Seega põhjustas tema alaarengu täielikult halb keskkond, kus ta kasvas.
Oksmaa ei ole alaarenenud, vaid lihtsalt naiivne, keda on lihtne ära kasutada. Vahepeal elas hulk aega Soomes ja sai sealt endale palju sõpru, keele õppis ära ludinal, puhub soome keelt paremini kui nii mõnigi meil niisama telekast vaadanu (näiteks mina).’
Eks jah see naiivsus on tal see, mis muudab nagu lapsemeelseks, aga ta saab oma eluga hakkama ja suudab sealjuures elurõõmu säilitada. Mis ongi ju elus lõppude lõpuks peamine.
Tänapäeval vast suudetakse ikka tuvastada see, kas lapsel on midagi viltu või mitte, enam ei ole selline nii hoolimatu nõukaaeg.
Kui mina sündisin, siis nõukaajal ka kohe põmaki teatati, et mul on vesipea ja ema andku mind aga kohe lastekodusse ära, nagunii suren maha peatselt. No ei olnud mul mingit vesipead. paar aastat uuriti seda asja, mis siis viga on, aga ei suudetudki aru saada. Et loll ei ole, areng normaalne, aga nagu pool pealuud sündides oli puudu. Nii elasingi terve elu ära ilma diagnoosita, kuni mul endal sündis laps ja sama jama, arstid paanikas, pealuu on mingi imelik. Kleidokraniaalne düsplaasia, ütles kohale kutsutud geneetik. See on luustiku häire, mis elamist ei sega, vanuigi võib kõrvakuulmine viletsaks minna, muud hullemat ei ole. Selgus, et ka mu emal ja vanaemal on sama asi, nemadki elasid terve elu ära nii, et ei saanudki teada, et midagi viga peaks olema.
Iga pisike geenhäire ei muuda elukvaliteeti oluliselt halvemaks. Ja kui ka on kellelgi kerge vaimne puue, aga tal on samas olemas ka toetav perekond, siis võib see kerge vaimse puudega inimene ka lapsi saada, sh terveid lapsi. Aga eks see ole risk. Osad geneetilised vaimsed puuded on sellised, et vist neil füüsiliselt ei olegi võimalik järglasi saada (down?). Aga ma praegu puusalt tulistan, mu meelest nemad ei saa, kui isegi tahaksid. Ka ei ole see enam mingi kerge puue, vaid neil on lisaks vaimsetele probleemidele ka palju erinevaid füüsilisi probleeme.
Tulles tagasi Oksmaa juurde – ma arvan, et juhul kui ta peaks lapse saama, siis ta oleks täitsa hea ja hoolitsev isa oma lapsele. Hullem mure on sellega, kuidas ümbritsev ühiskond sellesse suhtub.