojemal talvel on ju lihtne. Selle asja risk on aga see, närilised võivad puhta töö teha. Ja närilisi (hoolimata kassidest, tuhkrutest, rebastest, kullidest) siin jätkub. Meil on keldris ka kartulid traatvõrguga ülelöödud kastis, muidu saavad ära näritud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Meil maakeldris küll on temp. mingi +6-+7

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina hoian suures 40l emailnõus kinnisel rõdul. Eks sügisel on soojavõitu ja talvel kipuvad kasvama minna. Aga seisavad ikka üpris kaua. Kõige paremini seisab punapeet. Pastinaak on ka hakanud nats närtsima praegu.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Hoian keldris (väiksema koguse veel ka välisesikus) suures mahutis ja liiva sees, mitte lihtsalt salves. Suurepäraselt säilib. aastaid nii.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ikka liivaga kastis, olen kuulnud ka turbas hoitavat, seda pole proovinud. Kui liiv on liiga niiske, siis võivad ka liivas mädanema minna, aga ikkagi parem. Ilma millegita kuivavad porgandid nädalaga krimpsu.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Tavalises 1930. aastal ehitatud korralikus keldris hoian. Seal on loomulikult pigem niiske ja temperatuur talvel +1 kuni +5. Krõbeda kulmaga paneme väikese elektriradika tööle, et temperatuur alla 0 ei langeks.

Minul säilivad porgandid lihtsalt salves. Ei ole liiva ega midagi tarvis. Küll on nad aga praeguseks hetkeks suht karvased.

Please wait...
Postitas:
Kägu

meil oli lapsepõlves paneelmaja klaasitud rõdul ämber liivaga ja porgandid seal sees. vaid nendeks öödeks, kui temp juba alla -20 kippus minema, tõstis isa selle ämbri ööseks siis rõdult kööki. säilisid kenasti.

praegu eramus elades hoian maja all paekiviseintega keldris, meil seal ca +10 aastaringselt, pole probleeme.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kuni novembrini hoian lihtsalt peenras. Siis hiljem korjan üles. Sügavkülmutan. Kuubikuteks ja kiiresti sügavkülmutan. Talvega kulub umbes 13 kilo. Hautises-supis ei saa aru midagi. Niisama närida siiski ei ole mõnusad. Olen ka kuivatanud, tüütu neid õhukesi viile lõigata, aga pärast kastmes väga hea ja hea ka niisama näksimiseks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Porgandit hoitakse jah liiva sees

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Vaadake porgandi hinda poes!Kas on mõtet jamada sellega?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Varem hoidsin liivas, kuid palju läks mädanema. Siis hakkasin paljalt keldripõrandal hoidma ja sedasi säilib kuni suvel uut saaki hakkab saama.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Vaadake porgandi hinda poes!Kas on mõtet jamada sellega?

No üks asi on see, et oma porgandi puhul tean, et see ei sisalda taimekaitsevahendite jääke. Teiseks ei ole see porgandi kasvatamine ka üldse väga raske.
Aga 15 kraadi on keldri jaoks ilmselgelt liiga soe. Kas see vana maakivist kelder on elumaja all või eraldi ehitis? Väga imelik, et seal nii soe on. Meil on väiksema kortermaja alune kelder ja tänavu oli seal umbes 7 kraadi – kah liiga soe minu meelest. Kusjuures täna oli isegi ainult 5 – talv otsa pole nii alla läinud.
Porgandeid olen hoidnud rabast korjatud turbasamblas, aga tänavu ostsin nende jaoks koti neutraliseerimata turvast. Selle kõrge temperatuuriga läksid nad muidugi varsti kasvama, aga 10sentimeetritest kasvudest hoolimata on nad praegu veel muidu täitsa korralikud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Turbas säilivad kõige paremini. Tavaline kuiv kasvuturvas, aga ei lase närtsida.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Aga 15 kraadi on keldri jaoks ilmselgelt liiga soe.

