mul tekkis küsimus seoses imetamisega. Olen ise ca 7 kuud rase ja mu rinnad on üsna samad mis enne rasedust, ei tundu, et oleks kuidagi paisunud.. kas see vöib tähendada, et mul ei ole tulemas sinna rindadesse midagi? Rumal küsimus ilmselt vabandan 😀
teiseks.
Kui ei saa/ei soovi/ misiganes põhjustel imetada, siis kas haiglas antakse sellejaoks mingi tablet vms mis takistab piima tulemis rinda? Ootan nõu neilt, kellel sellega on kogemusi 🙂
+1
-2
Please wait...
Postitas:
Kägu
18.10.2023 17:15
Esiteks ära üldse muretse. Minul kaks last ja nüüd kolmanda ootel. Terve elu on olnud väikesed rinnad ning mõlemi sünnitusega on olnud nii, et arstid juba kohe ära näinud, et siit laps kõhtu täis ei saa.
Ternespiim on see põhiline, mida laps peab saama. Erinevatest allikatest olen uurinud, et kui see käes, siis saab ka lutipudeli ning piimasegudega pakkuda beebile lähedust.
Ütleme nii, kui pole siis pole. Ega naine selles süüdi pole. Sina ära üldse muretse. Sünnita tibu ära ja eks siis näeb. Tablettide kohta ma ei tea, kuid eks arstid miskit nõu annavad. Aga iial ei saa ükski ema end süüdistada, kui pole piima. Ternespiim lapsele on ülioluline ja seda ta peab saama.
Aga rahu ja edu sulle.
+8
-1
Please wait...
Postitas:
Kägu
18.10.2023 17:29
Süüdistada saab ja peaks ennast siis, kui sa pole kõike teinud selleks, et oleks piima. Ehk siis pannud beebit nii tihti kui võimalik rinnale. Palju vedelikku tarbinud. Ma ei räägi siin sellest 2% naistest kellel tõesti piima pole. Ja samuti nendest naistest, kellel on mingil põhjusel imetamine tohutu stress ja valu. Siiski, enamusel need mured mis alguses on, need taanduvad.
Mul on ka väga väiksed rinnad, mis pole raseduste ajal eriti paisunud, lisaks alakaaluline. Paisusid pärast sünnitust, kui piim rinda tuli. Ja piimast on alati jätkunud.
+5
-4
Please wait...
Postitas:
Kägu
19.10.2023 09:00
Mul ka ei paisunud rinnad rasedusega. Kui laps sündis, siis piima kohe ei tekkinud tõenäoliselt (keha oli stressis, magamata jne). 2 päeva sünnitusmajas laps nuttis palju (tõenäoliselt näljast, mida ma esmasünnitajana ei teadnud). Kolmanda p hommikul tuli äe ja avastas, et polegi piima veel. Laps sai sünnitusmajas rpa-d, aga rinnale panin ka ikka. Kui koju jõudsin, siis stress langes ja piim tekkis 🙂 . Soovitan rentida kaalu ja beebit kaaluda enne imetamist ka pärast. Siis saad teada, kui mitu grammi ta sõi. Ja kui tundub, et ei saa kõhtu täis, saad rpa-d lisaks anda (esimesel kuul süstlaga, mitte pudelist). Mulle tekitas imetamine esimese 4-5k jooksul suurt stressi. Tundsin ka, et iga hinna eest pean. Aga tead, ei pea. Stressivaba ema on kindlasti parem. Hetkel ootan teist ja tean juba, et kui imetamine ei suju, siis lähengi rpa peale. Ja see on ka täiesti okei! Esimene laps sai 1a2k rinnapiima ja on väga hea immuunsusega.
mul tekkis küsimus seoses imetamisega. Olen ise ca 7 kuud rase ja mu rinnad on üsna samad mis enne rasedust, ei tundu, et oleks kuidagi paisunud.. kas see vöib tähendada, et mul ei ole tulemas sinna rindadesse midagi? Rumal küsimus ilmselt vabandan 😀
teiseks.
Kui ei saa/ei soovi/ misiganes põhjustel imetada, siis kas haiglas antakse sellejaoks mingi tablet vms mis takistab piima tulemis rinda? Ootan nõu neilt, kellel sellega on kogemusi 🙂
Nii pole ilus last ootavale emale nähvata. Küsida võib kõike ja kõigile küsimustele saab ka viisakalt vastata. Naine on mures, et äkki ei saa oma väikeste rindade pärast tulevast last imetada ja esitab siia foorumisse küsimuse. Mis õigusega sa tuled teda rumalaks nimetama?
+7
-1
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu
22.10.2023 08:23
Minul on tubulaarsed rinnad ja seespidise nibud ja muretsen samuti, et äkki imetada ei saa. Mul ei oleks rpa vastu küll midagi, kuid eelistaks ikkagi imetada kui vähegi saaks.
Minul on tubulaarsed rinnad ja seespidise nibud ja muretsen samuti, et äkki imetada ei saa. Mul ei oleks rpa vastu küll midagi, kuid eelistaks ikkagi imetada kui vähegi saaks.
Sellisel juhul võivad nibukaitsmed abiks olla.
Teistele: Rindade suurus ja pehmus absoluutselt ei näita seda, et imetada ei saa.
Ma sünnitasin nädal tagasi. Piim tekkis rinda 5.ndal päeval alles aga ei mingit piimapaisu ega kõvasid rindu. Täitsa endised “pehmed” on.
Aga piima tuleb. Ja minu jaoks on veider ka see, et imetades teine ei leki. Ja niisama vahepeal ka üleüldse kumbki.
Alguses haiglas(doonor rp) ja kodus sai laps lisa(kuna oli niigi pisikese sünnikaaluga 2.7kg) ja nüüd vaikselt saan seda rpa osakaalu vähendada.
Kodus aitasin pumbaga piima tekkele kaasa.
+1
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
25.10.2023 18:28
Ei paisunud mul rinnad rasedusega märgatavalt, piim tekkis rinda peale sünnitust teisel päeval. Imetasin aasta, piima oli lapse jaoks piisavalt.
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
26.10.2023 08:25
Mul ka ei juhtunud rindadega raseduse ajal midagi – ei paisunud ega lekkinud. See on väga individuaalne ja teistega end võrrelda ei maksa.
Peale sünnitust tuli piim vist teisel päeval, aga kuna laps oli kannatamatu, siis kohe ei õnnestunud ja sai RPAd lisaks. Paari päevaga saime korda ja oli puhtalt RP laps.
Vastupidiselt vaem kommenteerinule mina kaalu soetada ei soovita, kui probleemi ei ole. See ajab vaid närvi. Pigem vaadata lapse järgi – kui laps on aktiivne ja rõõmus ja pissib kenasti, siis enamasti ei ole vaja muretseda. Kui ka selgub kuu aja pärast, et võttis keskmisega võrreldes vähem juurde, siis see ei ohusta teda kuidagi ja saate vajadusel otsustada koos arstiga, kas RPA juurde andmine on vajalik.
Ilma vajaduseta (piima tõesti ei ole, imetamine on emale väga valus, mingil muul põhjusel ei ole see võimalik) ma ei soovita imetamisest loobuda. See on ikka maru palju lihtsam ja mugavam kui RPA.
+2
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
10.11.2023 19:23
Ühegi lapsega pole raseduse ajal rinnad muutunud. Iseenesest on nad üsna suured – olenevalt firmast korv G-H. Kerge suurnemine toimus 3.-4. päeval peale sünnitust, kui tekkis pisike piimapais (2. lapsega ka päris põletik), aga see möödus 2 päevaga. Nüüd, 2 nädalat hiljem on rinnad tavalise suurusega. Kui suurem imetamise vahe jääb, siis läheb rind pisut kõvemaks paisust.
Ahjaa, nibud tunduvad mulle endale väikesed, igal juhul pole ükski laps neid suutnud kunagi haarata. 2 esimest last said rinda nibukaitsmega aasta aega ja kolmas on nüüd samuti nibukiatsmega sõber. Üks nipp on veel – ÕIGE nibukaitse peab olema, sest kõik ei sobi kõigile.
Sellisel juhul võivad nibukaitsmed abiks olla.
Teistele: Rindade suurus ja pehmus absoluutselt ei näita seda, et imetada ei saa.
Ma sünnitasin nädal tagasi. Piim tekkis rinda 5.ndal päeval alles aga ei mingit piimapaisu ega kõvasid rindu. Täitsa endised “pehmed” on.
Aga piima tuleb. Ja minu jaoks on veider ka see, et imetades teine ei leki. Ja niisama vahepeal ka üleüldse kumbki.
Alguses haiglas(doonor rp) ja kodus sai laps lisa(kuna oli niigi pisikese sünnikaaluga 2.7kg) ja nüüd vaikselt saan seda rpa osakaalu vähendada.
Kodus aitasin pumbaga piima tekkele kaasa.
Mul 4 last ja ühegagi pole piimapaisu tekkinud, pole olnud mingit lekkimist mitte kunagi, ühtegi rinnapatja pole kunagi vajanud. Piim tuleb 4ndal päeval, viimasega tuli veidi varem. Imetanud kõiki pikalt.
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
12.11.2023 15:54
Ma sain sünnitusmajas ühelt ämmakalt noomida, et ma pole oma nibusid ette valmistanud, et nii lamedad. Aga samas keegi polnud mulle sellest kunagi rääkinud. Kuidas ma peaksin teadma? Aga no seda piima pumpasin ja pumpasin, aga seda oli nii vähe, et polnud vaeva väärt. Lapsele parem, kui ema on puhanud. Esimese kuu vist üritasin, samas andsin rpad ka, et laps poleks näljas. Nüüd ootan uut last ja mõtlen, et valiks kohe pudeli, sai mehega seda kohustust jagada, polnud nii koormav. Ja kui ei anna, siis piim kaob ise rinnast lõpuks ära.