porgandist ma ei tea midagi, minu omad tulevad nõmme turult, aga keldriga on sul midagi viltu küll. meil on maal maakivikeldris 15 kraadi suvel, mitte talvel. ventilatsioon ikka korras?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Maakeldris kuiva kasvuturba sees, enamus säilivad väga hästi. Kevadel kui kelder ka soojemaks läheb, kipuvad kasvama minema. Olen kunagi liiva sees ka proovinud, aga seal närtsis tõesti ära. Mul isegi linnakodus läheb majaaluses keldris temperatuur üsna madalaks, pakasega paneme ventavad ka minvillaga kinni.
+15 tundub ikka väga soe keldri kohta

Please wait...
Postitas:
Kägu

+15 tundub ikka väga soe keldri kohta

Kullakesed, kui perekoolikas ütleb, et tal on keldris +15 kraadi sooja, siis tuleb seda lugeda sellise arvestusega, et

– ta ei tea, kui soe on +15
– tal pole keldris ka termomeetrit, tal pole koduski ühtegi
– tal on keldris keskküte, aga ta ise ei tea seda (nagu mul (mina küll tean) ja seal on tõepoolest, isegi soojem kui 15. )
– jne

Porgandi ületalve sälilitamiseks minuteada veel lahendust leitud ei ole.
Isegi pesemine, seibideks hakkimine, vaakumpakend jne – noo mingi neli kuni viis kuud seisab, õigete temperatuuride ja tehnikaga.

Please wait...
Postitas:
Kägu

+15 tundub ikka väga soe keldri kohta

Kullakesed, kui perekoolikas ütleb, et tal on keldris +15 kraadi sooja, siis tuleb seda lugeda sellise arvestusega, et

– ta ei tea, kui soe on +15

– tal pole keldris ka termomeetrit, tal pole koduski ühtegi

– tal on keldris keskküte, aga ta ise ei tea seda (nagu mul (mina küll tean) ja seal on tõepoolest, isegi soojem kui 15. )

– jne

Porgandi ületalve sälilitamiseks minuteada veel lahendust leitud ei ole.

Isegi pesemine, seibideks hakkimine, vaakumpakend jne – noo mingi neli kuni viis kuud seisab, õigete temperatuuride ja tehnikaga.

Minul on konkreetselt termomeeter keldris. Suvel +14, talvel u. +4 , praegu +7. Liiv ja turvas hoiavad temperatuuri ühtlasema ja ka ühtlase niiskuse. Liiva sees säilib küll porgand kauem kui neli kuud. Proovi oma peenras, kevadel saab täiesti krõmpse ja häid porgandeid süüa mullast võetuna, kuidas need taimed siis ellu jääksid, kui talvel neil juured ära sureksid? Tükeldada-pesta muidugi ei tohi keldris säilitamiseks. Stabiilne jahe temperatuur liiva sees tagab sama olukorra, mis õues mullas. Aga see muidugi, kui keldri temperatuur väga kõrgele läheb, mõjub lõpuks ikkagi sinna liiva sisse ka, küll pikema vinnaga. Hea kelder tegelikult ei tohiks nii soojaks minna.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Eramaja keldris mina ei tea palju temperatuuri on, aga liigniiskus on sügiseti kindlasti. Keldrisse mineku tegime eraldi õuest ja eks seda ust siis aeg-ajalt lahti hoiamegi – õhutame, jahutame.
Porgandeid säilitada mina ei oska. Liiva või turbasegu ma muidugi proovinud pole. Tavalises kastis kipub mõni porgand mädanema ja siis on mädanik ronib tasapisi igale poole. Porgandi kasutan sügisel võimalikult palju hoidistesse ära. Suvel kui türgi uba sügavkülma panen, siis nende vahele panen noori porgandeid ka. Otseselt talveks ei kavatsegi enam jätta, poes on porgand nii odav. Aga tõenäoliselt jääb sügisel nii palju üle, et peab ikka keldrisse tassima.
Ma külvan porgandit tavaliselt hästi vara, ka praegu on juba üks rida külvatud. Teise rea panen sel aastal hästi hilja ja kui väga hilja valmib (sügised kipuvad pikad olema viimastel aastatel) ehk siis säilib ka paremini.

Please wait...
Näitan 18 postitust - vahemik 1 kuni 18 (kokku 18 )


Esileht Kodunurk kellel õnnestub porgandi ületalve säilitamine?