Ma sain sünnitusmajas ühelt ämmakalt noomida, et ma pole oma nibusid ette valmistanud, et nii lamedad. Aga samas keegi polnud mulle sellest kunagi rääkinud. Kuidas ma peaksin teadma?
Kuidas see nibude ettevalmistamine käima peaks?
+3
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
14.11.2023 15:56
Minu jummala sissepoole hoidvad nibud imes beebi kikki… Mega valus oli esimsed poolteist kuud. Kasutasin ka nibukaitset lõpuks… Mõned nädalad ehk (?). Siis kui enam valus polnud, siis kadusid need iseenesest kuhugi ära.
Aga mingit rindade muutumist ei täheldanud ma esimesel rasedusel ma kordagi. Aga nagu kellavärk, kolmandal päeval oli piimapais kohal. 🙂 Nii, et ma ette ei muretseks.
Pealegi on meil sünnitusmajad suuuured beebikaalujad ja sekkuvad kohe kui kaalukadu liiga suur on.
Tabletti mitte imetama hakkamiseks vist Eestis ei anta. Pole vähemalt kuulnud.
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
14.11.2023 19:20
Kui on meditsiiniline näidustus, et ei saa imetada, siis tuleb sellest eelnevalt rääkida oma arstiga ja kohe ka sünnitusmaja personali teatada. Ilmselt sel juhul see mingi tablett antakse.
Aga kui ei ole meditsiinilist näidustust mitteimetamiseks, siis tead, proovi esmalt. Ja kui kohe kuidagi ei õnnestu, siis vähemalt lüpsa piima välja ja anna lapsele lisaks. Sest see piim on lapsele väga kasulik. Kui ei imeta ja välja lüpsad (ja lisaks, mitte kogu toiduratsiooni ulatuses), siis kaob piim peagi ise ära ilma mingite tablettideta. Rinna kuju muudab juba rasedus, nii et see on juba toimunud (ja noh, gravitatsioon ning vananemine teevad nagunii lõpuks oma töö).
0
0
Please wait...
Postitas:
Kägu
14.11.2023 21:37
Väiksemasse rinda tekib isegi rohkem piima kui suurde. Minu D korv paisus esimesel rasedusel F korviks ja vaevu õnnestus pumbata sealt 100ml ühe korraga mõlemist kokku.
Imetamine ei õnnestunud üldse, sest mul on sissepoole nibud. 4 päeva imetamisnõustajad püüdsid imet teha ja lõpuks ikka loobusid.
Väiksemasse rinda tekib isegi rohkem piima kui suurde. Minu D korv paisus esimesel rasedusel F korviks ja vaevu õnnestus pumbata sealt 100ml ühe korraga mõlemist kokku.
Imetamine ei õnnestunud üldse, sest mul on sissepoole nibud. 4 päeva imetamisnõustajad püüdsid imet teha ja lõpuks ikka loobusid.
See nüüd küll õige ei ole. Õige on, et rinna suurus ei määra piima kogust.
Ja pumbaga saadav kogus ka ei ütle suurt piima koguse kohta – ma ei saanud pumbaga pea midagi kätte, aga laps sai ja kasvas mühinal.
See nüüd küll õige ei ole. Õige on, et rinna suurus ei määra piima kogust.
Ja pumbaga saadav kogus ka ei ütle suurt piima koguse kohta – ma ei saanud pumbaga pea midagi kätte, aga laps sai ja kasvas mühinal.
Sama. Mul pumbaga ei tule praktiliselt midagi aga imetades saab ilusti kätte.
Ma sain sünnitusmajas ühelt ämmakalt noomida, et ma pole oma nibusid ette valmistanud, et nii lamedad. Aga samas keegi polnud mulle sellest kunagi rääkinud. Kuidas ma peaksin teadma? Aga no seda piima pumpasin ja pumpasin, aga seda oli nii vähe, et polnud vaeva väärt. Lapsele parem, kui ema on puhanud. Esimese kuu vist üritasin, samas andsin rpad ka, et laps poleks näljas. Nüüd ootan uut last ja mõtlen, et valiks kohe pudeli, sai mehega seda kohustust jagada, polnud nii koormav. Ja kui ei anna, siis piim kaob ise rinnast lõpuks ära.
Lamedate ja sissepoole nibudega saab väga ilusasti imetada. Nibu on lapsele vaid orientiiriks, mitte enamaks. Imeb ta ikkagi palju suuremat pinda. Kui sa muidu tahad proovida imetada, siis soovitan sul leida endale imetamisnõustaja ning temaga kasvõi korra eelnevalt kokku saada ja asjad läbi rääkida ning siis kindlasti kohe haiglas imetamisnõustajat paluda või enda valitud imetamisnõustaja haiglasse kutsuda.